×
Sist oppdatert: 27. november 2019

Markedsrapport 27. november 2019

Hva skjedde i kryptomarkedet denne uken?
Shayan Darvishi

Full panikk i kryptomarkedet fører til verditap av 28 milliarder dollar på 14 timer

Panikk ser ut til å ha grepet fatt i det internasjonale kryptomarkedet denne uken. På det verste ble Bitcoin solgt for så lite som $6785 før ting roet seg ned litt og kryptovalutaen karret seg tilbake til litt over $7000. Dette er de svakeste tallene markedet har sett siden midten av året.

En av grunnene til de panikkartede tendensene i markedet er regnet for å være de siste nyhetene fra Kina der myndighetene ser ut til å intensivere sine aksjoner mot kryptobørser som opererer i landet. Ryktene om at Binance sine kontorer bidrog sannsynligvis i stor grad til panikken i markedet.

Kina er et veldig viktig marked for krypto-industrien. Blant annet står landet for rundt 70% av verdens kapasitet for krypto-mining. Det er denne aktiviteten som sørger for sikringen av transaksjonene i bitcoin blokkjeden. Når ting skjer kan bli sett på som en trussel for kryptovaluta-relaterte aktiviteter i Kina er det derfor naturlig at man ser reaksjoner og usikkerhet i markedene i resten av verden.

Panikken i markedet har resultert i mye diskusjon. Noen ser selvfølgelig Bitcoin sin bortgang på horisonten, men det ser ut som langt flere nå anser situasjonen som en mulighet til å sikre seg billige Bitcoin, og avventer for å se hvor billig de til slutt kan få dem.

Første fullstendig digitale remburs utført på blokkjeden

En av en av argumentene som ofte kommer opp mot blokkjeder og kryptovaluta er at mesteparten av den økonomiske aktiviteten i kryptomarkedet fortsatt er økonomisk spekulasjon, og at det fortsatt finnes få eksempler på nyttig bruk av blokkjedeteknologi i praksis. Denne situasjonen er nå i ferd med å forandre seg med lanseringen av den første suksessfulle Letter of Credit transaksjonen. Transaksjonen som involverte et internasjonalt kjøp av Polypropylene fra mellom en produsent i Oman og en teppefabrikk i Abu Dhabi. Transaksjonen ble utført ved hjelp av R3 sin Corda Plattform.

Letter of Credit, i Norge også kalt remburs, er et produkt som brukes for transaksjoner som går på tvers av landegrenser. Fordelene med en en remburs er at man som selger ikke trenger å bekymre seg for at betalingen ikke blir utført, eller er forsinket, etter at varen har blitt mottatt selv om man sender varen før man mottar betaling. Med en remburs kan en ordre ikke annulleres uten samtykke, og det er banken som garanterer for at betalingen blir utført på avtalt tidspunkt.

Kort forklart er det banken som går inn som en mellommann begge parter stoler på. Denne prosessen kan fort ta tid for banken å gjennomføre en remburs transaksjon. 5-0 dager er vanlig for denne typen transaksjoner. I tillegg trenger banken å ta betalt både for tiden sin og for risikoen de tar på seg når de gjennomfører denne typen transaksjoner.

Ved bruk av blokkjedeteknologi og smartkontrakter vil man etter hvert kunne fjerne behovet for banken sin rolle som fordyrende mellomledd. Banken sin rolle kan nemlig bli erstattet av en smartkontrakt som inngås direkte mellom de to partene. Dette kan redusere både kostnader og transaksjonstid betraktelig. I dette tilfellet ble for eksempel transaksjonstiden redusert til rundt 24 timer.

Flere kryptobørser, inkludert to Binance kontorer, stengt i Kina I sammenheng med aksjon fra myndighetene

I Oktober kom kinas President Xi Jinping med positive uttalelser om Bitcoin og blokkjedeteknologi. I og med at Kina spiller en så viktig rolle i krypto-industrien er det ikke vanskelig å forstå hvordan slike uttalelser kunne resultere i optimisme. Optimisme ble det, over hele verden, men særlig i Kina.

