Guide

Slik holder du dine Bitcoins trygge! En guide til kryptolommebøker

Tema
Kryptovaluta
Passer for
Nybegynner
Dersom du har lyst til å bruke Bitcoin eller andre kryptovalutaer trenger du en digital lommebok.
Trygve A

I denne guiden:

 • Hva er en kryptolommebok?
 • Forskjellige kryptolommebøker
 • Er kryptovaluta-lommebøker sikre?
 • Hvilke kryptovaluta-lommebøker er de beste?

Hva er en kryptolommebok?

En kryptolommebok er et dataprogram som lagrer private og offentlige nøkler, og samhandler med forskjellige blokkjeder slik at brukere kan sende og motta digitale valutaer, og sjekke egen saldo.

Vi anbefaler at du kjøper en Ledger Nano S slik at du kan lagre dine bitcoins trygt uten å ha de på en datamaskin som er utsatt for hacking.

kryptolommebok

Hvordan virker de?

Millioner av mennesker bruker kryptolommebøker, men det er ganske mye uvitenhet om hvordan de virker. I motsetning til en vanlig lommebok lagrer ikke en digital lommebok valuta. Digital valuta lagres faktisk ikke på et eneste sted rent fysisk, for det eneste som eksisterer er poster over transaksjoner, og disse lagres på blokkjeden.

Kryptolommebøker er dataprogrammer som lagrer dine offentlige og private nøkler, og som knytter seg opp til forskjellige blokkjeder slik at brukerne kan sjekke sin saldo, sende penger og foreta andre operasjoner. Når noen sender deg Bitcoins eller en eller annen digital valuta gir de deg egentlig eierskapet av myntene til din kryptolommeboks adresse.

For å kunne bruke disse myntene og frigjøre midlene må den private nøkkelen som er lagret i din lommebok være lik den offentlige adressen som valutaen er tildelt. Dersom offentlige og private nøkler matsjer vil saldoen i din lommebok øke, og saldoen til senderens lommebok minske tilsvarende. Det finnes ingen utveksling av ekte mynter. Transaksjonen kjennetegnes utelukkende av en post på blokkjeden som beskriver denne transaksjonen, og en forandring i saldoen på din kryptolommebok.

Forskjellige kryptolommebøker

Det finnes flere typer lommebøker som gir oss forskjellige måter å lagre og nå vår digitale valuta. Det finnes tre hovedtyper lommebøker: Software, hardware og papir. Software-lommebøker kan være en desktop, mobil eller på nettet.

 • Desktop: Lommebøkene lastes ned og installeres på en PC eller Laptop. Du kan kun åpne lommeboken fra den enheten der du lastet den ned. Dette er en av grunnene til at desktop-lommebøker gir deg en av de høyeste gradene av sikkerhet. Det eneste problemet er om maskinen blir stjålet eller hacket, for da kan du miste alle midlene dine.
 • Nettbaserte: Disse lommebøkene ligger i skyen, og kan nås fra en hvilken som helst datamaskin eller mobil enhet, uansett hvor du er. Dette er selvsagt en mye mer praktisk løsning, men siden nettbaserte lommebøker lagrer dine private nøkler på nettet, og er kontrollerte av en tredjepart, er de mer sårbare for hacking-forsøk og tyveri.
 • Mobil: Disse lommebøkene kjører på en app på mobilen din, og er nyttige i og med at de kan brukes overalt – for eksempel i fysiske butikker. Disse lommebøkene er mindre og lettere enn desktop-lommebøker, fordi mobiler har begrenset plass.
 • Hardware: Disse lommebøkene skiller seg fra software lommebøker på grunn av at lagrer brukerens private nøkler på en hardware-enhet, som USB. Selv om denne type enheter kan gjøre transaksjoner på nettet lagres de offline, noe som gjør dem sikrere. De er kompatible med diverse nett-grensesnitt, og du kan støtte forskjellige valutaer. Det handler bare om hvilken du bestemmer deg for å bruke. Det er også lett å utføre transaksjoner. Brukerne plugger enheten til en hvilken som helst datamaskin eller enhet som er knyttet til nettet , taster inn en pin, sender valuta og bekrefter. Hardware lommebøker gjør det enkelt å handle, og på samme tid mye mer sikkert.
 • Papir: Disse lommebøkene er enkle å bruke og gir deg veldig god sikkerhet. Selve begrepet papir-lommebok kan brukes både om du lagrer nøklene på et stykke papir eller om du velger å bruke programvaren som genererer nøkler som så kan skrives ut. Det er lett å bruke denne type lommebok. Du overfører penger til en papir-lommebok ved å bruke en software-wallet. Fra denne overfører du penger til den offentlige adressen som din papir-lommebok viser. Du kan også overføre andre veien om du vil ta ut, eller bruke, penger. Dette kalles gjerne «sweeping», og du kan gjøre det manuelt ved å taste inn dine private nøkler, eller ved å scanne QR-koden på papir-lommeboken.

