Guide

En nybegynners guide på hvordan investere i kryptovaluta

Tema
Kryptovaluta
Passer for
Nybegynner
Denne guiden til investering i kryptovalutaer er skrevet sånn at du i løpet av 15 minutter vil ha en god formening om hva du kan forvente, og hvordan du best starter din reise.
Sam Farao

I denne guiden:

 • Investere i kryptovaluta?
 • Kryptovalutaenes fødsel
 • Hvordan ser dagens kryptovalutamarked ut?
 • Kryptovalutaer, aksjer og FIAT
 • Slik kjøper du kryptovaluta
 • Kryptovalutalommebøker
 • Hvor mye bør du investere i krypto
 • Kryptvalutainvestering
 • Gode referanser

Investere i kryptovaluta?

Det er viktig å huske at ingen andre enn deg selv er ansvarlig for dine kryptovalutainvesteringer, så tenk godt gjennom saken før du plasserer midler i kryptovaluta.

Når man først begynner å interessere seg for kryptovaluta vil man ofte oppleve at det er mange uklare faktorer og man føler seg litt fortapt i materien.

Hvor begynner jeg?

Hvilke keywords bør jeg søke på, og tenke på?

Hvilke hjelpsomme ressurser kan jeg finne på nettet?

investere i kryptovaluta

Kryptovalutaenes fødsel

Etter hvert som folk blir mer og mer kyndige på teknologiske spørsmål vil aksepten for krypto bli større. Og fenomenet har vokst hurtig. Overskrifter som «Bitcoinprisen når rekordhøyder», og «Ethereums kurs stiger kraftig» begynner å trenge inn på folks nyhetsstrømmer. Det vi vet med sikkerhet er at mange av dem som var skeptiske til Bitcoin og den teknologien som ligger bak denne valutaen sakte, men sikkert begynner å forstå mer i tillegg til at interessen for selv å begynne med krypto øker. Når dette skrives er den såkalte «market cap» for krypto, altså den totale verdien som er plassert i alle kryptovalutaer, totalt sett på rundt 98 milliarder dollar. For bare fire måneder siden var verdien 30 milliarder.

Oppdatering 10.01.2017 - Marketcap for crypto er i dag på hele 727 milliarder dollar!!

Hva kommer den til å være om nye fire måneder?

Hvordan ser dagens kryptovalutamarked ut?

Du har hørt om Bitcoin, og kanskje også «altcoins». Denne måten å navngi digitale valutaer på begynte rundt 2011. Kopier av Bitcoin begynte å dukke opp. Disse klonene, av og til kalt «forks» (gafler) søker å tjene spesielle nisjemarkeder på en bedre måte enn det Bitcoin gjør. Siden 2011 har en haug med nye kryptoer dukket opp, noe som sliter litt på Bitcoin sin posisjon. Altcoins får flere og flere markedsandeler, og det hele skjer urovekkende fort. En har kunnet observere helt opp til ti ganger økning av kryptoverdier på så lite som seks uker (sjekk PIVX, en altcoin).

Kryptovalutaer, aksjer og FIAT

Valutaene som vi kjenner til kalles “fiat” eller «fiatvalutaer» av folk i kryptomiljøet. Og selv om ordet «valuta» finnes i navnet, så ligner kryptovalutaer mer på aksjer enn vanlige valutaer. Når du kjøper kryptovalutaer så kjøper du faktisk en teknologiaksje, en del av blokkjeden og en del av nettverket.

Slik kjøper du kryptovaluta

Det vanligste stedet der folk kjøper og handler med kryptovalutaer er på børsene. Børsene er steder der du kan kjøpe og selge dine krypto ved å bruke «fiat». Det er flere måter du kan vurdere troverdigheten og kvaliteten til en kryptobørs, for eksempel likviditet, spredning, gebyrer, begrensninger i kjøp og uttak, handelsvolum, sikkerhet, forsikring, brukervennlighet, etc.

Vi synes at Coinbase er den beste børsen for å kjøpe bitcoin. Den har et brukervennlig grensesnitt, og en kryptoforsikring på 100%, noe som jo er uslåelig.

Se oversikt over de kryptovaluta børser vi anbefaler her

Etter at du har konfigurert en mellommanns bankkonto og verifisert din egen personlige informasjon hos Coinbase er du bare fem enkle skritt unna å kunne kjøpe Bitcoin.

Disse fem skrittene er:

 1. Gå inn på «kjøpe/selge Bitcoin».
 2. Velg betalingsmetoden ved å bruke menyen som dukker opp.
 3. Informer om hvor mye du ønsker å handle for.
 4. Klikk på «kjøp Bitcoin nå».
 5. Sjekk at du har mottatt dine Bitcoin på dashbordet.

Når du har blitt litt kjent med hvordan du kjøper krypto, og begynner å ivre etter å begynne med litt kryptohandel ( for eksempel BTC/ET) kan du rett og slett overføre fra Coinbase til GDAX helt gratis, og begynne å trade.

