10 jan, 2018

Slik Holder du Kryptoinvesteringen din Trygg: En Guide til Kryptovalutalommebøker

Slik Holder du Kryptoinvesteringen din Trygg

I denne guiden tar vi en grundig gjennomgang av hva kryptovalutalommebøker er, hvordan de fungerer, og hvordan du bør gå fram for å velge den beste kryptolommeboken for deg. Les videre, så får du all informasjonen du trenger for å sikre kryptoinvesteringen din.

Hva er en Kryptovalutalommebok?

Enklest mulig forklart er en kryptovalutalommebok programvare som sikrer kryptovalutainvesteringen din. Men for å forstå hva dette egentlig betyr er det flere komponenter av funksjonaliteten vi bør ta en nærmere titt på.

Private og offentlige nøkler

De aller fleste kryptovalutaer på markedet i dag kjører på toppen av en blokkjede. Dette er i bunn og grunn en offentlig transaksjonshovedbok, driftet av et verdensomspennende nettverk av brukere. Med en kryptovalutalommebok får du muligheten til å kommunisere med dette nettverket.

Kryptovalutalommebøker er altså programvare som gjør det mulig for deg å lagre, sende og motta kryptovaluta. Funksjonaliteten gir deg oppkobling til blokkjede-nettverket for den aktuelle kryptovalutaen, og dermed den tilhørende transaksjonshovedboken. Men hvis hovedboken er offentlig, hvordan sikrer man da midlene sine i en digital lommebok?

Alle kryptovalutalommebøker er knyttet til et nøkkelpar. Du har én offentlig nøkkel og én privat nøkkel til hver lommebok du holder, uavhengig av formatet. Disse to nøklene henger sammen med hverandre; den ene fungerer ikke uten den andre.

Det er enklest å tenke på nøklene som epostadresser og passord til epostadressene. Epostadressen din er offentlig – hvem som helst kan sende epost til den. Men for å logge seg inn på selve epostkontoen, og sende eposter tilbake, trenger man passordet. Slik er det med kryptovalutalommebøker også.

Offentlige nøkler er helt offentlige. Hvem som helst kan sjekke saldoen på dem, og du kan selvfølgelig også sende penger til denne lommeboken. Men for å sende penger utav den er du avhengig av den private nøkkelen, som gir deg tilgang til lommeboken og midlene som befinner seg der.

Private og offentlige nøkler i kryptovalutalommebøker.
Private og offentlige nøkler i kryptovalutalommebøker.

Lommebøker til forskjellige kryptovalutaer

Så hadde det jo vært helt fantastisk om det fantes én kryptovalutalommebok for alle kryptovalutaene man hadde lyst til å investere i. Men akkurat som at tradisjonelle bankkontoer som oftest henger sammen med én valuta (norske banker holder eksempelvis primært norske kroner) er dette dessverre et luftslott.

Dersom du skal investere i mer enn én kryptovaluta (som vi anbefaler på det sterkeste) må du altså belage deg på å administrere flere lommebøker også. Avhengig av hvilke valutaer du ønsker å satse på vil valgalternativene dine variere; det er gigantene Bitcoin og Ethereum som gir deg mest å velge i.

Vi kan gjerne dele kryptovalutalommebøkene inn i følgende valuta-kategorier:

  • Lommebøker til Bitcoin og Ethereum
  • Lommebøker til ERC-20 (kryptovalutaer basert på Ethereum-protokollen)
  • Lommebøker til andre alternative kryptovalutaer (kjent som altcoins)
  • Lommebøker til NFTs

Det finnes lommebøker som fungerer på kryss og tvers av disse også. Sånn sett har kryptovaluta faktisk kommet en hel del lenger med tanke på konsolidering av forskjellige valutasystemer enn tradisjonelle finansinstitusjoner.

Slik fungerer lommeboken din

Så hvordan fungerer egentlig kryptovalutalommeboken din? Svaret på dette spørsmålet avhenger helt og holdent av hvilken lommebok du velger, hvilken plattform denne kjører på, samt hvilke blokkjeder den er koblet opp mot.

Allikevel vil samtlige lommebøker ha følgende funksjonalitet:

  • Du kan motta kryptovaluta
  • Du kan sende kryptovaluta
  • Du kan lagre kryptovaluta
  • Du kan sikre midlene dine

I visse tilfeller vil det også finnes oppkobling til en børs, med mulighet for direkte handel, samt andre, mer omfattende funksjoner. Husk på at det absolutt viktigste med en kryptovalutalommebok er at den sikrer kryptovalutaen din. Her bør du tenke funksjonalitet over design hver eneste gang.

