×
Sist oppdatert: 28. oktober 2019

Markedsrapport 28. oktober 2019

Hva skjedde i krypto markedet denne uken?
Shayan Darvishi

Hva skjedde i kryptomarkedet denne uken?

Det har vært en turbulent uke i krypto-bransjen med store svingninger og viktige hendelser på politisk nivå, samt litt drama på det mer underholdningsmessige nivået. Les mer for å få med deg et tverrsnitt av de viktigste hendelsene innen krypto-bransjen denne uken.
Turbulent Bitcoin-pris ender i fantastisk opptur for BTC og Altcoins!

Kilde: Coinbase

Denne uken har vært en nervepirrende opplevelse for Bitcoin investorer. På Torsdag falt Bitcoin prisen helt ned til under 68.000 kroner før oppturen mange desperat håpet på endelig kom. Og når oppturen først kom var det ikke måte på. På lørdag hadde Bitcoin allerede steget til over 85.000 kroner.

Det har vært mye spekulasjon rundt grunnen til disse utrolige svingningene i markedet. Faktum er at mye skjedde den siste uken so kan ha påvirket prisen, enten hver for seg, eller i kombinasjon. Det er derfor vanskelig å kunne sette fingeren på akkurat hva det var som utløste fallet i verdi, og den påfølgende oppturen.

En av de medvirkende årsakene til nedturen regnes for å være et antall av store salgsopsjoner som ble likvidert i denne perioden. Nedturen har også blant annet blitt forklart med en skuffende respons fra institusjonelle investorer til Bakkt initiativet.

Mark Zuckerberg sin skuffende innsats under senat-høringen for Facebook sitt Libra prosjekt er også trodd å ha bidratt til en negativ trend i kryptomarkedet ettersom mange frykter for at myndigheter rundt om i verden kommer til å øke regulering av kryptomarkedet. I sammenheng med dette fremmet kongresskvinnen Sylvia Garcia et lovforslag om at alle stable-coins skal kategoriseres som verdipapirer og dermed vil kunne komme inn under jurisdiksjonen til USA sin Securities and Exchange Commission.

En annen ting som skjedde denne uken, og som kanskje skremte noen Bitcoin investorer var Google sitt gjennombrudd innen kvantedatamaskiner. Kvantedatamaskiner er en potensiell trussel mot Proof of Work kryptovalutaer, slik som for eksempel Bitcoin, ettersom de sikrer nettverkene sine med datakraft. “Sycamore”, Google sin eksperimentelle 54-qubit processor med kvantelogikk-porter brukte 200 sekunder på å utføre en oppgave som dagens kraftigste datamaskin, IBM sin supercomputer Summit, ville trengt 10 000 år på å utføre.

Selv om dette i utgangspunktet kunne se skummelt ut for Bitcoin og andre Proof of Work kryptovalutaer, forsikrer Peter Todd om at denne utviklingen ikke er en trussel for Bitcoin. Google sin kvantedatamaskin har nemlig store begrensninger på hva den kan brukes til. Så langt har man ikke kunnet bruke denne typen datamaskiner til kryptografi. I tillegg er det fortsatt usikkert om det i det hele tatt er mulig å skalere opp kvantedatamaskiner. Google sin kvantedatamaskin er også så dyr at å bruke den til et slikt formål på dette tidspunktet vil være nærmest utenkelig.

Mange tilskriver oppturen til Bakkt ettersom prosjektet endelig så ut til å opplevde en markant forbedring i handelsvolum sist uke. Andre forbinder Bitcoin pris-stigningen med den kinesiske presidenten sine positive ytringer angående blokkjedeteknologi.

Kommer Kina til å lansere sin krypto valuta 11 November?

I Januar 2020 trer Kina sin første “krypto-lov” i kraft. Selv om dette ikke er nevnt i loven regnes det med at denne loven er ment å legge grunnlaget for Kina sin nye nasjonale kryptovaluta. Kina sin president Xi Jinping uttalte i sist uke at Kina må gripe tak i mulighetene blokkjede-teknologien bringer.

Uttalelsen til den kinesiske presidenten ble av noen tolket som et tegn på at Kina kommer til å forandre sitt synspunkt på Bitcoin. Dette er imidlertid ikke svært sannsynlig. Kina stengte i 2017 ned kinesiske kryptobørser, og kinesiske banker er ikke tillatt å handle med kryptovalutaer. Kina jobber i stedet med å lansere sin egen kryptovaluta. I følge en Forbes artikkel har teknologien bak denne kryptovalutaen allerede vært ferdig siden i fjor, og det er mulig at den kommer til å bli lansert allerede den 11 November som er kjent som Kina sin travleste dag for shopping.

Nyere informasjon viser at Kina fortsatt har mye å gjøre før den nye kryptovalutaen kan lanseres, så den planlagte datoen ser ut til å være urealistisk. Det går også klart frem at den nye kryptovalutaen kommer til å trenge mer testing og utvikling, og at det per i dag ikke ser ut til å foreligge en klar dato for lansering av prosjektet. Kina sin kryptovaluta kommer ikke til å være en desentralisert valuta slik som Bitcoin er, men vil være sentralisert og kontrollert av den kinesiske staten.

