Monero
- Hva er Monero?
- Struktur og økonomi
- Problemer, løsninger og bruk
- Formålet med Monero
- Fordelene med Monero
- Ulempene med Monero
- Avslutning
Dagens samfunn beveger seg i en retning der privatliv nærmest er forbudt. Alt skal registreres og myndighetene skal helst holde kontrollen på det meste. Dette kan vel ha sine fordeler på visse områder, men det er mange som nå føler at denne utviklingen allerede går over stokk og stein. Statens involvering i vår individuelle personøkonomi begynner å nærme seg nivåer som ligner ‘barnepass’. Vi blir som regel fortalt at dersom vi ikke har noe å skjule trenger vi ikke bekymre oss for offentlighetens innsikt i privatøkonomien, men samtidig blir vi jevnlig minnet på at maktmisbruk absolutt ikke er noe som hører fortiden til. Monero har en hel del til felles med Bitcoin, men er forskjellig med hensyn til at det er en kryptovaluta som fokuserer på anonymitet.
Hva er Monero?
Monero, som selges under symbolet XMR, er en desentralisert og blokkjedebasert kryptovaluta som er optimalisert for å holde nysgjerrigper på armlengdes avstand ved å forsikre at både brukere og beløp i transaksjonene er anonyme. Monero som tidligere var kjent som Bitmonero, er ikke basert på Bitcoins kildekode, men var i stedet en av de første valutaene som tok i bruk en relativt ny protokoll kalt CryptoNote. Noen andre kryptovalutaer basert på denne standarden er Aeon, DarkNetCoin, Pebblecoin og Bytecoin.
En grunnleggende forskjell mellom Bitcoin- og CryptoNote-protokollene handler om den offentlige nøkkelen til brukerne. Bitcoin-transaksjoner kan være anonyme, men de kan også enkelt spores på blokkjeden gjennom den offentlige nøkkelen til brukerne. For oss brukere betyr dette i praksis at anonymiteten din avhenger hundre prosent av hvilken lommebok man bruker. Dersom lommeboken din for eksempel er koblet sammen med bankkontoen din kan alle dine Bitcoin-transaksjoner lett spores tilbake til deg personlig gjennom blokkjeden. Dersom du derimot bruker en anonym lommebok, uten noen tilkobling til deg personlig, kan alle dine Bitcoin-transaksjoner fortsatt spores tilbake til lommeboken din, men ikke nødvendigvis til deg personlig.
I praksis er det relativt vanskelig å garantere at det ikke finnes noen sammenkobling mellom deg og lommeboken du bruker. Det vil ofte finnes forskjellige måter å spore dette på slik som for eksempel gjennom sporing av browsere og IP adresser som blir brukt i kombinasjon med lommeboken. CryptoNote sin løsning på dette problemet er å blande sammen nøklene til flere brukere i hver transaksjon i såkalte ring signatures, eller ringsignaturer.
Ringsignaturer har navnet sitt fra hvordan formelen som blir brukt til å utføre denne typen kryptografiske signaturer ser ut. Den gjør det nemlig umulig å finne ut av akkurat hvem som utførte en transaksjon. Anonymiteten i ringsignaturer kommer fra at den samme transaksjonen blir signert av en gruppe av brukere valgt tilfeldig fra systemet. Det er derfor umulig for en ekstern nysgjerrigper å vite hvilken av signaturene som faktisk godkjente transaksjonen.
Total brukeranonymitet
Monero, som er bygget på CryptoNote-protokollen, har gått enda et par steg videre når det gjelder å ivareta anonymiteten til brukerne. De bruker en kombinasjon av fire forskjellige teknologier for å ivareta personvernet og anonymiteten til Monero-brukere. Alle Monero-transaksjonene er alltid private for alle. Dette skiller seg fra mange andre kryptovalutaer som ofte kun gir deg valget til å sende konfidensielle transaksjoner.
Dual Key Stealth Addresses skjuler hvor transaksjonene går ved å kun bruke hver adresse én gang. Alle pengene som er lagret på adressen må derfor brukes når adressen blir brukt. Dersom alle pengene på adressen ikke blir brukt i transaksjonen vil transaksjonen bli delt i to transaksjoner, en til den du sender penger til, og en med det som er til overs etter overføringen som går tilbake til avsenderen på en ny adresse.
