Guide

Investere i kryptovaluta: En nybegynnerguide

Tema
Kryptovaluta
Passer for
Nybegynner
Denne guiden til investering i kryptovalutaer er skrevet slik at du i løpet av 15 minutter vil ha en god formening om hva du kan forvente, og hvordan du best starter din investeringsreise.
Sam Farao

I denne guiden:

 • Investere i kryptovaluta?
 • Kryptovalutaenes fødsel
 • Hvordan ser dagens kryptovalutamarked ut?
 • Kryptovalutaer, aksjer og FIAT
 • Slik kjøper du kryptovaluta
 • Kryptovalutalommebøker
 • Hvor mye bør du investere i kryptovaluta?
 • Kryptovalutainvestering
 • Gode referanser

Investere i kryptovaluta?

Det er viktig å huske på at ingen andre enn deg selv er ansvarlige for dine kryptovalutainvesteringer. Derfor skal du tenke godt gjennom saken før du plasserer midler i kryptovaluta - og du bør aldri investere mer enn du er komfortabel med å tape.

Når man først begynner å interessere seg for kryptovaluta er det fort gjort å føle seg litt fortapt. Dette er en hel verden av nye begreper og konsepter og du har helt sikkert mange spørsmål til investeringsprosessen.

Hvor begynner jeg?

Hvilke nøkkelord bør jeg søke på, og tenke på?

Hvilke hjelpsomme ressurser kan jeg finne på nettet?

I denne guiden forsøker vi å gi deg noen gode svar, slik at du kan ta en mer velinformert vurdering rundt investeringsmulighetene dine.

investere i kryptovaluta

Kryptovalutaenes fødsel

Etter hvert som folk blir mer og mer kyndige på teknologiske spørsmål er det sannsynlig at kryptovaluta også vil aksepteres i større og større grad. Dette banebrytende fenomenet innen teknologi har vokst i et vanvittig tempo siden begynnelsen. Og overskrifter som «Bitcoinprisen når rekordhøyder», og «Ethereums kurs stiger kraftig» begynner å trenge inn på folks nyhetsstrømmer.

Det vi vet med sikkerhet er at mange av de som var skeptiske til Bitcoin og blokkjede-teknologien som ligger bak denne valutaen sakte, men sikkert begynner å forstå mer. I tillegg øker interessen for å begynne med kryptovaluta blant privatpersoner over hele verden. Markedsverdien på kryptovaluta er oppe i flere hundre milliarder dollar. Hvordan vil den se ut i årene som kommer?

Hvordan ser dagens kryptovalutamarked ut?

Du har hørt om Bitcoin, og kanskje også «altcoins». Denne måten å navngi digitale valutaer på begynte rundt 2011, da kopier av Bitcoin begynte å dukke opp. Disse klonene, av og til kalt «forks» (gafler), søker å tjene spesielle nisjemarkeder på en bedre måte enn det Bitcoin gjør. Altcoins er altså alternative kryptovalutaer til bitcoins, som får flere og flere markedsandeler. Dersom du skal investere er det ikke lenger slik at det bare er Bitcoin du bør følge med på.

Kryptovalutaer, aksjer og FIAT

Valutaene som vi kjenner til kalles “fiat” eller «fiatvalutaer» av folk i kryptovalutamiljøet. Og selv om ordet «valuta» finnes i navnet, så ligner kryptovalutaer mer på aksjer enn vanlige valutaer. Når du kjøper kryptovalutaer så kjøper du faktisk en teknologiaksje; en del av blokkjeden og en del av nettverket.

Slik kjøper du kryptovaluta

Det vanligste stedet for kjøp av og handel med kryptovalutaer er nettbørsene. Børsene er steder der du kan kjøpe og selge dine krypto ved å bruke tradisjonelle fiatvalutaer. Det er flere måter du kan vurdere troverdigheten og kvaliteten til en kryptobørs på. Følg med på ting som:

 • likviditet
 • gebyrer
 • begrensningen i kjøp og uttak
 • handelsvolum
 • sikkerhet
 • forsikring
 • brukervennlighet

Vi synes Coinbase er den beste børsen for å kjøpe bitcoin. Den har et brukervennlig grensesnitt, og en kryptovalutaforsikring på 100%, som er uslåelig.

Se oversikt over kryptovalutabørsene vi anbefaler her

Etter du har verifisert identiteten din og koblet en bankkonto opp til profilen din hos Coinbase er du bare fem enkle skritt unna å kunne kjøpe bitcoin.

Disse fem skrittene er:

 1. Gå inn på «kjøpe/selge bitcoin».
 2. Velg betalingsmetoden ved å bruke menyen som dukker opp.
 3. Informer om hvor mye du ønsker å handle for.
 4. Klikk på «kjøp bitcoin nå».
 5. Sjekk at du har mottatt dine bitcoins på dashbordet.

Når du har blitt litt kjent med hvordan du kjøper kryptovaluta for fiatpenger og begynner å ivre etter handel på tvers av valutaene (for eksempel BTC/ETH) kan du overføre midlene dine fra Coinbase til GDAX og begynne å handle.

