×
Sist oppdatert: 05. november 2019

Markedsrapport 05. november 2019

Hva skjedde i krypto markedet denne uken?
Shayan Darvishi

Hva skjedde i krypto denne uken?

Denne uken har vært en relativt stabil uke med tanke på Bitcoin-pris. Litt svingninger har det som vanlig vært, men prisen endet til slutt opp litt høyere enn på samme tid sist uke. Dette betyr selvfølgelig ikke at denne uken har vært begivenhetsløs. Som vanlig er kryptomiljøet fullt av mer eller mindre utrolige begivenheter og nyheter. Her har vi plukket ut noen av de mest interessante og underholdende nyhetene som du ikke bør gå glipp av fra den siste uken.

Redusert dollar-dominans: Hva er effekten for Bitcoin?

Amerikanske Dollar har lenge vært den dominerende valutaen brukt for internasjonal handel. USA sin rolle som stormakt, og som en liberal pådriver for fri handel på tvers av landegrenser har gjort dollaren populær langt ut over USA sine landegrenser.

Denne situasjonen er i ferd med å endre seg. I det siste har amerikansk pengepolitikk og amerikanske dollar i stadig større grad blitt brukt som en spillebrikke i internasjonal politikk, blant annet med utestengning av forskjellige land fra det internasjonale dollar-dominerte banksystemet. I tillegg er det mange som føler at amerikanerne har misbrukt dollaren sin rolle som internasjonal handelsvaluta ved å bringe altfor mye nye penger inn i sirkulasjon, noe som har bidratt til en sterk svekking av dollaren sin verdi siden man avsluttet gullstandarden.

Det er mange som ser ut til å føle at dette går for langt, og vi ser tendenser til at flere og flere bedrifter går bort fra bruk av dollar, mellom annet av frykt for sanksjoner. Dette gjelder særlig i land som Iran, Kina og Russland. En av de siste bedriftene som nå kan legges til i denne listen er det russiske oljeselskapet Rosneft som nettopp endret eksport-kontraktene sine fra USD til Euro. Kina på sin side arbeider med å internasjonalisere sin valuta som en konkurrent til USD, men det er lite som tyder på at denne valutaen vil inspirere en høyere grad av tillit enn det dollaren gjør.

Hva har dette så å gjøre med kryptovaluta? Veldig mye. Desentraliserte kryptovalutaer slik som for eksempel Bitcoin er laget med tanke på akkurat dette problemet. Det er den perfekte løsningen på et pengesystem der man må handle på tvers av landegrenser, men der man ikke kan stole på pengesystemer kontrollert (og manipulert) av nasjonale regimer. Man slipper også problemet med inflasjon som følge av ukontrollert trykking av penger dersom man opererer med en begrenset mengde.

Bitcoin er for tiden den kryptovalutaen som har mest tillit i markedet, men det er liten sjanse for at Bitcoin kommer til å overta USD sin rolle som hovedvaluta for verdenshandelen over natta. Selv om kryptovalutaer er i stadig utvikling finnes fortsatt tekniske begrensninger som vil gjøre det vanskelig å bruke Bitcoin til dette formålet.

Det er likevel hos vanlige forbrukere og nasjonale regjeringer man vil finne mest motstand mot kryptovaluta. Førstnevnte ønsker ikke å løsne grepet om folk sine penger, mens sistnevnte ser med bekymring på enhver forandring. Når det er sagt kommer jo forandringer enten man vil eller ei, og de kommer ofte før man er klare for dem.

Sosiale media gigantene i ideologisk drakamp rundt kryptovaluta

Facebook, og Mark Zuckerberg er igjen sentrale i krypto-nyhetene. Etter sist ukes kamp med det amerikanske senatet er det nå Twitter CEO Jack Dorsey som bidrar med en bredside til den pågående Libra diskusjonen.