I Kina viste optimismen seg å være litt for mye av det gode. Nyhetene om kryptovaluta spredte seg som ild i tørt gress, og etter hvert ble det litt for mye av det gode dersom man skal tro på uttalelsene fra det kinesiske myndighetene. De følte at kryptovaluta var en trussel for lov og orden i finansindustrien, og de publiserte derfor advarsler om ulovlig innsamling av penger, svindel og pyramidespill i krypto-industrien. Finansmyndighetene i Kina identifiserte tre aktiviteter som de vil slå hardt ned på. Disse inkluderer plattformer for handel med kryptovaluta innenlands, tjenester som tilrettelegger for handel med krypto valuta på utenlandske plattformer, og salg av virtuell valuta.

En av plattformene som ble offer for kinas aksjon er kryptobørsen BISS. I aksjonen ble kontorene til kryptobørsen stengt, og 10 ansatte ble arrestert som mistenkte for å være involvert i driften av den ulovlige kryptobørsen. En annen kryptobørs som ble berørt av aksjonen var Binance. I følge artikkelen til The Block resulterte aksjonen i stengningen av to kontorer for Binance i Kina. Etter artikkelen fra The Block gikk Binance aggressivt ut mot The Block med påstander om at informasjonen var uriktig. I respons til påstandene fra Binance kom The Block ut med detaljert bakgrunnsinformasjon i forsvar for sine påstander.

Artikkelen om Binance skapte mye uro i markedet på grunn av Binance sin dominerende stilling i kryptomarkedet, men ettersom Binance ikke er registrert i Kina er det liten grunn til å tro at situasjonen i Kina kommer til å ha veldig store konsekvenser for Binance.

Chainalasys overrasker med å si opp 20% av sine ansatte

Chainalasys er et selskap som spesialiserer seg innen analyse av kryptovaluta-transaksjoner. Bitcoin-analyse. Selskapet har i det siste hatt stor medgang med en rekke suksessfulle etterforskninger. Den siste av disse var da de i samarbeid med amerikanske myndigheter greide å bryte opp verdens største barneporno-ring. Dette resulterte i hundrevis av arrester og 23 barn ble reddet fra sine misbrukere.

I utgangspunktet var chainalysis sin fokus på etterforskning av forskjellige former for kriminalitet, men etter hvert oppdaget selskapet at teknologien også kunne brukes til andre ting. For eksempel kan Chainalysis sin teknologi brukes til automatisert overholdelse av KYC og AML krav for banker og andre finansinstitusjoner. 140 bedrifter og 20 myndigheter bruker nå tjenestene til Chainalysis.

Chainalysis sin innovasjon og og suksess innen sin nisje i den hurtig voksende kryptovaluta-industrien har gjort dem populære blant investorer, og de har så langt hentet inn investeringer på 53,6 millioner dollar. De er også det første krypto-selskapet som har kommet seg inn på Forbes sin Next Billion-Dollar Startups liste.

Det var derfor en overraskelse for mange da Chainalysis plutselig bestemte seg for å si opp hele 20% av arbeidsstyrken sin. I følge Chainalysis er grunnen for avgjørelsen at selskapet vil justere hovedfokusen fra forskning og produktutvikling til markedsutvikling og profitt.

Orchid Klare for lansering av desentralisert VPN Nettverk tidlig i Desember

Kampen mot sensur av diverse typer er noe som ligger mange krypto-entusiaster nært til hjertet. Av denne grunn venter mange med spenning på lanseringen av Orchid sitt desentraliserte VPN Nettverk neste måned. VPN er i disse dager nødvendige for mange som av forskjellige grunner har behov for å omgå myndighetene sin sensur.

Orchid nettverket vil bruke et Ethereum basert token kalt OXT for betaling av VPN tjenestene. Hvem som helst kan sette opp en VPN node for nettverket, men som node-operatør trenger man først å sette inn en viss mengde OXT som garanti. Man kan deretter tjene penger på all trafikk som systemet sender gjennom noden sin.
Orchid er enda et eksempel på hvordan blokkjedeteknologi kan brukes til å løse praktiske problemer i virkelighetens verden.

Stopp innom Coinweb og les vår ukentlige markedsrapport

Vi publiserer en ukentlig markedsrapport slik at du kan holde deg oppdatert på hva som skjer i kryptomarkedet.