Er kryptovaluta-lommebøker sikre?

Lommebøker er sikre til en viss grad. Og graden av sikkerhet avhenger av hvilken type lommebok du bruker (desktop, mobil, nettbasert, papir, hardware), og hvilken tjenesteyter du bruker. En web server er et mer risikabelt sted å lagre din valuta sammenliknet med å lagre den offline.

Nettbaserte lommebøker kan utsette brukerne for sårbarheter i selve lommebok-plattformen, og disse sårbarhetene kan brukes av hackere for å stjele midlene dine. Offline lommebøker, på den annen side, kan ikke hackes fordi de ikke er koblet til et online nettverk, og siden de ikke er avhengig av en tredjepart for sikkerhet.

Nettbaserte lommebøker har vist seg å være de mest sårbare for hackere, så det er viktig å ha gode rutiner for sikkerhet om du bruker denne løsningen. Husk at uansett hvilken lommebok du bruker så mister du pengene dine om du mister lommeboken. På samme måte er det et faktum at dersom din lommebok blir hacket, eller om du sender penger til en svindler, så er det ingen måte du kan få tilbake tapte penger. Du kan ikke reversere handelen, så pass på å være forsiktig, og å ta de riktige forhåndsregler.

 • Backup. Lagre kun små mengder valuta til bruk fra dag til dag, på din datamaskin eller mobil, og plasser majoriteten av din kryptosaldo i et svært sikkert miljø. Såkalt kald-lagring, altså offline lagring, som for eksempel Ledger Nano eller USB vil beskytte deg mot datamaskinangrep og tillate at du får tilbake lommeboken din dersom den blir stjålet, eller om du mister den. Men dette vil ikke beskytte deg mot ivrige hackere. Faktum er at dersom du velger å bruke en nettbasert lommebok så er det iboende risiko som de aldri kan beskytte deg helt mot.
 • Oppdater software. Sørg for at din programvare er oppdatert så du har de siste sikkerhetsoppdateringene. Og ikke glem også å oppdatere programvaren på datamaskinen eller mobilen.
 • Lag flere sikkerhetslag. Jo flere lag med sikkerhet du har, desto bedre. Det å lage langeog komplekse passord er en god begynnelse. Bruk lommebøker som har et godt rykte, og sørg for ekstra sikkerhetslag som 2-trinns autentisering, og i tillegg pin-kodekrav hver gang en lommebokapp åpnes. Du kan også vurdere å skaffe deg en lommebok som tilbyr multisig (multi-signatur) transaksjoner som Armory eller Copay. En multisig lommebok krever tillatelser fra andre brukere før en transaksjon kan utføres.

Multi-valuta eller enkel bruk?

Selv om Bitcoin er den mest kjente, og mest populære digitale valutaen så har det dukket opp hundrevis av nye kryptovalutaer (som en gjerne kaller altcoins), og hver av disse har deres egne, distinkte økosystemer og infrastruktur. Dersom du er interessert i å bruke flere kryptovalutaer så er det sikkert bra å vite at du ikke nødvendigvis trenger flere lommebøker. For i stedet for å velge en lommebok som kun støtter en eller et par kryptovalutaer, så er det bedre om du velger en multi-valutalommebok.

Må en betale gebyrer/kurtasjer?