Dorsey og Zuckerberg har lagt seg på veldig forskjellige linjer når det gjelder kryptovaluta. Zuckerberg arbeider fortsatt med å introdusere den nye kryptovalutaen Libra, som er backet av Facebook og et stadig minkende antall partnere. Planene er at Libra skal kontrolleres av en gruppe utvalgte bedrifter, og det er derfor få som ser på Libra som en desentralisert valuta.

Dorsey, som er en pådriver for Bitcoin, sier at han absolutt ikke kommer til å støtte Libra kryptovalutaen. Han ser Libra som et produkt som er konstruert for å bringe fordeler til Facebook og deres partnere. Bitcoin, på den annen side, er konstruert som et åpent og desentralisert system. Dorsey har backet opp sin støtte for Bitcoin med å sette opp et team som utvikler teknologi for Bitcoin nettverket, med kjente utviklere fra Bitcoin prosjektet, Google, Lightning Labs og Facebook.

Kryptovaluta blir del av pensum i franske ungdomsskoler

Kryptovaluta har kommet for å bli dersom man skal dømme etter frankrikes utdanningsdepartement. De har nemlig vedtatt å inkludere en introduksjon av Bitcoin i pensum på franske ungdomsskoler.

Det nye introduksjonskurset er designet for å forstå de grunnleggende prinsippene Bitcoin er bygget på, og å forstå innvirkningen av kryptovalutaer på den franske og den globale økonomien. Introduksjonen av kryptovaluta i pensum på skoler over hele landet er sett som et viktig steg retning mot generell adopsjon av kryptovaluta.

Frankrike har sett et oppsving i bruk av kryptovaluta i det siste. Dette året vil kryptovaluta bli godtatt som betalingsmiddel i 5200 tobakksforretninger i Frankrike. Neste år kommer 25000 forretninger i Frankrike, inkludert Decathlon og Sephora, til å begynne med å godta betaling i kryptovaluta.

Oops, Tabbe! Hva som egentlig skjedde i Bitmex skandalen

Mange Bitmex brukere fikk seg en støkk i forrige uke da det plutselig begynte å versere rykter om at Bitmex hadde blitt hacket, og at brukerdata hadde blitt stjålet.

I følge Bitmex er det korrekt at e-postadressene til tusenvis av brukere ble lekket, men det er ikke korrekt at dette skjedde som resultat av hacking. Årsaken til lekkasjen var rett og slett god, gammeldags inkompetanse. En e-post som ble sendt ut til brukerne ble nemlig sendt ut med e-postadressene synlige til alle brukerne i stedet for å skjerme disse ved enkelt og greit ved å bruke BCC feltet. Resultatet var at alle brukerne fikk tilsendt eposter med tusenvis av epostadresser synlige.

Den gode nyheten her er at kryptovalutaen til Bitmex brukerne ikke har vært i fare. Samtidig er det nå store muligheter for at e-postadressene kommer til å bli misbrukt blant annet for phishing aktiviteter. For å komme inn i kontoen til brukeren.

Som om det ikke skulle være nok, etter tabben med den utsendte e-posten skjedde det igjen noe hos Bitmex. Meldinger begynte å gå ut på Twitter med beskjed om at folk burde “ta ut pengene sine og løpe” og “at kryptobørsen var hacket”. I følge denne artikkelen i CCN ryktes det at den ansatte som stod bak tabben med epost-utsendelsen hadde blitt oppsagt, og hadde benyttet sjansen til å sabotere videre med Twitter publiseringen.

Hendelsen er forventet å bidra negativt til Bitmex sitt rykte i markedet. Selv om selve kryptobørsen ikke ble hacket gjør denne episoden det klart at Bitmex har mye å ordne opp i når det gjelder sikkerhetsrutiner. Hendelsen kunne knapt kommet på et verre tidspunkt for Bitmex. Kyptobørsen er nemlig midt oppe i en etterforskning av U.S. Commodity Futures Trading Commission (CFTC) etter at Bitmex ble beskyldt for å la amerikanske tradere bruke plattformen som ikke har lisens i USA.

