Guide

Hva er Ethereum? En guide for nybegynnere

Tema
Kryptovaluta
Passer for
Nybegynner
Hvis du lurer på hva Ethereum er og hvordan denne kryptovalutaen virker, uten å gå altfor dypt inn i teknologisk prat, er denne guiden perfekt for deg.
Trygve A

I denne guiden:

  • Hva er Ethereum?
  • Hva er en smartkontrakt?
  • Hva kan Ethereum brukes til?
  • Fordeler og ulemper til Ethereums desentraliserte plattform
  • Hvilke apper utvikles for øyeblikket til Ethereum?
  • DAO-hacken som truet alt
  • En fremtid med uante muligheter for Ethereum

Inntil forholdsvis nylig var det påkrevd masse ressurser og ikke så rent liten erfaring med programmering for å bygge blokkjede-applikasjoner. Men tidene har forandret seg. Applikasjoner som tidligere var nærmest utenkelige, som elektronisk stemmegivning, er under utvikling akkurat nå. Og utviklingen er eksplosivt rask. Og ved å tilby utviklere forskjellige verktøy for å bygge desentraliserte applikasjoner er det Ethereum som gjør alt dette mulig.

Hva er Ethereum?

Helt enkelt forklart er Ethereum en åpen programvare-plattform basert på blokkjede-teknologi. En plattform som lar utviklere bygge og sette i gang desentraliserte applikasjoner.

Er Etherum lik Bitcoin? Vel, nesten, men egentlig ikke.

Akkurat som Bitcoin er Ethereum et blokkjede-nettverk («public blockchain network»). Og selv om det finnes flere tekniske forskjeller mellom disse to valutaene henger den største forskjellene likevel sammen med det vi kan kalle hensikt og evner.

Bitcoin tilbyr en spesifikk måte å bruke blokkjede-teknologi på, nemlig et «peer-to-peer» elektroniske pengesystem som gjør online Bitcoin-betalinger mulig. Bitcoin blokkjeden sporer eierskapet til digitale valutaer, mens Ethereum blokkjeden fokuserer på å kjøre programkoden for en hvilken som helst desentralisert applikasjon.

Utvinnere som jobber med Ethereum har Ether som mål. Dette er en slags «token» som nettverket er avhengig av. Tenk på Ether som en slags bensin for at Ethereum-motoren skal fungere. I tillegg til å være en egen kryptovaluta er Ether også brukt av utviklere som betalingsmiddel for gebyrer og tjenester innen Ethereum-nettverket.

«Bitcoin er først og fremst en valuta, og dette er ett, mulig bruksområde for en blokkjede. Men det er langt fra eneste mulighet. Du kan sammenlikne det med noe de fleste kjenner til, nemlig epost. Epost er en mulig måte å bruke Internettet på, og den hjalp til med å gjøre nettet populært, men det er mange andre muligheter.» - Dr. Gavin Wook, Ethereum-grunnlegger.

Hva er en smartkontrakt?

Smart Contracts “Smartkontrakt” er en frase som brukes for å beskrive datakoding som kan hjelpe til med å utveksle penger, innhold, eiendom, aksjer eller hva som helst annet av verdi.

Når du kjører en smartkontrakt på blokkjeden blir den som et selvkjørende dataprogram som kjører seg selv automatisk når noen faktorer er tilstede. Siden smartkontrakter kjører på blokkjeden så blir programmet kjørt akkurat slik det var programmert, uten noen mulighet for sensur, svindel, nede-tid, eller hvilken som helst tredjeparts-innvirkning.

hva er smart contracts

Selv om alle blokkjeder har mulighet til å prosessere kode så er de fleste blokkjeder begrensete. Men Ethereum er annerledes. I stedet for å gi et sett med begrensete operasjoner tillater Ethereum at utviklerne kan skape akkurat de operasjonene de selv ønsker. Dette betyr at utviklere kan bygge tusenvis av forskjellige applikasjoner som kan utrette mye mer enn det vi hittil har sett.

«Ethereum blokkjeden har ekstraordinære muligheter. En av dem er smartkontrakter. Det er akkurat slik det høres ut. Det er en kontrakt som kjører seg selv, og kontrakten utfører alt fra håndhevelse, administrasjon, ytelse og betaling.» - Don Tapscott

Ethereum som en virtuell maskin

Før Ethereum kunne blokkjede-applikasjoner gjøre svært begrensete ting. Bitcoin og andre kryptovalutaer, for eksempel, var utviklet for utelukkende å være «peer-to-peer» digitale valutaer.

Utviklerne sto ovenfor et problem. Enten kunne de utvide Bitcoins muligheter – noe som er svært komplisert og tidskrevende, eller så kunne de utvikle en ny blokkjede-applikasjon på toppen av en helt ny plattform. Når han forsto denne begrensingen jobbet Ethereums grunnleger Vitalik Buterin ut en ny måte å se problemstillingen på.