Tenk på Coinbase som et sted der du kan kjøpe og lagre dine krypto, og GDAX som en plattform for marginhandler. Overførsler mellom disse to er umiddelbare, og gratis.

Etter hvert som du blir mer kjent med andre valutaer vil du kanskje få lyst til å handle også med disse, og da kan du sjekke ut børser som Bittrex og Binance, som begge jobber med et godt utvalgt krypto.

Når du registrerer deg på disse børsene første gang må du gjøre et poeng av å bekrefte kontoen din med de nødvendige dokumenter så tidlig som mulig. Det siste du ønsker deg er å sitte fast i en treg og kjedelig prosess samtidig som du ser mange, gode mulige handler. Det tar flere dager å få en bekreftelse, og ikke glem at grensene på kjøp og uttak kun økes gradvis etter hvert som du foretar dine handler.

Et annet poeng er at om du bruker en annen valuta enn amerikanske dollar, så er det lurt å sjekke hvor enkelt det er å betale for og ta ut på den aktuelle børsen. Du har sikkert ikke behov for fiat-problemer med tanke på uttak som Bitfinex er et nylig eksempel på.

Kryptovalutalommebøker

krypto walletBørser har sine egne, innebygde lommebøker (wallets) der du kan oppbevare den kryptovalutaen du har kjøpt. Men dersom du har hørt om den såkalt Mt. Gox-hacken er du kanskje litt skeptisk til å lagre dine midler direkte på en bestemt børs.

Da kan du enten bruke en «papirlommebok»-tjeneste som myetherwallet.com, eller bruke 99 dollar for å kjøpe en hardware-lommebok som KeepKey. Begge disse mulighetene er gode for å unngå risikoen ved å lagre på en plattform, men du er da også selv ansvarlig for at din kryptovaluta er trygg.

For å overføre din krypto fra børser til din egen hardware-lommebok – for langvarig lagring – følg disse punktene. Vi har brukt Coinbase og Nano Ledger S som eksempler:

 1. Kople til din Nano Leder S via en USB-port
 2. Åpne Ledgerwallet appen (på Chrome er dette under «apps»)
 3. Finn din lommebokadresse på Nane Ledger S sitt grensesnitt
 4. Finn fram «sende/be om»-knappen, og skriv inn din Nano Ledger S lommebokadresse
 5. Bekreft beløpet, og klikk på «send midler».

Merk deg at det er lurt å sende et mindre beløp først (for eksempel 0.0001 BTC) for å sjekke at alt fungerer før du sender større beløp. Da unngår du kjedelige tap av midler. Det er mulig at du vil bli belastet et mindre beløp som gebyr.

Selv bruker vi en hardware-lommebok, og vi elsker følelsen av å ha et fysisk bevis på det vi eier av krypto. En hardware-lommebok gjør det også enkelt å lagre valutaer av flere typer, noe som er praktisk om du er med på framtidige ICO-er (Initial Coin Offerings).

Les vår guide til for kryptolømmebøker her

Hvor mye bør du investere i krypto

Dette er et subjektivt tema. Krypto er en investeringsmulighet som kan gjøre deg rik fort, men volatiliteten gjør det hele vanskelig å forutse. Som en forholdsregel bør du ikke investere for mer enn det du tåler å tape.

Vi kan ikke understreke dette nok for det er så lett å undervurdere hvordan volatiliteten påvirker oss emosjonelt. Du kan tjene mye, men det følger risiko med på kjøpet, og også det vi kan kalle følelsesmessig pine.

En konservativ portefølje er, etter vår oppfatning, følgende prosentsatser:

 • Er du yngre enn 30 år (maks): 30% krypto, 50% tradisjonelle investeringer
 • 30 til 40 (maksimalt): 20% krypto, 60% tradisjonelle investeringer
 • Over 40: 10% krypto, 70% tradisjonelle investeringer

Dette er ikke ment å være diskriminerende med tanke på din alder, men tar til hensyn at en gjerne har flere økonomiske forpliktelser jo eldre en blir (lån, familie).

Innen selve prosentsatsen kan du selv velge å diversifisere din investering i diverse valutaer, basert på din egen appetitt for risiko.

Kryptvalutainvestering

Show me the money!

Det er her det begynner å bli interessant. Hvordan plukker du en vinner? Hvordan unngår vi å velge en taper?