Ringsignaturer er en standard del av CryptoNote-protokollen som gjør at signaturen for transaksjoner blir blandet sammen med andre tidligere transaksjoner i systemet uten at en utenforstående har mulighet til å vite hvilken av transaksjonene som er ekte og hvilke som kun brukes som en slags avledning.
Ring Confidential Transactions - RingCT- er en teknologi som skjuler summen av valuta som blir sendt. Før implementeringen av RingCT ble transaksjonene skjult ved at alle transaksjoner ble delt opp i spesifikke denominasjoner. For eksempel 1, 5, 10, 50, 100 XMR. Dette hadde svakheten at ringsignaturer bare kunne lages for transaksjoner som hadde samme denominasjon slik at de kunne forveksles. Med RingCT-teknologien kan alle transaksjonene forveksles med hverandre. Den potensielle ringstørrelsen økes dermed, og med det også sikkerheten.
Kovri - i2P er et av de nyeste prosjektene til Monero. Dette er en programvare som hjelper brukere til å skjule hvilken IP-adresse de bruker. Dette er et av områdene mange ser som et svakt punkt innen kryptovalutatransaksjoner. IP-adressen din kan avsløre en stor mengde metadata som blant annet kan brukes til å avsløre identiteten til en bruker.
Struktur og økonomi
Utviklingen av Monero gjennomføres av Monero-samfunnet og er basert på donasjoner. Det er rundt 200 programmerere som jobber på prosjektet, og de publiserer forbedringer i Monero gjennom oppdateringer, også kalt “scheduled hard forks” hver sjette måned. Fokus er oftest på anonymitet, desentralisering og skaleringsevne.
Finansiering av nye utviklinger blir gjort ved at forslag blir fremlagt i forumet til Monero som har et slags dugnadssystem i forumet sitt kalt The Forum Funding System. Hvem som helst kan foreslå prosjekter i forumet, men om de blir finansierte kommer an på hvor mange som stemmer på dem. Suksessfulle forslag som har blitt finansierte inkluderer blant annet lønn for essensielle utviklere og forskere, maskinvare-lommebøker, markedsføringsmateriale og integrering av Monero i andre betalingsplattformer.
Problemer, løsninger og bruk
Monero ble til på grunn av svakheter i anonymiteten i Bitcoin-transaksjoner. Problemet ble løst ved hjelp av ringsignaturer. Her blir signaturene gjort på bakgrunn av en gruppe i stedet for en enkel bruker.
Formålet med Monero
Formålet med Monero er å kunne tilby totalt anonyme transaksjoner som ikke er sporbare for individuelle brukere.
Fordelene med Monero
I praksis er Monero mindre sporbart enn kontanter der transaksjoner i mange situasjoner fortsatt kan sammenkobles med deltakerne. Monero tilbyr overlegen anonymitet i transaksjoner ved å gjøre det umulig å finne ut med sikkerhet hvem som sendte hvor mye og til hvem. Monero har heller ikke selv tilgang til denne informasjonen. Dette betyr at du kan være helt trygg på at ingen uvedkommende har tilgang til opplysninger om transaksjonene dine.
Ulempene med Monero
Det er ikke alltid at full anonymitet er en fordel. Dette gjelder for eksempel dersom kryptovaluta mistes eller blir stjålet. Det finnes da ingen måte du kan få disse tilbake på. Et godt eksempel på dette var da mange av Monero-teamet mistet nøklene til sine kryptovaluta i en båtulykke.
En annen negativ ting med Monero er at de har rykte for å være favoritten til narkohandlere og andre kriminelle. Dette kan bidra til at denne valutaen blir offer for mer sanksjoner enn andre kryptovalutaer.
Kvantedatamaskiner er ellers verdt å nevne, ettersom de er “rett rundt hjørnet”. Monero er, i likhet med mange andre kryptovalutaer, ikke regnet for å kunne motstå et angrep fra en kvantedatamaskin.
Avslutning
For de fleste av oss er anonymitet en luksus som vi kan synes det er greit å ha. Allikevel vil de fleste foretrekke bekvemmeligheten med litt ekstra brukervennlighet fremfor full anonymitet. Det er kanskje lett å tenke at Monero kun er for kriminelle, men det er slett ikke alle steder i verden der det blir sett på samme måten. Det finnes fortsatt mange steder og situasjoner i verden der anonymitet i verste fall kan handle om liv eller død.
Anbefalte artikler
Se alle
