×
Sist oppdatert: 20. november 2019

Markedsrapport 20. november 2019

Hva skjedde i kryptomarkedet denne uken?
Shayan Darvishi

Coinbase-kortet er nå tilgjengelig i Norge

Coinbase har lenge vært en av de mest brukervennlige kryptobørsene. Dette har gjort Coinbase til en favoritt blant de som starter med kryptovaluta. De som starter med kryptovaluta a har også ofte behov for å kjøpe kryptovaluta for fiat valuta. Coinbase var en av de kryptobørsene i markedet som tidlig kunne tilby kjøp av kryptovaluta for fiat valuta til relativt rimelige priser.

En annen viktig faktor som for mange har gjort det uinteressant for nybegynnere å investere i kryptovaluta er også at det ofte føles som en stor utfordring for de som er nye i industrien å veksle kryptovalutaen tilbake til fiat valuta som kan brukes i vanlige butikker.

Det er dette coinbase forsøker å rette på med Coinbase kortet som de utsteder i samarbeid med Visa. Coinbase kortet er nemlig et debetkort som lar eieren bruke kryptovaluta i millioner av butikker over hele verden, like lett som de ellers ville bruke fiat valuta. Man kan også ta ut penger fra minibanker med kortet. Kortet virker slik at kryptovalutaen din umiddelbart blir vekslet om til fiat valuta i det øyeblikket man gjør et kjøp.

For øyeblikket er Coinbase kortet tilgjengelig i 29 europeiske land, inkludert i Norge. Kortet kan brukes for totalt 9 forskjellige kryptovalutaer. Du kan bruke appen på telefonen din til å velge hvilke kontoer og valutaer kortet ditt trekker fra. Det kan forventes at denne tjenesten vil gjøre at det føles veldig mye tryggere å bruke kryptovaluta for nybegynnere slik at flere bestemmer seg for å prøve ut kryptovaluta. Det er også en stor forbedring for mange profesjonelle krypto investorer som innimellom også trenger å kunne ta ut deler av avkastningen sin for å kunne betale utgiftene sine.

Google – Citigroup samarbeid en utfordrer for kryptovaluta?

Det har lenge vært tatt for gitt av mange at kryptovaluta kommer til å være det neste steget i evolusjonen til betalingsløsninger og det globale finanssystemet. Så kom Facebook på banen med sin Libra “kryptovaluta”. Selv om Libra er relativt langt fra en desentralisert kryptovaluta slik som Bitcoin er så man en klar risiko for at Facebook rett og slett ville kunne fått for mye innflytelse gjennom den nye kryptovalutaen.

Google har tydeligvis lært mye fra problemene Facebook sliter med. I sitt nyeste prosjekt har Google derfor gått inn i samarbeid med Citibank og andre etablerte aktørene i det tradisjonelle banksystemet. I sin nyeste betalingsløsning, kalt cache, er det ikke kryptovaluta som benyttes, men Citibank bankkontoer som kan brukes i kombinasjon med Google sin betalingsløsning. Google kommer til å overlate alt som er bank-relatert til sine partnere, sannsynligvis for å unngå å komme i en lignende situasjon som Facebook.

Cache er et veldig forskjellig produkt fra kryptovaluta, men med store aktører som Google og Citibank bak rattet kan prosjektet fort bli en viktig del av fremtidens betalingsløsnings-landskap. Det kan derfor være lurt for de som er er involvert i kryptovaluta å holde et godt øye med dette initiativet.

Tron og Binance sine Weibo kontoer blokkert i ny kinesisk aksjon mot kryptovaluta

Kina sitt syn på kryptovaluta virker som det fortsatt er noe forvirret. De har tidligere forbudt kryptobørser. De har også gitt indikasjoner på at de vil gjøre utvinning av Bitcoin og andre kryptovalutaer ulovlig. Dette ville vært er seriøst steg for industrien som utvinner rundt 70% av alle Bitcoin.