Rundt 12% av all Tether er nå på TRON

Tether (USDT) ble lansert i 2014 som et alternativ for de som trengte en enkel måte å overføre penger mellom forskjellige kryptobørser. Tether er basert på verdien til USD, og i teorien skal 1 USDT være verdt 1 USD, men dette har i den senere tid vært mye omdiskutert. I April 2019 beskyldte New York Attorney General Letitia James, iFinex Inc., som er moderselskapet til Tether Ltd. and operatøren av kryptobørsen Bitfinex for å skjule et tap av rundt $850 million dollar. Til tross for kontroversielle rykter rundt USDT er denne kryptovalutaen fortsatt den viktigste valutaen for handel med Bitcoin. Rundt 80% av bitcoin handles for tiden ved hjelp av USDT.

TRON har lagt støtte for USDT til i blokkjeden sin ved å utstede USDT tokens på TRON blokkjeden. Denne utviklingen er forventet å forbedre økosystemet for desentraliserte apper på TRON nettverket betraktelig. Det er også sett på som en forbedring når det gjelder oppbevaring av verdier på TRON blokkjeden, og som en forbedring av likviditeten på TRON sin desentraliserte kryptobørs TRXMarket.

Overføring av USDT til TRON blokkjeden har tatt av i det siste, noe som kanskje til en viss grad har å gjøre med insentiver for brukere som holder TRON-baserte USDT. Totalt har USDT på TRON blokkjeden nå nådd hele 12% av totale USDT i sirkulasjon.

CEO fra Zimbabwe sin første kryptobørs “mistet” passordet til kundenes Bitcoin-lommebok

Zimbabwe har lenge vært kjent for sin ustabile politiske situasjon under diktatoren Robert Mugabe, og i det siste under den nye presidenten Emmerson Mnangagwa. Nok en gang ser vi, ikke overraskende, hvordan ustabile politiske situasjoner fører til ustabile fiat valutaer. Zimbabwe er et perfekt eksempel på dette med sine sin høyst ustabile “Zimbawe Dollar”. I Juli 2019 nådde inflasjonsnivået i Zimbabwe hele 175%.

I praksis fører dette til at Zimbabwe sin egen valuta er nærmest ubrukelig. Resultatet var naturlig nok utstrakt bruk av alternative valutaer, med USD som den mest utbredte valutaen, men i Juli gjorde regjeringen i Zimbabwe det forbudt å handle i andre valutaer enn den nasjonale “Zimbabwe Dollar”.

Et resultat av regjeringens inngrep var en sterk økning i interessen for Bitcoin i Zimbabwe. Interessen var faktisk så stor at Bitcoin ofte selges til priser vel over markedsverdi i Zimbabwe. I år ble kryptovalutaen til tider solgt til priser på opptil 12 700 USD.

Krypto-eventyret i Zimbabwe har ført til etablering av en rekke kryptobørser i Zimbabwe. Den første, og kanskje mest velkjente av disse er Golix. Dette er kryptobørsen som er rammet av den siste skandalen i kryptomiljøet i Zimbabwe. Golix sin CEO, Tawanda Kembo, greide nemlig å “miste” passordet til en av bedriftens krypto-lommebøker som inneholder 33 Bitcoins.

I følge denne artikkelen ble ble bitcoin-lommeboken “mistet” rundt den samme tiden som Zimbabwe sin sentralbank beordret at Golix måtte stenges. I etterkant av hendelsen skal det ha vært umulig å komme i kontakt med Kembo.

Hva kan vi lære av denne artikkelen? Husk at kryptobørser, hvor enn de nå skulle være, er sentraliserte institusjoner som ikke er mer pålitelige enn de som driver dem. Husk også at det er viktig å huske passordet for krypto-lommeboken din. Ingen kan hjelpe deg om du mister det…

Stopp innom Coinweb og les vår ukentlige markedsrapport

Vi publiserer en ukentlig markedsrapport slik at du kan holde deg oppdatert på hva som skjer i kryptomarkedet.