Merk deg at krypto akkurat nå har et vanvittig oppsving, og dermed befinner seg i det som kalles et «bull»-marked. Men ikke glem at det selvsagt er mulig at vi befinner oss i en boble, akkurat som dot-com boblen fra år 2000. Still deg selv følgende spørsmål før du bestemmer deg for å investere i en mynt:

 • Er min investering trygg med utvikler-teamet? Den første regelen for en investering bør alltid være at kapitalen skal sikres. Kan du stole på utviklingsteamet? Eller er du i ferd med å gi penger til folk som har gjennomført svindler tidligere? Om du ser noen tegn til dette bær du trekke deg ut umiddelbart. Myntverdien kan komme til å vokse, men det er ikke verdt det å plassere dine egne penger i en mynt der det finnes stor risiko.
 • Har den mynten jeg er interessert i en langsiktig plan? Dersom du ikke forstår den «yellow paper» dokumentasjonen som ligger til grunn bør du i det minste lese prosjektets «white paper». Hva prøver teamet å få til? Har de midlene til å få dette til, eller har de allerede begynt å jobbe mot sine mål? Hvilke tidsfrister jobber de med? Og hvilke milepæler er satt opp?
 • Er den mynten jeg er interessert i en mynt med en god plan? Og finnes det backup-planer? Mange nye kryptovalutaer har gjerne en fin nettside, men leverer de varene?
 • Hvor lenge bør jeg være i markedet? Har jeg en plan for når og hvordan jeg skal trekke meg ut? Det finnes mynter som du ikke vil sitte på i all evighet, men gjerne ønsker å «flippe» for å tjene litt penger på kort sikt. Dersom dette er tilfellet må du sørge for å sette opp en tidsmessig plan for dette. Eller en pris/verdi som du trekker deg ut på. Dette vil hjelpe deg i å handle mer rasjonelt, og mindre emosjonelt. Hold deg alltid til planen, og begrens følelsene dine.
 • Finnes det gode bruksområder? Noen mynter øker i verdi utelukkende på bakgrunn av tilbud og etterspørsel. Men en slik trendbasert volatilitet trenger ikke nødvendigvis være bærekraftig. For at en mynt skal være levedyktig over lang tid må den ha gode bruksområder. Pass deg for mynter som virker som en «bli-rik-hurtig» svindel.

Les mer: En guide for fundamental analyse for kryptovaluta

Kortsiktige handler med margin

Når du begynner å bli kjent med krypto vil du kanskje få lyst til å handle med midler du låner på toppen av den beholdningen du allerede har, med det håp at du øker dine totale verdier. Dette er ikke noe nytt for en erfaren forex-trader, men for en ny kryptoinvestor bør du nok lese deg litt opp på forhånd.

Kortsiktige handler/trading skaper muligheter dersom du får greie på plutselige nyheter som kan påvirke kursen. Nyheter som kan føre til et hurtig hopp opp på kursen.

Dersom du forventer noen gode nyheter i forbindelse med at en mynt blir lansert, for eksempel, har du kanskje lyst til å gå inn «long» for å se hva som skjer. Men husk, kjøp ryktet og selg nyheten, som de sier. Trå til raskt, og vær modig dersom du ønsker en hurtig gevinst ved å handle på denne måten.

Les mer:  Innføring til Bitcoin giring og marginalhandel

Utvinning

De som er mer opptatt av forutsigbarhet burde sjekke ut utvinning. Utvinning, som kalles «mining» på engelsk, betyr at du må investere i en rekke datamaskiner i tillegg til de elektriske kostnadene. Utvinning er kun mulig med kryptovalutaer som følger en «proof-of-work» protokoll.

Det kreves en god del å få slike ting i gang, men det er attraktivt som en langsiktig investeringsmodell der du ordner deg en såkalt passiv inntekt, men ikke glem at dette krever en stor investering til å begynne med, og at pengene tar lengre tid på å komme inn.

Staking

Staking er «proof-of-stake» versjonen av utvinning. Det er som et slags utbytte på en aksje. Akkurat hvor mye du kan tjene er avhengig av den aktuelle mynten, men generelt sett kreves en mindre investering, og mindre arbeid, enn ved utvinning.

Arbitrasje

Når du er inne på flere børser har du kanskje lyst til å kjøpe på en børs og selge på en annen. Da kan du tjene det som kalles arbitrasje. Men vær klar over to ting: Ikke glem at det finnes gebyrer, og ikke glem at prisen kan forandre seg mens du er i gang med å overføre mynten din mellom børsene – spesielt når markedet ser store svingninger/volatilitet. Amerikanske dollar er mer stabile enn andre valutaer, som for eksempel kanadiske dollar, eller Singapor-dollar. I de sistnevnte er det derfor større muligheter for gevinst med arbitrasje.

Gode referanser

Sjekk ut coinmarketcap for å se markedsverdiene og prisene til forskjellige mynter. Sjekk ut cryptowat for prisen på mynter i diverse børser.

Sjekk ut diverse mynters «subReddit» for å finne relevante nyheter, og for å få en ide om hvordan markedet beveger seg, og til sist: Sjekk ut hypecoaster for å finne ut hvor mye krypto du trenger for å kjøpe deg en Lamborghini Aventador.

Vær smart med dine investeringer, og viktigst av alt: Ikke glem å ha det morsomt!