Bortsett fra hardware-lommebøker er det vanlig at programvaren til kryptovalutalommebøker er gratis. Du må imidlertid betale gebyrene for overføringen, som fastsettes av reglene for kryptovalutaen du sender, samt plattformen du sender fra. Generelt er imidlertid gebyrer ved overføring av kryptovaluta så å si alltid en hel del lavere enn ved tradisjonelle bankoverføringer.

Forskjellige typer lommebøker til kryptovaluta

Da vet du litt mer om hvordan kryptovalutalommebøker fungerer. Nå kan vi gå gjennom de forskjellige typene lommebøker som finnes på markedet. Dette bør gi deg en bedre idé om hvilken som kan passe best til dine behov.

Forskjellige typer kryptovalutalommebøker
Forskjellige typer kryptovalutalommebøker.

Desktop-lommebøker

Kryptovalutalommebøker for desktop fungerer på samme måte som et program du installerer på datamaskinen din, som Microsoft Word eller Spotify. Her laster du ned programvaren, installerer den, og får dermed tilgang til en lommebok som er både lokal og nettbasert. Dette kan være en fin mellomting for de som ønsker sterk programvare rundt lommeboken sin, men ikke ønsker en hardware-lommebok.

Nettbaserte lommebøker

Kryptovalutalommebøker på nett kan sammenlignes med en epost-leverandør som Gmail eller Yahoo! Mail. Her har du tilgang til kontoen din på nettet, og logger inn ved hjelp av én eller flere sikkerhetsfunksjoner. Nettbaserte lommebøker er praktiske fordi de gir deg umiddelbar tilgang til bruk av kryptovalutaen din. Lommebøker på kryptovalutabørser inngår i denne kategorien. Sikkerheten på nettbaserte lommebøker er ikke nødvendigvis den beste.

Mobile lommebøker

Mobile lommebøker til kryptovaluta er som navnet tilsier lommebøker du installerer på mobiltelefonen din. Dersom du liker å ha tilgang til pengene dine uansett hvor du er kan dette være en fin løsning. Du må imidlertid sørge for å ha stålkontroll på sikkerheten i denne typen lommebok – en lommebok i bevegelse med konstant oppkobling til nettet er veldig mye mer utsatt enn en hardware eller desktop-lommebok.

Fysiske lommebøker

Det finnes to typer fysiske kryptovalutalommebøker. Den ene er godt gammeldags papir – det finnes nemlig nettsider som lar deg skrive ut lommeboken din. Dersom du lagrer disse papirene på et trygt sted (og gjerne flere steder) kan du egentlig ikke sikre pengene dine noe særlig bedre.

Den andre typen fysisk kryptovalutalommebok er såkalte hardware-lommebøker. Dette er fysiske enheter som via tilkobling til datamaskinen din gir deg en trygg og helt lokal lommebok. Når midlene først er flyttet over til en slik løsning er de også svært sikre.

Sikkerhet i kryptovalutalommebøker

Men på tale om sikkerhet: Hvor trygge er egentlig kryptovalutalommebøker? Hva hvis noen får tilgang på den private nøkkelen din? Eller børsen du lagrer pengene dine på blir utsatt for datakriminalitet? Det er flere ting du kan gjøre for å sikre midlene dine. Husk på at når det kommer til kryptovaluta er det du, og du alene, som har ansvar for pengene dine. Private nøkler til kryptovalutalommebøker lagres ikke noe annet sted enn der du plasserer dem.

Den private nøkkelen din er alfa omega

Det finnes tusenvis av eksempler på kryptovalutaentusiaster som har mistet hele investeringen sin simpelthen fordi de ikke kommer seg til den. Se for deg et pengehvelv som er ditt, og som inneholder tusenvis av kroner, men som det er helt og holdent umulig for deg å komme inn i.

Dette er den beste metaforen som finnes for hva som skjer dersom du mister den private nøkkelen til lommeboken din. Noe av bakgrunnen til at kryptovaluta er så enormt sikkert er at det er desentralisert. I motsetning til en bank finnes det ingen sentral database der all kundeinformasjonen ligger lagret.

