Bitcoin logo
Bitcoin
$38808.00
btc
+1.69%
Bitcoin logo
Ethereum
$2093.80
eth
+0.06%
Bitcoin logo
XRP
$0.61
xrp
+0.54%
Bitcoin logo
Bitcoin Cash
$226.42
bch
+1.51%
Bitcoin logo
Cardano
$0.39
ada
+1.82%
Bitcoin logo
Litecoin
$71.91
ltc
+2.43%

Tether

  • Tether Kryptovaluta (USDT) - stabilitet eller svindel?
  • USDT Token
  • Struktur og økonomi
  • Problemer, løsninger og bruk
  • Formålet med Tether
  • Fordelene med Tether
  • Ulempene med Tether
  • Konklusjon

Tether Kryptovaluta (USDT) - stabilitet eller svindel?

Tether er en sentralisert kryptovaluta som først ble lansert under navnet RealCoin i Juli 2014. I november samme år ble navnet forandret til Tether av Tether Ltd. Det er dette firmaet, startet i februar 2015, som er ansvarlig for å holde pengereservene i fiat valuta.

Tether (USDT) er en kontroversiell kryptovaluta som har fått mye omtale i media. Kryptovalutaen er kontroversiell fordi det har vært sådd mye tvil om valutareservene til Tether. Manglende revisjon av uavhengige og profesjonelle revisorer fortsetter å forverre situasjonen. I det siste har det også i økende grad versert rykter om at Tether har blitt brukt til å manipulere prisen på Bitcoin.

USDT Token

Tether (USDT) er en såkalt stablecoin, eller en stabil kryptovaluta. I kort forklart betyr dette at USDT er bundet til amerikanske dollar i et 1:1 forhold slik at 1 USDT alltid er verdt 1 USD. Denne typen binding minner mye om gullstandarden, som for eksempel ble brukt for US Dollar frem til 1971, der en valuta alltid kan veksles inn mot en viss mengde gull. Dette betyr da at staten må kjøpe inn mer gull dersom de skal øke sirkulasjonen av penger i omløp.

Måten Tether holder en stabil verdi er, i teorien, ved å holde kontantreserver som tilsvarer mengden av USDT som er utstedt. Dette betyr at Tether må legge til en dollar i sine pengereserver for hver USDT som utstedes.

Struktur og økonomi

Strukturen og eierskapsforholdene rundt Tether er uklare og kompliserte. Selv om representantene til Tether og Bitfinex sier at disse er uavhengige av hverandre, forteller Paradise Papers lekkasjen i November 2017 at Bitfinex lederne Philip Potter og Giancarlo Devasini var ansvarlige for å sette opp Tether Holdings Limited i British Virgin Islands i 2014. Dette selskapet er eid av selskapet iFinex som også eier Bitfinex.

Problemer, løsninger og bruk

Mange banker har fortsatt ingen støtte for kryptovaluta. Dette har gjort det vanskelig for krypto-tradere å ta pengene ut av det turbulente kryptomarkedet og lagre dem i en relativt stabil fiat valuta. Det er også veldig dyrt å flytte på penger gjennom banksystemet. Det er høye gebyrer på transaksjoner mellom fiat og krypto, og til og med når man overfører mellom banker.

Tether løser disse problemene på en relativt elegant måte. Ideen bak Tether er enkel. Du veksler dollaren din inn i en USDT som representerer denne dollaren inne i krypto-systemet. Så snart som du har konvertert din USD til USDT kan du lett sende den hvor som helst for en veldig lav kostnad. Dette er noe som helt klart har falt i smak i krypto-miljøet, for ifølge The Wall Street Journal er rundt 80% av all handel i Bitcoin gjort via Tether. Dette betyr at Tether er en av de viktigste kildene for likviditet i krypto-markedet.