Til dette spørsmålet finnes det ikke ett, enkelt svar. Generelt sett er gebyrene mye mindre enn tradisjonelle bankgebyrer. Noen ganger må en betale gebyrer for enkelte spesielle typer transaksjoner til nettverk-utvinnere, mens andre transaksjoner har ikke noen gebyrer i det hele tatt. Det er også mulig å sette egne gebyrer.

Som en regel vil en gjennomsnitts-transaksjon på 226 bytes gi et gebyr på 18,080 satoshis, som vil si omtrent 0.12 amerikanske dollar. I noen tilfeller, dersom du setter opp et lavt gebyr, kan din transaksjon få lavere prioritet, og det er mulig du må vente timer, eller dager, for at transaksjonen din blir bekreftet. Dersom du er avhengig av at transaksjonen din utføres hurtig bør du kanskje skru opp gebyret noe. Uansett hvilken lommebok du bruker så bør du ikke bekymre deg mye om gebyrer. Du kommer enten til å betale små gebyrer, bestemme seg hva du betaler, eller ikke betale gebyrer i det hele tatt. Dette er utvilsomt en forbedring fra fortiden!

Er kryptovalutaer anonyme?

På en måte, men ikke egentlig. Lommebøker er det vi kan kalle pseudonymbaserte. Selv om lommebøkene ikke er knyttet opp til identiteten til eieren så lagre alle handler på blokkjeden, og det for evig og alltid. Navnet ditt, eller boligadressen din, vil ikke vises, men dataene kan likevel spores til deg på flere måter. Selv om en jobber med å få til full anonymitet så finnes det mange ulemper til dette. Sjekk ut DarkWallet-prosjektet som søker å få bedre anonymitet ved å lage «stealth»-adresser og det som kalles mynt-blanding.

Hvilke kryptovaluta-lommebøker er de beste?

Det finnes mange muligheter, og flere og flere kommer til etter hvert. Før du bestemmer deg for en lommebok bør du imidlertid vurdere hvordan du kommer til å bruke den.

 • Trenger du en lommebok for vanlige innkjøp eller for å investere?
 • Vil du handler med mer enn en valuta?
 • Trenger du å ha tilgang til lommeboken fra flere steder, eller kun hjemmefra?
 • Tenk på dette, og deretter bestemmer du deg.

Hva er det en ser etter i en krypto-lommebok, og hvor vanskelig kan det egentlig være å velge en lommebok? Dette tilsynelatende enkle spørsmålet har dessverre ikke noe enkelt svar. Og økt sikkerhet gjør at en noen ganger må fire litt på bekvemmelighet – også fordi flere egenskaper gjør at læringskurven blir brattere. Men viktigere enn dette er det hvilke egenskaper er det du setter mer pris på enn andre. Jeg har laget en liste her, men rekkefølgen er tilfeldig:

 1. Kostnad. Er den gratis? Finnes det ulemper med å bruke denne lommeboken?
 2. Sikkerhet. Har selskapet dokumentert erfaring med virkelig god sikkerhet?
 3. Mobilitet. Er lommeboken enkel å holde på, og vanskelig å miste? Er tilgangen fri hele tiden, uansett hvor du er?
 4. Brukervennlighet. Er lommebokens grensesnitt let å forstå, og bruke? Kan jeg lagre flere typer altcoins?
 5. Lettvinthet/bekvemmelighet. Kan jeg gjennomføre en handel hurtig nok?
 6. Stil. Er jeg svak for kule, tekniske duppeditter?

Under vil vi oppsummere de unike fordelene med de  beste kryptovaluta-lommebøkene på markedet. Lommebøker som enhver erfaren kryptoinnehaver må vite om.

Ledger Nano

Kjøp Ledger Nano S her

Dette er en ny, hierarkisk, deterministisk, multisig, hardware-lommebok for Bitcoin-brukere som tilstreber å eliminere mange angrepsvektorer ved å bruke mer enn ett sikkerhetslag. Denne noe lange og tekniske forklaringen betyr kanskje ikke så mye for gjennomsnittsforbrukeren, så jeg skal prøve å forklare hvordan den fungerer. Rent hardware-messig er Ledger Nano en kompakt USB enhet som er basert på et skalt smartkort. Den er omtrent llike stor som en liten flash-drive, og den måler 39 x 13 x 4 mm, og veier kun 5.9 gram.

