Bitcoin logo
Bitcoin
$38831.00
btc
+1.72%
Bitcoin logo
Ethereum
$2095.91
eth
-0.01%
Bitcoin logo
XRP
$0.61
xrp
+0.58%
Bitcoin logo
Bitcoin Cash
$226.42
bch
+1.42%
Bitcoin logo
Cardano
$0.39
ada
+1.64%
Bitcoin logo
Litecoin
$71.95
ltc
+2.39%

Litecoin

  • Hva er Litecoin?
  • Hva er Scrypt-algoritmen?
  • Hvilke forskjeller er det egentlig mellom Litecoin og Bitcoin?
  • I tillegg til Bitcoin, ikke i stedet for
  • Hvem står bak Litecoin?
  • Hva brukes LTC-valutaen til i Litecoin-nettverket?
  • Fordeler med Litecoin
  • Ulemper med Litecoin

Den (nesten) identiske lillebroren til Bitcoin.

Hva er Litecoin?

Litecoin er et desentralisert, verdensomspennende betalingsnettverk som baserer seg på blokkjede-teknologi. Den er en av de eldste altcoin-valutaene, fellesnevneren for alternative valutaer til Bitcoin, og er av skaperen Charlie Lee omtalt som 'sølvet til Bitcoins gull'.

På mange måter kan man si at Litecoin er en klone av Bitcoin, med en god del forbedringer. Dette prosjektet er en 'fork' av Bitcoin, som betyr at kildekoden fra Bitcoin er brukt, men at deler av programvaren er endret. I Litecoins tilfelle handler dette om endringer i den grunnleggende koden som kjører blokkjede-nettverket under kryptovalutaen.

Litecoin baserer seg på en transaksjonshovedbok og et peer-to-peer-nettverk (P2P). Alle transaksjoner blir offentlig registrert, som med Bitcoin, og må bekreftes av et forhåndsbestemt antall noder (brukere). Fordi blokkene til Litecoin slippes raskere og på en litt annen måte enn Bitcoin-blokkene er dette en 'lettere' mynt enn forgjengeren. Vi skal ta en titt på akkurat hvordan dette fungerer om litt.

Målet til Charlie Lee og Litecoin-prosjektet er å gjøre Litecoin til den foretrukne kryptovalutaen til dagligdags bruk. Dette betyr verdensomspennende implementering og bedre tilgjengelighet for de som er interesserte i å grave etter Litecoin. Kryptovalutaen har siden lanseringen i 2011 gjennomgått en enorm prisvekst.

Hva er Scrypt-algoritmen?

Algoritmen til en blokkjede er systemet nettverket bruker til å bekrefte nye blokker på kjeden; altså er det i all hovedsak gruvearbeiderne (miners) som kjenner det. For å forstå hvorfor Scrypt-algoritmen ble valgt til Litecoin må vi først ta en rask titt på ulempene ved SHA-256, Bitcoins Proof of Work-algoritme.

Proof of Work kan enklest mulig forklares slik: Den som har mest datakraft (CPU) får størst innflytelse på nettverket. Dette skiller seg fra Proof of Stake, der det er andelsbeholdningen din som får denne funksjonen. Både Bitcoin og Litecoin bruker Proof of Work-algoritmer. Derfor kan man på mange måter si at det er gruvearbeiderne som har størst innflytelse på drift og videreutvikling av nettverket med et Proof of Work-system.

SHA-256 står for secure hash algorithm-256. En 'hash' kan sammenlignes med en signatur, og genereres for hver nye blokk på blokkjeden. Dette blir altså det unike fingeravtrykket til den spesifikke blokken. I SHA-256-algoritmen genereres det en 256-bit hash (signatur). Det er flere ulemper ved å bruke denne programmeringen til utvinning av Bitcoin:

  • det er mulig å parallellisere de matematiske problemene som må løses for å få ut en blokk (ikke seriebasert)
  • man trenger ASICs for å grave etter Bitcoin (application-specific integrated circuit)
  • gruvedriften er udemokratisk grunnet store gruvearbeiderlag
  • gruvedriften krever enormt mye energi

Bitcoins algoritme har altså flere utfordringer, spesielt med tanke på skalering av nettverket. Charlie Lee valgte Scrypt-algoritmen til Litecoin for å forebygge disse problemene. I tillegg ønsket han å unngå konkurranse om Bitcoin-gruvearbeiderne, som brukte SHA-256.