«Jeg synes at Bitcoinmiljøet ikke angrep problemet på rett måte. Jeg trodde de ville gå for en individuell applikasjon, men i stedet adopterte de en slags Swiss Army Knife-tilnærming til det hele». – Vitalik Buterin, Etehreum-oppfinner.

Ethereums kjerne-oppfinnelse, Ethereum Virtual machine (EVM), er en Turing-komplett programvare som kjører på Ethereum-nettverket. Den tillater at hvem som helst kjører et hvilket som helst program uansett programmeringsspråk, dersom en har nok tid og hukommelse. EVM gjør det lettere og mer effektivt å lage blokkjede-applikasjoner.

I stedet for å måtte bygge en helt ny blokkjede for hver eneste applikasjon gjør Ethereum det mulig å utvikle tusenvis av forskjellige applikasjoner på en plattform.

Hva kan Ethereum brukes til?

Ethereum tillater at utviklere bygger og bruker desentraliserte applikasjoner. En desentralisert applikasjon, også kalt DAPP, tjener brukerne sine på et par spesielle måter. Bitcoin, for eksempel, er en DAPP som gir brukerne et «peer-to-peer» elektronisk pengesystem som tillater Bitcoinbetalinger. Siden desentraliserte applikasjoner er laget av kode som kjører på et blokkjedenettverk, er de ikke kontrollerte av hverken individuelle eller sentrale aktører.

Alle tjenester som er sentraliserte kan desentraliseres om en bruker Ethereum. Bare tenk på alle tjenester som finnes i et hundretalls forskjellige bransjer. Banklån er et opplagt eksempel, men andre muligheter er stemmegivningssystemer, offentlige registre, og mye mer.

Ethereum kan også brukes til å bygge Desentraliserte Autonome Organisasjoner (DAO). En DAU er en fullstendig autonom og desentralisert organisasjon uten en, enkelt leder. DAOer kjøres av programmeringskode på et sett med smartkontrakter som er skrevet på Ethereums blokkjede.

Koden er laget for å erstatte en vanlig organisasjons regler og strukturer. På denne måten elimineres behovet for mennesker og sentralisert kontroll. En DAO eies av alle som kjøper tokens, men i stedet for at hver enkelt token er lik eierskap og andeler, oppfører tokens seg som bidrag som kan gi folk stemmerett.

«En DAO består av en eller flere kontrakter, og kan bli finansiert av en gruppe av like-tenkende individer. En DAO fungerer på en fullstendig transparent måte og helt uavhengig av menneskelig påvirkning, inkludert de som skapte den. En DAO blir på nettverket så lenge overlevelseskostnadene betales, og den tilbyr nyttige tjenester til sin kundegruppe.» - Stephen Tual, tidligere CCO i Ethereum.

Vitalik Buterin forklarer Ethereum

 

Fordeler og ulemper til Ethereums desentraliserte plattform

Fordeler med desentraliserte applikasjoner?

Siden desentraliserte applikasjoner kjører på blokkjeden tjener de på alle dens egenskaper.

Uforanderlighet – en tredjepart kan ikke forandre data.

Sikker mot tukling – apper er basert på et nettverk som er laget med konsensus som et hovedprinsipp, noe som gjør sensur umulig.

Sikker – siden applikasjonene ikke har et sentralt punkt, og siden de bruker kryptografi, er de godt beskyttet mot hacking og svindelvirksomhet.

Null nedetid – appene stopper aldri, og de kan heller ikke skrus av.

 

Ulempene med desentraliserte applikasjoner?

Til tross for en rekke fordeler er ikke desentraliserte applikasjoner uten feil eller mangler. Siden en smartkontrakt-kode er skrevet av mennesker, er smartkontrakter kun like gode som de som skrev koden. Feil i koden eller faktorer som er oversett kan føre til at uforutsette ting skjer.

Og hvis en feil i koden utnyttes er det ingen effektiv måte en kan stoppe et angrep eller en annen form for utnyttelse med mindre en skaffer seg nettverkskonsensus og skriver koden på nytt.

Dette går imidlertid mot selve essensen av hva en blokkjede er i og med at den skal være uforanderlig. I tillegg vil enhver slik handling reise mange alvorlige spørsmål om hvor desentralisert applikasjon egentlig er.

FAKTABOKS 3

Hvilke apper utvikles for øyeblikket til Ethereum?

Ethereum-plattformen brukes nå til å skape applikasjoner for en rekke diverse tjenester og bransjer. Men siden utviklerne er i et terreng som ikke er kartlagt er det vanskelig å vite hvilke apper som vil lykkes og hvilke som vil feile.

Her er noen spennende prosjekter.

Weifund tilbyr en åpen platform for folkefinansieringskampanjker (crowdfunding) som gjør bruk av smartkontrakter. Dette gjør at bidrag kan omgjøres til kontraktuelt støttede, digitale ressurser som kan bli brukt, handlet med eller solgt innen Ethereums økosystem.