Fordeler:

 • Skjermen er beskyttet av et metall-cover
 • Støtter flere valutaer
 • Kan kjøre tredjeparts apper
 • U2F støtte
 • Når du får tilbake lommeboken fra seed så kan hele prosessen gjøres fra enheten uten at du trenger å kople den opp til en datamaskin!
 • Ganske rimelig (65 dollar)

Ulemper:

 • Ikke så avansert lommebok-programmvare (mangler transaksjonsmmerking)
 • Ingen mulighet til å lage skjulte kontoer
 • Ingen passord-manager

ledger nano S

Linkhttps://www.ledgerwallet.com


KeepKey – En hardware-lommebok

Dette er en kul dings for å vise til dine venner. Den er laget av et relativt nytt selskap, og KeepKey tilbyr her en hardware-lommebok med polert utseende og design. Det sies at KeepKey bruker mye av Trezors kode og firmware, så den største forskjellen ligger i selve designet.

KeepKey føles som en høykvalitets lommebok, men den er kanskje noe tung, og dermed er det lettere å miste den i gulvet. Grensesnittet er helt standard, og enkelt å bruke.

Link: https://www.keepkey.com


Bread Wallet

Dette er en enkel, mobil Bitcoin-lommebok som gjør transaksjoner like let som å sende epost. Lommeboken kan lastes ned fra App Store eller Google Play. Bread Wallet tilbyr en frittstående enhet, så ingen server blir brukt når du sender og mottar Bitcoins. Dettee betyr at brukere kan få tilgang til pengene sine og er i full kontroll hele tiden. I det store og det hele er dette en sikker, hurtig og behagelig lommebok å bruke både for nybegynnere og erfarne brukere. Ikke minst takket være et enkelt og greit grensesnitt, bra design og en fin holdning til å hele tiden forbedre sikkerheten.

 • Fordeler: God anonymitet og sikkerhet, bra for nybegynnere, enkelt og greit, open source software, gratis
 • Ulemper: Har ikke web eller desktop grensesnitt, mangler funksjoner, hot wallet.

bread wallet

Linkhttps://breadwallet.com


Mycelium

Avanserte brukere kan godt vurdere Mycelium som sin lommebok. Den mobile lommeboken tillater iPhone- og Androidbrukere å sende og motta Bitcoins og å ha komplett kontroll over alle sine mynter. Ingen tredjeparter kan fryse midlene dine, eller sørge for at du mister dem. Det brukes et svært avansert sikkerhetsoppplegg som er mye bedre enn de fleste andre apper, og du finner egenskaper som kaldlagring og krypterte PDF-backuper, integrert QR-scanner, lokal markedsplass samt en sikker chat for ale brukere. Med alle disse funksjonene forstår en hvorfor Mycelium lenge har blitt sett på som en av de beste lommebøkene på markedet.

 • Fordeler: God sikkerhet for dine private opplysninger, avansert sikkerhet, mange egenskaper, open source software, gratis
 • Uemper: Ingen web- eller desktop oppkobling, hot wallet, ikke for nybegynnere

Linkhttps://mycelium.com


Coinbase – «hot-lommebok»

Coinbase er en nettbasert lommebok, og det er nybegynnerversjonen av GDAX. I og med at dette er en «hot-lommebok» kan du enkelt og greit overføre til GDAX-børsen umiddelbart – helt gratis. Og i det samme grensesnittet kan du gjøre raske kjøp med FIAT. I tillegg er 100% av din kryptobeholdning på Coinbase forsikret. Du kan aktivisere 2-trinns verifisering samt Google Authenticator for ytterligere beskyttelse, og Coinbase har til og med et tilgjengelig hvelv dersom du vil bytte inn bekvemmelighet for et ekstra lag med sikkerhet. Den eneste ulempen er at Coinbase kun tilbyr Bitlon og Ethereum lommebøker.