Scrypt er en seriebasert algoritme, som betyr at du ikke kan parallellisere utregningen av de matematiske problemene slik du kan med Bitcoin. Dette fører til at det ikke er noe poeng i gruvearbeiderlag; oppgavene kan ikke løses parallelt. Hvem som helst kan dermed grave etter Litecoin fra sin egen datamaskin.

Dette fører automatisk til at man løser de andre problemene med utvinning av Bitcoin under SHA-256. Uten gruvearbeiderlag får man ikke problemer med demokratisk gruvedrift. Ei eller blir unødvendig og overflødig bruk av elektrisitet en utfordring. I tråd med navnet er Litecoin altså en lettere valuta, både å grave etter og å bruke.

Hvilke forskjeller er det egentlig mellom Litecoin og Bitcoin?

Men hvis Litecoin egentlig bare er en klone av Bitcoin, er det egentlig noen store forskjeller mellom de to da? Annet enn valget av algoritme for generering av signaturer til nye blokker som skal på kjeden? Ved siden av Scrypt og SHA-256 finnes det faktisk en rekke forskjeller mellom de to valutaene. Disse er noe av grunnen til at Litecoin kalles for sølvet til Bitcoins gull.

Blokk-tid og transaksjonshastighet

Med Bitcoin tar det 10 minutter for hver nye blokk å genereres og legges til kjeden. Charlie Lee delte dette tidsintervallet i fire og skrev inn en blokk-tid på 2.5 minutter for Litecoin. Når det tar mindre tid å lage og bekrefte nye blokker til kjeden blir også transaksjonshastigheten en hel del bedre. Bitcoin kan håndtere 7 transaksjoner per sekund; Litecoin ligger derimot på 56.

Lavere transaksjonsgebyrer

Det var viktig for Charlie Lee at Litecoin skulle fungere som en slags lillebror til Bitcoin. Og kongen av kryptovaluta har lenge vært plaget av én stor klage: Høye transaksjonskostnader.

Forskjell i nettverksstørrelse

Dersom vi fortsetter med lillebror-sammenligningen kan man tenke på Bitcoin som et cruiseskip og Litecoin som en seilbåt. Bitcoin har i snitt mangle flere lommebok-adresser med mer enn 1 USD i verdi stående i seg. For Litecoin er det langt færre. Med et færre brukere blir det lettere for Litecoin å implementere nye endringer på nettverket.

Markedsverdi

Bitcoin er giganten på kryptovalutamarkedet. Den har vært størst lenge, og kommer sannsynligvis til å fortsette å være det i mange år fremover. Litecoin har holdt femteplassen over en lengre periode, men prosentvis utgjør Litecoin kun 6% av Bitcoins markedsverdi.

Antall enheter i valutaen

Selve ideen med kryptovalutaer er at det skal finnes en fastsatt mengde mynter som noensinne vil lages. Dette er for å motvirke inflasjon og sørge for et bærekraftig økonomisk system. Bitcoins enhetsbegrensning ligger på 21 millioner, mens Litecoin skal utvinne fire ganger så mange, altså 84 millioner Litecoin (LTC).

I tillegg til Bitcoin, ikke i stedet for

Selv om det er fort gjort å tenke at Litecoin er en sterk konkurrent til Bitcoin har dette på ingen måte vært tanken bak prosjektet. Charlie Lee har fra dag én hatt et ønske om at Litecoin skal ha en supplerende funksjon til Bitcoin.