Dette betyr at ingen kan hjelpe deg dersom du skulle miste den private nøkkelen din. På de aller fleste kryptovalutalommebøker får du ved oppstart og registrering en liste over en rekke ord, som er gjenopprettingsfrasene dine. Disse kan også brukes til å få tilgang på lommeboken din igjen.

Hvis du tar med deg én ting fra denne guiden i dag, la det være dette: Ikke mist den private nøkkelen din, og ikke mist gjenopprettingsinformasjonen din.Du er den eneste personen som har tilgang på disse opplysningene. I motsetning til en sentralisert tjeneste vil du ikke kunne få hjelp til å finne dem igjen. Dette er også grunnen til at kryptovaluta er så veldig mye sikrere enn tradisjonelle banktjenester.

Sikkerhet i kryptovalutalommebøker.
Sikkerhet i kryptovalutalommebøker.

Sørg for å bruke den nyeste programvaren

Alle former for teknologi er utsatt for datakriminalitet. Det går sport, og penger, for hackere verden over i å komme seg gjennom vanskelige digitale sikkerhetsforanstaltninger. Med andre ord kan du og investeringen din bli angrepet når som helst. Derfor er det viktig at du til enhver tid bruker solid og oppdatert programvare.

Dette er spesielt relevant når man bruker desktop- og hardware-lommebøker til å lagre kryptovalutaen sin i. Sørg for at du har den nyeste versjonen av programvaren installert og gjennomfører oppdateringer når du blir bedt om dette.

For at kryptovalutaen din skal være så trygg som mulig må den lagres så sikkert som mulig. Tilbyderne av kryptovalutalommebøker jobber hele tiden for å forbedre tjenestene sine, spesielt ettersom konkurransen øker i slik en enorm hastighet. Dra nytte av dette, og hold lommeboken din oppdatert.

Jo flere sikkerhetslag, jo bedre

Ja, det er tungvint med mye sikkerhet. Samtidig har vi blitt så vant til at en sentralisert tjenesteleverandør ordner med sikkerheten på våre vegne at vi har mistet svært mye kontroll over pengene våre. Pengene du har stående i banken står ikke lenger i banken; det eneste du egentlig har kontroll over er avtalen med banken, som sier at de skal forvalte midlene dine på en forsvarlig måte.

Som vi har nevnt flere ganger nå er det annerledes med kryptovaluta. Her er det ene og alene du som står ansvarlig for pengene dine. Derfor er det viktig at du tenker litt annerledes på disse midlene enn du pleier når det kommer til sikkerhet.

Med hensyn til kryptovalutainvesteringer er det så enkelt som dette: Jo flere sikkerhetslag du benytter deg av, jo bedre er det. Da blir det vanskeligere for hackere å stjele pengene dine. Sørg for å dra nytte av alle sikkerhetsfunksjonene som tilbys med kryptovalutalommeboken du velger deg. Det er bedre at det er litt tungvint å komme seg inn i lommeboken enn at du mister hele innholdet.

De beste kryptovalutalommebøkene på markedet

Så hvilken kryptovalutalommebok bør du velge? Her har vi samlet sammen de lommebøkene vi synes er best innenfor hver kategori. Vær imidlertid oppmerksom på at det finnes et hav å velge blant, og at du bør bruke litt tid på letingsprosessen. Vi går gjennom hvordan du finner den beste kryptovalutalommeboken til dine behov litt lenger ned i denne guiden.

Desktop, kryptovalutalommebøker
Desktop, kryptovalutalommebøker.

Desktop: Exodus

Exodus er en omfattende desktop-lommebok som gir deg mye handlingsrom, samtidig som den er brukervennlig og dermed kan fungere for de aller fleste investorer. I dag støtter Exodus store blokkjede-baserte kryptovalutaer som Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash og DASH, i tillegg til en rekke ERC-20-valutaer.

Kryptovalutalommeboken benytter seg av ShapeShift-integrering for å tilby børshandel i programmet. ShapeShift er faktisk innebygd i Exodus, som betyr at du kan handle de støttede kryptovalutaene uten å måtte bevege deg utenfor applikasjonen. Dette gir en sømløs brukeropplevelse; sikker lommebok og børshandel i ett og samme program.

Det er svært enkelt å sende og motta penger i Exodus, som du gjør via de forskjellige lommebøkene i programmet. Dersom du er på utkikk etter en større desktop-lommebok som også gir deg direkte tilgang til børshandel er dette et gunstig alternativ.