Formålet med Tether

Formålet med Tether er å bygge bro mellom fiat valuta og kryptovaluta, og å kunne gi krypto-tradere en stabil måte å lagre verdiene sine uten å trenge å veksle dem inn i fiat valuta. Introduksjonen av Tether har også vært en viktig faktor som har muliggjort et antall kryptobørser som ikke har tilbudt transaksjoner mellom kryptovaluta og fiat-valuta. Dette har gjort det nærmest umulig for myndighetene i forskjellige land å kontrollere aktivitetene til disse kryptobørsene. Noen av disse kryptobørsene er Bitfinex, Binance, HitBTC, KKex og Poloniex. Disse kryptobørsene har tilbudt kryptovaluta til Tether transaksjoner som et alternativ til transaksjoner mellom kryptovaluta og fiat-valuta.

Fordelene med Tether

Det kan koste mye å veksle om kryptovaluta til fiat valuta. Samtidig kan det være risikabelt å holde store verdier i kryptovalutaer som ofte opplever store svingninger. Tether løser dette problemet med å tilby en stabil kryptovaluta med verdi som er bundet til USD, samtidig som den også tilbyr mye lavere transaksjonskostnader. Dette gjør det mye mer praktisk å bare veksle om kryptovalutaen til Tether når man vil ut av markedet en liten stund, men planlegger å komme tilbake og handle mer senere. Da slipper man å ta kostnaden for å veksle inn i USD, men oppnår den samme stabiliteten som om man hadde gjort det.

Ulempene med Tether

For å fortsette sammenligningen med gullstandarden over kan vi se på hva som skjedde i USA da landet gikk bort fra gullstandarden. Den stadig stigende prisen av gull i grafen under viser hvor mye verdi dollaren har tapt i øynene til brukerne av dollar. Som man kan se fra grafen sank dollaren sin verdi i forhold til gull dramatisk (med andre ord steg prisen på gull dramatisk) i 1971.

Tether sin binding med dollar har mye til felles med USA sin binding til gull før 1971. Det er da kanskje ikke så veldig utenkelig at markedet vil kunne reagere på en tilsvarende måte dersom Tether offisielt skulle gå bort fra bindingen med USD, eller dersom det ville bli bevist at bindingen ikke har blitt opprettholdt.

Tether gir fra sin side heller ingen faktiske garantier for at du kan veksle Tether inn i fiat valuta. Faktisk uttalte Tether sin advokat i april 2019 at hver USDT bare er backet med $0.74 USD i kontanter og lignende verdier. Dersom dette viser seg å være sant vil det naturligvis bety at Tether allerede har beveget seg vesentlig bort fra en stabil valuta som alltid skulle kunne veksles inn i USD etter et 1:1 forhold.

Konklusjon

Når man ser på alle de juridiske utfordringene Tether står overfor er det vanskelig å se for seg en fremtid der Tether fortsatt vil inneha den samme rollen og stabiliteten som de nå har, og at de fortsatt kommer til å beholde en verdi rundt $1. Samtidig er det også vanskelig å tenke seg et scenario der Tether forsvinner ettersom denne kryptovalutaen har så stor likviditet og spiller en veldig sentral rolle i krypto-systemet.

Tether er veldig hemmelighetsfulle, og det finnes derfor for lite informasjon til å kunne vite hvor dette kommer til å ende opp. En ny utvikling er at Binance, Kraken og Bittrex i det siste har introdusert flere nye trading par som inkluderer USDT, dollar og andre lignende stablecoins. Dette gjør at det vil være litt lettere for de som bekymrer seg for utviklingen med Tether å redusere eksponeringen sin mot Tether.

Anbefalte artikler

Se alle
Liker du tjenesten Coinweb tilbyr?
Donasjoner kan sendes til følgende adresser:
Kopiert til utklippstavlen! 1AdiRqNmDszWVLcLyYSJjY1YQawvuNqxKN
Kopiert til utklippstavlen! 0x49623cb417a2628778f230a0b65c433419c2db0d