Lag konto hos Coinbase her


Exodus

Dette er en relativt ny og ukjent lommebok som for øyeblikket kun finnes for desktop. Den tillater lagring og handel med Bitcoin, Ether, Litecoin, Dogecoins og Dash via et grensesnitt som er utrolig enkelt å bruke, i tillegg til å være vakkert. Exodus tilbyr også en svært enkel guide til hvordan du backker opp lommeboken din. En av de fine tingene med Exodus er at det har et innebygget “shapeshift” utvekslings som tillater at brukerne handler altcoins for Bitcoins, og vise versa, uten å gp ut av lommeboken.

 • Fordeler: God sikkerhet, brukervennlig, intuitiv, lett å bruke, in-wallet trading, støtter flere valutaer, open source, gratis
 • Ulemper: Hot wallet, ingen web grensesnitt eller mobilt grensesnitt

exodus wallet

Linkhttps://www.exodus.io


MyEtherWallet- papir-lommebok

Papirlommebøker er for de som ønsker å ha en privat lommebok uten å betale for det. Pengene du sparer på denne måten kan jo brukes til å investere i flere mynter. Du genererer denne lommeboken rett på nettet, hos myetherwallet.com. Skriv ned dine private nøkler.

Nettstedet lagrer ikke noe, og overfører heller ikke noe av din private informasjon. Men dersom du ikke stoler på nettversjonen kan du til og med laste den ned fra GitHub og kjøre den offline. Papir-lommebøker er gratis, men de krever kunnskap for å konfigureres. Denne typen lommebok er derfor ikke anbefalt for nybegynnere.

Link: https://www.myetherwallet.com


Copay

Denne er skapt av Bitpay, og er en av de beste digitale lommebøkene på markedet. Dersom du ser etter lettvinthet så er dette en god mulighet. Du kan enkelt og greit komme ibn på Copay ved et brukervennlig grensesnitt for desktop, mobil eller på nettet. En av de beste tingene med Copay er at det er en multi-signatur lommebok, så venner eller forretningspartnere kan dele midler. Copay har noe foor allle. Den er enkel nok til at nybegynnere kan bruke den, men har mer enn nok egenskaper for erfarne brukere også.

 • Fordeler: God sikkerhet, multisig, kan brukes på flere plattformer og enheter, fler-lommeboklagring, nybegynnervennlig, open source, gratis
 • Ulemper: Kan være treig, begrenset brukerstøtte

copay wallet

Linkhttps://copay.io


Jaxx

Dette er en fler-valutalommebok som godttar Ether, Ether Classic, Dash, DAO, Litecoin, REP, Zcash, Rootstock og Bitcoin. Men den har spesielt blitt designet for å levere en glatt Bitcoin og Ethereum-opplevelse. Den finnes for e rekke plattformer og enheter, som Windows, Linux, Chrome, Firefox, OSZ, Android mobil og nettbrett samt iOS mobil og nettbrett, og den tilkoples nettsider med Firefox og Chrome extensions . Jaxx tillater konversjon mellom Bitcoin, Ether og DAO polletter via Shapeshift, og at du kan importere Ethereum papirlommebøker. Med sine mange muligheter, samt at det hele tiden kommer til flere valutaer, er Jaxx en ypperlig lommebok for de som handler i flere valutaer.

 • Fordeler: God sikkerhet, flere valutaer, kan inke lommebokern over flere plattformer, fantastisk brukerstøtte, mange egenskaper, brukervennlig, gratis.
 • Ulemper: Er ikke open source, kan være noe treg.

jaxx wallet

Link: https://jaxx.io


Armory

Dette er en open source Bitcoin-lommebok for desktop, som er perfekt for avanserte brukere som er opptatt av sikkerhet. Noen av Armorys egenskaper er; Kaldlaggring, multisig-transaksjoner, engangs utskrivbare backuper, flerlommeboks grensesnitt, GPU-sikker lommebokkryptering, importere nøkler, key sweeping med mer. Selv om Armory tar litt tid å sette seg inn i for å bruke hele potensialet så er det en fin mulighet for de som er noe mer kyndige med teknologi, spesielt om de er opptatt av at midlene deres skal være sikre.