Samtidig som Kina generelt har hatt et nærmest fiendtlig forhold til Bitcoin har Bitcoin blitt brukt som et eksempel på suksessfull bruk av blokkjedeteknologi. Myndighetene i Kina har også på høyeste nivå uttalt at utvikling av blokkjedeteknologi er en prioritet i Kina, og at blokkjedeteknologi skal implementeres i kina over de neste fem årene. Disse uttalelsene har ført til fornyet optimisme i markedet.

I det siste har pipa fått en annen låt igjen. I den siste uken har nemlig Weibo kontoene til både Tron og Binance blitt blokkert som del av innstramminger når det gjelder kryptovaluta-salg og spekulasjon. Weibo er kina sitt svar på Twitter.

Det er mange som tror at Kina holder tilbake på uavhengige kryptovaluta på grunn av at de planlegger sin egen nasjonale kryptovaluta.

Over 6000 Bitcoin minibanker

I følge en artikkel fra Cointelegraph finnes det nå over 6000 Bitcoin minibanker. Dette er som oftest minibanker der man kan kjøpe Bitcoin, men i hele 35% av minibankene kan man nå også selge kryptovaluta for kontanter.

65% av minibankene er i USA, mens 20% er i Europa og 2% er i Asia. Det har vært en relativt kraftig vekst av bitcoin minibanker, med imponerende 1000 nye minibanker installert bare siden Juni. I USA har dette nå ført til at det amerikanske skattevesenet etterforsker om disse minibankene følger reglene for KYC-AML. Norge har fortsatt få minibanker av denne typen, men interessen for kryptovaluta er stigende i norge.

LocalBitcoins Fullt Godkjent i Finland: Fordel eller Ulempe?

Finske finansmyndigheter FIN-FSA har nå offisielt registrert LocalBitcoins som en godkjent institusjon for handel med virtuell valuta. I Finland er det nå, siden November 2019, ulovlig for organisasjoner å handle med kryptovaluta uten denne typen tillatelse fra finansmyndighetene.

En del av prosessen for å bli godkjent i finland er å bevise at nødvendige prosedyrer er på plass for å forhindre hvitvasking av penger, for å forsikre at pengene ikke går til finansiering av terror, og for å forsikre at prosedyrer er på plass som ivaretar sikkerheten til midlene til de som bruker tjenesten.

LocalBitcoins har lenge blitt sett på som unik og annerledes på grunn av muligheten for en relativt høy grad av anonymitet. Tjenesten gjorde det også mulig for privatpersoner å avtale møter eller direkte kontakt slik at de kunne handle med hverandre ansikt-til-ansikt. Dette vil nå Strenge krav for KYC/AML sette en stopper for, og LocalBitcoins kommer til å måtte konkurrere med alle de andre kryptobørsene uten mange av de konkurransefordelene som har gjort dem populære i markedet så langt.

Til tross for det rosenrøde bildet som presenteres i pressemeldingen fra LocalBitcoins vil de nye reglene utvilsomt bety en markant forverring av brukeropplevelsen og tjenestene til LocalBitcoin for mange brukere. Dette gjelder særlig for brukere som befinner seg i regimer der de blir undertrykt, eller som har restriksjoner på kryptovaluta. Det vil også være vanskelig for mange brukere, særlig i utviklingsland, å kunne sende inn den etterspurte informasjonen i format som kan godkjennes av LocalBitcoins eller deres leverandør for KYC/AML-systemer.

Selv for nordmenn flest, som vanligvis ikke har noen problemer med å gå gjennom prosessen med å innhente all den påkrevde informasjonen innebærer det liten fordel for brukeren i å strø om seg med personlig informasjon. For LocalBitcoin innebærer all den nye informasjonen de nå må samle inn nok en angrepsvinkel som de må forsvare mot hackere. Dette er en stor forandring for LocalBitcoins, nå gjenstår det å se hvordan de kommer til å greie denne overgangen i et marked der stadig flere sentraliserte kryptobørser stenger dørene, og der mer fleksible og anonyme desentraliserte kryptobørser begynner å overta.

Stopp innom Coinweb og les vår ukentlige markedsrapport

Vi publiserer en ukentlig markedsrapport slik at du kan holde deg oppdatert på hva som skjer i kryptomarkedet.