Lee sammenligner Bitcoin med gull og Litecoin med sølv. Dersom man setter dette i et moderne økonomisk perspektiv er det lett å se at gull og sølv har to helt forskjellige funksjoner. Gull ville man ha brukt til de store, tunge, verdifulle transaksjonene. Sølv ville på den annen side ha fungert som en mer dagligdags valuta.

Dette er også ideen med Litecoin. Med raskere transaksjonshastighet og lavere gebyrer skal man kunne bruke denne valutaen til de litt mindre kjøpene. Lee ønsker at Litecoin skal være kryptovalutaen til generelt forbruk. Uten at dette skal være i konkurranse med, eller fungere i stedet for, Bitcoin.

Hvem står bak Litecoin?

Det er altså Charlie Lee som utviklet og lanserte Litecoin i oktober 2011. Utgangspunktet var kildekoden til Bitcoin, og denne ser nærmest identisk ut mellom de to. Forskjellen er de små endringene Lee la inn, som bruk av Scrypt-algoritmen og raskere blokk-generering.

Da Litecoin kom på markedet var det en av verdens første altcoins - alternative kryptovalutaer til Bitcoin. Det hadde frem til dette tidspunktet kun kommet ut en håndfull alternativer, men alle hadde mislyktes på kritiske områder, og derfor ikke etablert seg.

Lee visste at han kunne lage en bedre altcoin-kryptovaluta enn de eksisterende og brukte ikke lang tid på å modifisere kildekoden. Hovedutfordringen hans handlet om å lage den første blokken (genesis block). Der det i dag finnes verktøy som skriver kryptovaluta-kode for deg hadde Lee kun Satoshi Nakamotos tidligere arbeid å gå etter.

Allikevel tok det ikke så altfor lang tid før Litecoin kom på banen. Og siden lanseringen har den virkelig etablert seg som sølvet til Bitcoins gull. Da han utviklet Litecoin jobbet Charlie Lee for Google, men siden den gang har han både jobbet som ingeniør for Coinbase og leder for Litecoin Foundation.

Litecoin har en åpen kildekode og kan altså brukes av hvem som helst. Mellom våren i 2013 og 2018 økte Litecoin-prisen med mer enn 5000%.

Hva brukes LTC-valutaen til i Litecoin-nettverket?

Litecoin er i bunn og grunn et forholdsvis enkelt kryptovaluta-prosjekt. Husk på at det ble lansert allerede i 2011, kun 2 år etter Bitcoin først kom på banen. Derfor er ikke Litecoin som andre, nyere kryptovalutaer. Litecoin-nettverket er bygget for å understøtte LTC-valutaen, ikke omvendt, og dermed er LTCs funksjon å være betalingsløsningen for dette nettverket.

I og med at ideen bak Litecoin er nettopp å være et verdensomspennende betalingsnettverk får rimeligvis LTC en forholdsvis viktig funksjon. Dersom du skal benytte deg av Litecoin er du nødt til å bruke LTC som valuta for å overføre penger og verdier.

Det er også slik Litecoin som prosjekt øker i verdi. Jo flere mennesker som investerer i LTC og bruker Litecoin-nettverket til å betale med, jo mer blir den tilhørende valutaen verdt. Dette er felles for samtlige kryptovalutaer i dag; for å øke i verdi må det finnes en etterspørsel.

Fordeler med Litecoin

Når man skal kikke på fordelene ved Litecoin kan man på mange måter se på forskjellene mellom denne valutaen og Bitcoin. Charlie Lees baktanke med prosjektet har tross alt vært å forbedre eksisterende kryptovaluta-teknologi - som primært var Bitcoin den gangen. Det er i all hovedsak fire ting som gjør Litecoin fordelaktig.

Litecoin sørger for demokratisk gruvedrift

Ved hjelp av Scrypt-algoritmen er det ikke mulig å stifte gruvearbeiderlag, som er en stor del av Bitcoins utfordring. Når algoritmen er helt og holdent seriebasert betyr dette at hvem som helst i teorien kan grave etter Litecoin. Dette sørger for en demokratisk gruvedrift, der det største gruvearbeiderlaget ikke blir sittende med mest makt over nettverket.