 • Fordeler: God på personvern, gode sikkerhetsegenskaper, multisig-muligheter, solide kaldlagringsvalg, gratis.
 • Ulemper: Kun brukbar på desktop, ikke for nybegynnere.

Linkhttps://www.bitcoinarmory.com


Electrum – Software-lommebok

Electrum er en hurtig og lett lommebok for desktop- og mobilt bruk. Det har en lang liste av støttede egenskaper, noe som gjør den til en av de mest fleksible lommebøkene på markedet.

Den tilbyr «cold storage» løsninger, integrasjon med hardware-lommebøker (KeepKey, Nano Ledger S, Trezor) og mulighet for anonymitet (med Tor). På sikkerhetssiden tillater Electrum «multi-sig» support, og den er ikke knyttet opp til en sentralisert server slik at nedetid ikke vil bli et problem.

Electrum er, totalt sett, den mest etablerte software-lommeboken som finnes, og den fortjener at du prøver den ut.

Link: https://electrum.org


Trezor

Dette er en hardware Bitcoin-lommebok som er ideell for å lagre store mengder Bitcoin. Trezor kan ikke infiseres av malware, og den viser aldri dine private nøkler, noe som gjør den like sikker som tradisjonelle papirpenger. Trezor er open source, og helt transparent, og det fine er at alle tekniske valg nyyter godt av den brede kommunikasjonen med brukerne. Den er lett å bruke, har et intuitivt grensesnitt og kan brukes med Windows, OS X og Linux. En av ulempene med Trezor er at du må ha den med deg for å kunne sende Bitcoin. Dette gjør at Trezor er best for mer passive sparere, investorer eller folk som vil at store beløp skal være sikre.

 • Fordeler: God sikkerhet og personvern, kaldlagring, lett å bruke på nett, innebygget skjerm, open source, nybegynnervennlig.
 • Ulemper: Den koster 99 amerikanske dollar, må ha enheten for å sende Bitcoin.

trezor wallet

Linkhttps://trezor.io


Green Address

Dette er en brukervennlig Bitcoin lommebok som er perfekt for nybegynnere. Green Address er aksesserbar via desktop, nettet eller mobil med apper for Chrome, iOS og Android. Noen av egenskapene er multisig og 2-trinns autenstisering for å sikre økt sikkerhet, papirlommebok backup og umiddelbar transaksjonsbekreftelse. En av ulempene er at Green Address krever å godtta ale betalinger, noe som innebærer at du ikke har full kontroll over det du bruker.

 • Fordeler: Solid sikkerhet, multi-plattform og multi-enhet, nybegynervennlig, open source, gratis.
 • Ulemper: Hot wallet, personvernssikkerhet kun gjennomsnittlig bra, tredjeparter må godkjenne betalinger.

Link: https://greenaddress.it


Blockchain (dot) info

Blockchain er en av de aller est populære Bitcoin-lommebøkene. Du kan aksessere denne lommeboken fra hvilken som helst nettleser eller smarttelefon. Blockchain.info gir deg to forskjellige lag. I nettleserversjonen kan brukere ha 2-trinns autentisering, mens mobilbrukere kan aktivere en pinkode som da må tastes inn hver gang lommeboken åpnes. Selv om lommeboken lagres på nettet, og ale transaksjonene trenger å gå via selskapets servere, så har ikke Blockchain adgang til dine private nøkler. Dette er et etablert selskap som er tiltrodd over hele Bitcoin-miljøet, noe som gjør dette til en solid lommebok for din valuta.

blockchain wallet

Linkhttps://blockchain.info


Finn lommeboken som tilfredstiller dine behov

Det finnes ikke en lommebok som du kan bruke til alle typer formal. Derfor er det viktig at du finner lommeboken som klarer å tilfredsstille de fleste av dine behov, enten det dreier seg om tyverisikkerhet, at overføringer er lettvinte, at prisen er god, eller til og med at den ser stilig ut.

En lommebok kan komme til å bli den beste investeringen du noensinne gjør både økonomisk og følelsesmessig.

Jeg sover utrolig godt om natten, vel vitende om at jeg har min Ledger Nano S under puten min. Hvilken lommebok kommer du til å foretrekke?