Bakkt ser dramatisk økning i interesse fra institusjonelle investorer

Bakkt måtte ta på seg noe av skylden for Bitcoin sitt fall fra sin verdsetting rundt 10 000 sist måned. Bakkt ble av mange sett på som et stort gjennombrudd for Bitcoin, og forventningene var skyhøye. Når prosjektet endelig gikk av stabelen var resultatene skuffende for de fleste som hadde forventet seg umiddelbare resultater. Skuffelsen er antatt å ha bidratt sterkt til nedgangen i Bitcoin sin verdi den siste uken.

Samtidig er det liten tvil om at de også spilte en viktig rolle i Bitcoin sin opptur som fulgte denne uken. Bakkt kunne nemlig skilte med rekordhøyt handels-volum den 25 oktober da det ble handlet hele 1156 future-kontrakter. Dette er en sterk forbedring fra den trege starten prosjektet har hatt så langt.

Det siste nye er at Bakkt i Desember planlegger å utvide tilbudet sitt med opsjonskontrakter for Bitcoin Futures. Bakkt har allerede mottatt tillatelse fra U.S. Commodity Futures Trading Commission (CFTC) for dette produktet.

Utfordrende uke for Zuckerberg og Libra

Mark Zuckerberg og Libra har vært sentrale i nyhetene denne uken. På tirsdag kungjorde en gruppe av 47 statsadvokater at de vil delta i en antitrust-etterforskning av Facebook. Etterforskningen er ledet av New York.

Senere i uken ble Zuckerberg innkalt til en offentlig senat-høring der han ble grillet på en rekke tema inkludert politisk markedsføring, falske nyheter, og barneporno. Ett av de viktigste temaene, og kanskje hovedgrunnen til at han ble kalt inn var Facebook sin lerdende rolle i kryptovalutaen Libra.

Den amerikanske senatoren Elizabeth Warren har bedt om at Facebook skal bli oppdelt. Dette er, i følge senatoren, fordi Facebook fremmer konversasjoner som undergraver demokratiet. Zuckerberg på sin side uttalte at en administrasjon under Warren ville “suge”, og at dersom USA ikke greier å holde tritt med innovasjonen er det stor sjanse for at Kina kommer til å utklasse amerikanske dollar med sin nye kryptovaluta, og overta som rollen som verdens økonomiske stormakt.

Minibanker stengt i Chile – Folk tyr til kryptovaluta

Chile har lenge vært beundret som et forbilde for økonomisk utvikling i Sør-Amerika, og som et prakteksempel på suksessfull neo-liberalisme. Men nå viser det seg at situasjonen faktisk ikke var så idyllisk som det så ut på overflaten.

Det viser seg at mye er galt i Chile, og folk har fått nok av regjeringens manipulering og en økonomisk situasjon som stadig forverres. Landet har de siste dagene sett massive demonstrasjoner i protest mot regjeringens politikk. Demonstrasjonene har blitt møtt med vold fra politiet. Over halvparten av landets regioner har så langt erklært unntakstilstand.

I det siste har det blitt meldt at folk har hatt problemer med å ta ut kontanter fra minibanker i Chile. Dette har gjort folk så sinte at flere bankfilialer har blitt ramponert av demonstranter. Mangelen på kontanter har ført til at alternative betalingsmetoder blir tatt i bruk. I noen tilfeller brukes byttehandel. En annen løsning som har blitt populær er kryptovaluta. Dette minner sterkt om lignende situasjoner vi har sett på steder som for eksempel Venezuela der Bitcoin og andre kryptovalutaer gjør inntog som et alternativ til mer konvensjonelle valutaer.

Ukjent miner kontrollerer 50% av BCH hashrate i 24 timer

Twitter personligheten grubler gikk sist uke ut med en advarsel om at halvparten av Bitcoin Cash(BCH) sin hashrate i 24 timer var kontrollert av en eneste miner. Det ser ut som denne personen eller gruppen utvant 73 blokker i løpet av dette tidsrommet den 24-25 oktober.

Det mange er redde for er at denne ukjente mineren eller grupperingen skal greie å komme opp i over 50% slik at de kan overta kontrollen over BCH nettverket. De vil da kunne utføre ondsinnede transaksjoner slik som for eksempel å bruke de samme pengene flere ganger.

Irelaterte nyheter opplevde Bitcoin (BTC) en mystisk 40% reduksjon i hash power i slutten av september som enda ikke er forklart.

Craig Wright får gjennomgå…igjen

Til litt mindre viktige nyheter. Den Selverklærte Satoshi Nakamoto, Craig Wright, ser ut til å ha talent for å tiltrekke seg drama. I dette tilfellet fikk han gjennomgå av Tone Vays som ble sett på scenen sammen med Craig Wright, med en skjorte med teksten “Vi er alle Satoshi Nakamoto, med unntak av Craig S. Wright”.

Stopp innom Coinweb og les vår ukentlige markedsrapport

Vi publiserer en ukentlig markedsrapport slik at du kan holde deg oppdatert på hva som skjer i kryptomarkedet.