Tenk på Coinbase som stedet for kjøp og lagring av kryptovalutamidlene dine, og GDAX som en plattform for marginhandel. Overførsler mellom disse to plattformene er umiddelbare, og gratis.

Etter hvert som du blir mer kjent med andre kryptovalutaer vil du kanskje få lyst til å handle med disse også. Da kan du ta en titt på Bittrex og Binance, som begge opererer med et godt utvalg av kryptovaluta.

Når du registrerer deg på disse børsene første gang må du gjøre et poeng av å bekrefte kontoen din med de nødvendige dokumentene så tidlig som mulig. Unngå å bli sittende fast i en treg og kjedelig administrativ prosess samtidig som handelsmulighetene fyker forbi. Det tar flere dager å få en bekreftelse, og ikke glem at grensene på kjøp og uttak kun økes gradvis etter hvert som du foretar handlene dine.

Dersom du ønsker å bruke en annen fiatvaluta enn amerikanske dollar gjør du lurt i å sjekke hvor lett det er å betale for og ta ut med denne på den aktuelle børsen.

Kryptovalutalommebøker

krypto walletBørser har sine egne innebygde lommebøker (wallets) hvor du kan oppbevare den kryptovalutaen du har kjøpt. Men dersom du har hørt om Mt. Gox-hacken er du kanskje litt skeptisk til å lagre midlene dine direkte på en bestemt børs.

Da kan du enten bruke en «papirlommebok»-tjeneste som myetherwallet.com, eller bruke 99 dollar på å kjøpe en hardware-lommebok som KeepKey. Begge disse mulighetene er gode for å unngå risikoen ved å lagre på en plattform, men du er da også selv ansvarlig for at din kryptovaluta er trygg.

For å overføre kryptovalutaen din fra børs til din egen hardware-lommebok – for langvarig lagring – følg disse punktene. Vi har brukt Coinbase og Nano Ledger S som eksempler:

 1. Koble til din Nano Leder S via en USB-port
 2. Åpne Ledgerwallet appen (på Chrome er dette under «Apps»)
 3. Finn din lommebokadresse på Nano Ledger S sitt grensesnitt
 4. Finn fram «sende/be om»-knappen, og skriv inn din Nano Ledger S lommebokadresse
 5. Bekreft beløpet, og klikk på «send midler».

Merk deg at det er lurt å sende et mindre beløp først (for eksempel 0.0001 BTC) for å sjekke at alt fungerer før du sender større beløp. Da unngår du kjedelige tap av midler. Det er mulig at du vil bli belastet et mindre beløp som overføringsgebyr.

Selv bruker vi en hardware-lommebok, og vi elsker følelsen av å ha et fysisk bevis på det vi eier av kryptovaluta. En hardware-lommebok gjør det også enkelt å lagre valutaer av flere typer, noe som er praktisk om du er med på framtidige ICO-er (Initial Coin Offerings).

Les vår guide til kryptolømmebøker her

Hvor mye bør du investere i kryptovaluta?

Dette er et spørsmål med helt individuelle svar. Kryptovaluta er en investeringsmulighet som kan gjøre deg rik fort, men markedsturbulensen gjør det hele umulig å forutse. Det kan ikke understrekes nok at du aldri skal investere mer i kryptovaluta enn du kan tåle å tape.

En konservativ portefølje er, etter vår oppfatning, følgende prosentsatser:

 • Er du yngre enn 30 år (maks): 30% krypto, 50% tradisjonelle investeringer
 • 30 til 40 (maksimalt): 20% krypto, 60% tradisjonelle investeringer
 • Over 40: 10% krypto, 70% tradisjonelle investeringer

Dette er ikke ment å være diskriminerende med tanke på din alder, men tar til hensyn at en gjerne har flere økonomiske forpliktelser jo eldre en blir (lån, familie, osv).

Innen selve prosentsatsen kan du selv velge å spre investeringen din i flere kryptovalutaer, alt avhengig av hvilke prosjekter du har størst tro på.

Kryptovalutainvestering

Det er her det begynner å bli interessant. Hvordan plukker du en vinner? Hvordan unngår du å velge en taper? Selv om kryptovaluta har hatt enormt mye medgang siden lanseringen av Bitcoin i 2009 skal du som investor alltid stille deg kritisk til hvor du plasserer pengene dine. Her er noen gode spørsmål å begynne med:

 • Er investeringen min trygg med utvikler-teamet? Den første regelen for en investering bør alltid være at kapitalen skal sikres. Kan du stole på utviklingsteamet? Eller er du i ferd med å gi penger til folk som har gjennomført svindler tidligere? Om du ser noen tegn til dette bør du trekke deg ut umiddelbart. Myntverdien kan komme til å vokse, men denne muligheten er ikke verdt risikoen ved å plassere pengene dine i et prosjekt som kan krasje.
 • Har mynten jeg er interessert i en langsiktig plan? Seriøse kryptovalutaprosjekter har gjerne godt med dokumentasjon på nettsidene sine. Det er papirene som kalles for henholdsvis white paper og yellow paper du bør ta deg tid til. Hva forsøker teamet å få til? Har de midlene til å klare det, eller har de allerede begynt å jobbe mot målene sine? Hvilke tidsfrister jobber de med? Og hvilke milepæler er satt opp?
 • Er mynten jeg er interessert i en mynt med en god plan? Og finnes det backup-planer? Mange nye kryptovalutaer har gjerne en fin nettside, men leverer de varene?
 • Hvor lenge bør jeg holde meg i markedet? Har jeg en plan for når og hvordan jeg skal trekke meg ut? Det finnes mynter som du ikke vil sitte på i all evighet, og heller ser på som kortsiktige investeringsmuligheter. Dersom dette er tilfellet må du sørge for å sette opp en tidsmessig plan for dette. Eller en pris/verdi som du trekker deg ut på. Dette vil hjelpe deg med å handle mer rasjonelt, og mindre emosjonelt.
 • Finnes det gode bruksområder? Noen mynter øker i verdi utelukkende på bakgrunn av tilbud og etterspørsel. Men en slik trendbasert markedsturbulens trenger ikke nødvendigvis å være bærekraftig. For at en mynt skal være levedyktig over lang tid må den ha gode bruksområder. Pass deg for mynter som viser tegn på å være en «bli-rik-hurtig» svindel.

Les mer: En guide for fundamental analyse for kryptovaluta

Kortsiktige handler med margin

Når du begynner å bli kjent med krypto vil du kanskje få lyst til å handle med midler du låner på toppen av den beholdningen du allerede har, med det håp at du øker dine totale verdier. Dette er ikke noe nytt for en erfaren forex-trader, men som ny kryptoinvestor bør du nok lese deg litt opp på forhånd.

Kortsiktige handler skaper muligheter dersom du får greie på plutselige nyheter som kan påvirke kursen. Nyheter som kan føre til et hurtig hopp i kryptovalutaens verdi.

Dersom du forventer gode nyheter i forbindelse med at en mynt blir lansert, for eksempel, har du kanskje lyst til å gå inn «long» for å se hva som skjer. Men husk, kjøp ryktet og selg nyheten, som de sier. Trå til raskt, og vær modig dersom du ønsker en hurtig gevinst ved å handle på denne måten.

Les mer:  Innføring til Bitcoin giring og marginalhandel

Utvinning

De som er mer opptatt av forutsigbarhet bør ta en titt på utvinning av kryptovaluta. Utvinning, som kalles mining på engelsk, innebærer å 'grave' etter nye blokker som gir deg belønning i form av kryptovaluta. For å tjene penger på denne strategien på du investere i godt med datakraft. Ikke glem at utvinning av kryptovaluta krever mye energi og derfor vil koste deg en hel del mer i strøm enn du er vant til. Utvinning er kun mulig med de kryptovalutaene som følger en Proof-of-Work-protokoll.

Det kreves en god del å komme i gang med utvinning, men som en langsiktig investeringsmodell hvor du ordner deg passiv inntekt kan det være attraktivt. Husk imidlertid på at denne fremgangsmåten krever en stor investering i utgangspunktet, og at det vil ta mer tid å få penger inn.

Staking

Staking er Proof-of-Stake-versjonen av utvinning. Proof-of-Stake-algoritmen er annerledes fra Proof-of-Work på den måten at det her er antallet verdienheter du holder som fastsetter hvilken innvirkning du får på nettverket. I Proof-of-Work er det datakraften du investerer i sikring av nettverket og utvinning av nye mynter som får denne funksjonen. Staking fungerer som et slags utbytte på en aksje. Akkurat hvor mye du kan tjene er avhengig av den aktuelle mynten, men generelt sett kreves en mindre investering, og mindre arbeid, enn ved utvinning.

Arbitrasje

Når du er aktiv på flere børser har du kanskje lyst til å kjøpe på én børs og selge på en annen. Da kan du tjene det som kalles arbitrasje. Men vær klar over to ting: Det finnes gebyrer, og prisen kan forandre seg mens du er i gang med å overføre mynten din mellom børsene – spesielt når markedet ser store svingninger i kursene. Amerikanske dollar er mer stabile enn andre valutaer, som for eksempel kanadiske dollar, eller Singapore-dollar. I de sistnevnte er det derfor større muligheter for gevinst med arbitrasje.

Gode referanser

Ta en titt på Coinmarketcap for å se markedsverdiene og prisene til forskjellige mynter. Sjekk ut cryptowat for prisen på mynter i diverse børser.

Sjekk ut diverse mynters «subReddit» for å finne relevante nyheter, og for å få en idé om hvordan markedet beveger seg, og til sist: Ta en titt på hypecoaster for å finne ut hvor mye krypto du trenger for å kjøpe deg en Lamborghini Aventador.

Vær smart når du investerer, og viktigst av alt: Ikke glem å ha det morsomt!