Nettbasert: MyEtherWallet, Blockchain.info og Coinbase

Nettbaserte kryptovalutalommebøker er enkle å bruke og sørger for at du kan få tilgang på midlene dine hvor som helst i verden. Samtidig er det stor forskjell på hva slags sikkerhet du egentlig får med denne lommeboktypen, så her gjelder det å være grundig i research-fasen.

MyEtherWallet er en nettbasert kryptovalutalommebok til Ethereum. Du kan også delvis forvalte ERC-20 tokensher, men lommeboken er primært designet for sending, mottak og lagring av Ethereum-enheter (ETH). MEW har god sikkerhet til en nettbasert lommebok å være og det er enkelt å registrere seg som bruker.

Blockchain.info er en av verdens mest populære kryptovalutalommebøker, som også er nettbasert. Lommeboken støtter per i dag Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH) og Ethereum (ETH), og har god integrering opp mot en rekke forskjellige kryptovalutabørser. Dersom du primært er interessert i å investere i de store, trygge kryptovalutaene kan dette være et gunstig valg.

Coinbase er en kryptovalutabørs. Og generelt sett anbefaler verken vi eller andre kryptovalutaentusiaster at man lagrer investeringen sin på en børs. Disse er svært utsatte for angrep, og man skal unngå å bli offer for den neste Mt. Gox-skandalen. Når det er sagt så er Coinbase en av de beste børsene å bruke som nettbasert lommebok. Forsikringen deres betyr at du får igjen 100% av pengene dine dersom børsen skulle bli utsatt for datakriminalitet.

Mobil: Mycelium og Coinomi

En mobil kryptovalutalommebok er spesielt gunstig for deg som ønsker tilgang på kryptovalutainvesteringen din når som helst, hvor som helst. Det betyr at du kan dra nytte av markedsprisene til det fulle, og ikke være avhengig av å måtte sette deg ned hjemme for å handle.

Mycelium er en mobil kryptovalutalommebok som utelukkende lar deg forvalte bitcoins (BTC). Dette er altså lommeboken for deg som i all hovedsak har investert i kongen av kryptovaluta, og ikke har planer om å spre investeringen din så mye. Mycelium er imidlertid svært brukervennlig og har høy sikkerhet.

Coinomi gir deg muligheten til å sikre kryptovalutainvesteringene dine mobilt, og har funksjonalitet for en rekke valutaer; rundt 150, for å være nøyaktig. Lommeboken er altså perfekt for de investorene som ønsker å spre midlene sine på flere forskjellige kryptovalutaer, og ha tilgang til investeringen sin på farten.

Hardware: Ledger Nano X

Hardware-lommebøker er fysiske lommebøker til kryptovalutainvesteringen din. Dette er fortsatt et forholdsvis nytt marked, men ettersom børser og nettbaserte løsninger blir stadig mer utsatte for angrep har hardware-lommebøker blitt mer populære. Det er fordi investeringen din sikres på et fysisk sted, og dermed ikke befinner seg på nettet.

Vi mener at Ledger Nano X er det absolutt beste alternativet for deg som er ute etter en hardware-lommebok. Med denne kan du sove godt om natten, vel vitende om at investeringen din er ordentlig godt sikret.

Ledger Nano X kobles opp til datamaskinen din via USB og gir deg deretter muligheten til å sende og motta en rekke forskjellige kryptovalutaer i sine respektive lommebøker. Samtlige transaksjoner må bekreftes på den fysiske lommeboken, og man er dermed sikret mot datakriminalitet utenfra.

Kryptovalutalommeboken koster like under 150 USD, men er vel verdt prisen. Tenk på Ledger Nano S Plus som et lite minihvelv du har full kontroll over og som gir deg optimal sikkerhet for investeringen din. Du kan kjøpe Ledger Nano X her!

Slik velger du riktig kryptovalutalommebok

Da har du fått en liten gjennomgang av noen av de beste kryptovalutalommebøkene på markedet. Nå gjenstår bare det viktigste: At du velger den lommeboken som passer best for deg og dine behov. Vi hjelper deg i gang slik at du kan ta et godt valg.

Balansegangen mellom sikkerhet og brukervennlighet

Vi var så vidt inne på dette tidligere, men når det kommer til kryptovalutalommebøker vil du alltid bli tvunget til å velge hvilken balansegang du ønsker å ta mellom sikkerhet og brukervennlighet. Selv om det finnes en rekke virkelig gode lommebøker som er en god kombinasjon av begge disse faktorene vil den ene så å si alltid måtte vike noe for den andre.