Litecoin er billig å bruke

Transaksjonsavgifter er en utfordring for samtlige kryptovalutaer. Grunnprinsippet handler tross alt om å være et bedre alternativ enn tradisjonelle banksystemer, som gjerne er kostbare å bruke. Litecoin har siden lansering hatt svært lave transaksjonsgebyrer, og det vil være gunstig for videre vekst.

Litecoin har lang fartstid på kryptovaluta-markedet

Med så enorme mengder nye kryptovalutaer som kommer på banen skal man ikke undervurdere denne fordelen. Litecoin har fått etablere seg over flere år, og er dermed en velkjent og 'trygg' kryptovaluta som mange allerede bruker til de desentraliserte transaksjonene sine.

Litecoin prøver ikke å være mer enn den er

'Jo mer, jo bedre' virker å være slagordet til nesten samtlige nye altcoins-valutaer som lanseres. De skal være et betalingsnettverk, en kildekode, en plattform for applikasjonsutvikling, og slik fortsetter listen. Litecoin har ett ønske, og dermed ett fokus: å være den foretrukne kryptovalutaen til dagligdagse transaksjoner.

For at Litecoin skal fortsette å stige i verdi er det sannsynligvis snakk om større implementering; altså flere brukere og lommebøker på nettverket. Man kan også spørre seg selv om Litecoin trenger en modernisering eller oppgradering for å ikke bli forbikjørt av alt det nye som stadig kommer på markedet.

Ulemper med Litecoin

Dette er sannsynligvis også en av de største potensielle fallgruvene med Litecoin. I en verden som ene og alene handler om innovasjon og teknologisk utvikling kan det være en utfordring å være gammel traver. Litecoin-prosjektet må derfor sørge for at de ikke faller bak all nyskapningen som foregår rundt det.

Sannsynligheten er stor for at banktjenester vil fortsette å være det virkelig store feltet for kryptovaluta en god stund til. Allikevel kan man enkelt se for seg en hverdag der forbrukere ønsker mer enn bare et betalingsnettverk fra kryptovalutaen sin. Det er bra at Litecoin fokuserer på å være best på bare én ting; men bør de kanskje komme med noe mer også?

Den store prisøkningen til Litecoin over den seneste tiden kan også være et potensielt problem. Hvordan skal en kryptovaluta som i utgangspunktet har planer om å være 'lett' kunne forsvare en enhetspris på flere hundre dollar? Man kan selvfølgelig dele opp Litecoin i flere biter, men at LTC prismessig nå er plassert et sted i mellomsjiktet trenger ikke å være bare positivt.

Når disse tingene er sagt ser det ut som om Litecoin er her for å bli. Den kjører på bølgene bak Bitcoin-cruiseskipet, og gjennomgår en kontinuerlig vekst. Med enda mer vidstrakt implementering og bruk er det ikke usannsynlig at Litecoin etablerer seg helt og holdent som kryptovaluta-markedets sølvmynt.

Kilder

https://blockgeeks.com/guides/litecoin/

https://www.youtube.com/watch?v=6s74RCgcrG4 Litecoin Explained (David Hay)

https://litecoin.com/

https://www.youtube.com/watch?v=U2KP8koYC3s Charlie Lee, Creating Litecoin

https://blockonomi.com/litecoin-guide/ Beginner’s Guide to Litecoin

https://www.coinpursuit.com/pages/bitcoin-altcoin-SHA-256-scrypt-mining-algorithms/ SHA-256 and Scrypt Mining Algorithms

www.bitinfocharts.com/litecoin Litecoin

Anbefalte artikler

Se alle
Liker du tjenesten Coinweb tilbyr?
Donasjoner kan sendes til følgende adresser:
Kopiert til utklippstavlen! 1AdiRqNmDszWVLcLyYSJjY1YQawvuNqxKN
Kopiert til utklippstavlen! 0x49623cb417a2628778f230a0b65c433419c2db0d