Derfor bør du tenke gjennom hva som er viktigst for deg: Er det brukervennlighet, eller er det sikkerhet? Vi forstår selvfølgelig at man gjerne skulle hatt i pose og sekk, og ettersom lommebokmarkedet utvikler seg er sannsynligheten også stor for at vi får det. Men inntil videre må du fortsatt velge, i alle fall litt.

Husk på at en enkel løsning, en løsning med høy brukervennlighet med andre ord, som oftest setter sin lit til en form for tredjepart, altså lommebokleverandøren. Jo mindre informasjon og sikkerhet du selv forvalter, jo lenger vekk fra sikkerhet beveger du deg på balansegangen.

Alle lommebøkene vi har nevnt her tilbyr en god kombinasjon av brukervennlighet og sikkerhet. Allikevel anbefaler vi at du sikrer investeringen din i en fysisk hardware-lommebok, slik som Ledger Nano S.

Kryptovalutalommebøker og forskjellige valutaer.
Kryptovalutalommebøker og forskjellige valutaer.

Kartlegg behovene dine

Det er flere spørsmål du kan stille deg selv for å kartlegge hvilke behov du egentlig har til kryptovalutalommeboken din. Svarene bør gi deg en god oversikt over hvordan det er mest praktisk for deg å sikre investeringen.

Hvilke valutaer ønsker du å holde i lommeboken?

Som vi har sett i denne guiden finnes det dessverre ikke én lommebok som er kompatibel med alle verdens kryptovalutaer. Derfor er det viktig at du tenker litt gjennom hvilke valutaer du ønsker å investere i, og finner den lommeboken som er kompatibel med flest av dem. Dersom du skal spre investeringen din bør du lete etter en lommebok med god bredde, og helst planer om videreutvikling for å inkludere flere kryptovalutaer.

Trenger du tilgang til lommeboken flere steder enn hjemme?

Noen investorer liker å ha muligheten til å handle hvor som helst, og når som helst. For disse menneskene kan det være gunstig med en mobil eller børsbasert lommebok. Dersom du på den annen side har fattet beslutningene dine, og vet at du har investert der du vil investere, kan det være like kjekt og sikkert med en lommebok som holder seg på ett sted.

Hvilket budsjett har du til lommeboken?

De aller fleste kryptovalutalommebøker er som nevnt gratis å bruke. Det er hardware-lommebøkene som koster penger, fordi du kjøper en fysisk enhet. Derfor bør du tenke litt gjennom om du er villig til å bruke penger på kryptovalutalommeboken din eller ikke.

Er du komfortabel med komplisert programvare eller trenger du noe enkelt?

Når vi sier komplisert programvare her høres det kanskje litt skremmende ut. Det vi egentlig mener er om du trenger noe som er helt, helt enkelt, eller om du kan takle å lære deg nye ting som trengs til kryptovalutalommeboken. Husk på at det generelt vil være slik at når noe blir litt mer komplisert blir også sikkerheten en hel del bedre.

Hvor mye penger har du stående i kryptovaluta?

Dette er egentlig det viktigste spørsmålet av dem alle. Dersom du har gjort en stor investering i kryptovaluta bør du sikre pengene dine for alt de er verdt. Da kan det også være vel verdt det å kjøpe seg en hardware-lommebok, selv om den koster. Jo mer du har investert, jo større er risikoen og jo kjipere er det dersom du skulle bli utsatt for datakriminalitet. Vi anbefaler hardware- eller papirlommebøker til de store investeringene.

Etter å ha lest denne guiden er du på god vei til å skaffe deg en sikker kryptovalutalommebok som passer til dine behov. Husk på balansegangen mellom sikkerhet og brukervennlighet, samt lagringsmulighetene til de forskjellige lommebøkene. Dersom du planlegger litt godt kan du sannsynligvis holde antallet lommebøker til et minimum, og sikre investeringen din skikkelig.

Kilder

Techradar. The best cryptocurrency wallets in 2018.

Master the Crypto. Guide to Cryptocurrency Wallets: Why Do You Need Wallets?

Disruptor Daily. Top 10 Best Desktop Cryptocurrency Wallets.

The Cryptoverse. What Is A Bitcoin Wallet?

Disruptor Daily. Top 10 Best Web Wallets for Cryptocurrency in 2017.

Disruptor Daily. Top 10 Cryptocurrency Wallet Mobile Apps of 2017.