Uport tilbyr en sikker og enkel måte for brukerne å få fullstendig kontroll over deres identitet og personlig informasjon. I stedet for å stole på myndigheter og deres institusjoner, og å overgi egen identitet til tredjeparter, kontrollerer brukerne selv hvem som har tilgang på deres data og personlig informasjon.

BlockApps ønsker å tilby en enkel løsning for selskaper som ønsker å bygge, administrere og bruke blokkjede-applikasjoner. Fra «proof of concept» til fullstendige produksjonssystemer tilbyr Blockapps alle de verktøy en trenger for å skape private, halv-private samt offentlige, bransjespesifikke blokkjede-applikasjoner.

Provenance bruker Ethereum for å gjøre ugjennomsiktige forsyningslinjer mer transparente. Ved å spore opprinnelsen til et produkt, samt dets historie, vil dette prosjektet bygge en åpen og tilgjengelig rammestruktur av informasjon slik at forbrukere kan ta informerte valg når de kjøper produkter.

Augur er en open-source prognose-plattform som gjør at hvem som helst kan forutse begivenheter,og bli belønnet dersom de er korrekte. Forutsigelser som går på hendelser i den «virkelige verden» gjennomføres ved å handle med virtuelle aksjer. Om en person kjøper aksjer i en forutsigelse som vinner, mottar de pengemessige gevinster.

For å sjekke ut andre prosjekter som en jobber med i Ethereum akkurat nå kan du sjekke ut denne siden.

«Ethereum er et spektakulært, offentlig eksperiment som viser oss verdien av smartkontrakter på en offentlig blokkjede. Det er et resultat av, i tillegg til en kilde for, det vi kan kalle forstyrrende innovasjon – av en type vi ikke har sett siden den første tiden med Internett.» - Caleb Chen, London Trust Media.

DAO-hacken som truet alt

Vi skrev tidligere i denne artikkelen om hvordan Ethereum kan bli brukt til å bygge DAPPer? Altså de desentraliserte autonome organisasjonene? Vel, i 2016 skjedde det noe som ikke var så bra. En startup som jobbet med et bestemt DOA-prosjekt kalt «The DAO», ble hacket.

The DAO var et prosjekt som var utviklet og programmert av et team som også sto bak et annet startup, nemlig Slock.it. Målet var å bygge et kapitalforetak uten mennesker. Et foretak som skulle tillate investorer å ta avgjørelser ved hjelp av smartkontrakter. Denne DAOen var finanisert ved hjelp av et token-salg, og de klarte faktisk å skaffe hele 150 millioner dollar fra tusenvis av forskjellige mennesker.

Like etter at midlene var tilgjengelige ble The DAO hacket av en ukjent angriper som stjal Ether til en verdi av 50 millioner dollar. Selv om angrepet var mulig takket være en teknisk feil i The DAO, ble Ethereums grunnleggere og utviklere nødt til å rydde opp i rotet.

Forandring i Ethereum koden

Etter mye fram og tilbake bestemte Ethereum-samfunnet på å få tilbake de stjålne midlene ved å gjøre det som kalles «hardfork», som rett oversatt betyr «hard gaffel». Med andre ord: En forandring i koden. På denne måten klarte de å forflytte de stjålne midlene til en ny smartkontrakt som var laget for å få de opprinnelige eierne til å gi fra seg sine tokens. Men det er her ting begynner å bli kompliserte. Implikasjonene for denne avgjørelsen er kontroversielle, og debatteres intenst.

Og her er grunnen: Ethereum er basert på blokkjede-teknologi der alle transaksjoner er ment å være irreversible og uforanderlige. Ved å utføre en «hardfork» og dermed skrive om på reglene for hvordan blokkjeden virker setter Ethereum en farlig presedens som går helt imot essensen av hva en blokkjede er. Dersom blokkjeden forandres hver gang et stort pengebeløp er involvert eller nok mennesker er negativt påvirket av noe, vil blokkjeden miste sine unike verdier som sikker, anonym, tukle-fri og uforanderlig.

Selv om en mindre aggressiv gaffel-løsning var valgt ble Ethereum-samfunnet og dets grunnleggere plassert i en farlig situasjon. Om de ikke hadde klart å få tilbake de investerte pengene som kom på avveie ville tilliten svekkes. På den annen side måtte de gjøre ting som gikk imot hele ideen om desentralisering, og satte dermed en farlig presedens.

Resultatet – Ethereum deles

Til slutt stemte Ethereum for å gjøre en såkalt “hardfork» for å få tilbake pengene. Men ikke alle var enige i denne løsningen, og dette førte til en oppdeling som gjør at en nå har to blokkjeder. De som ikke vil ha noen slags innblanding kan bruke Ethereum Classic. De som godtok at en skrev om deler av blokkjeden kan bruke Ethereum.

Begge blokkjeder har de samme fordelene og egenskapene opptil det punktet i blokkjeden der «den harde gaffelen» ble implementert. Det betyr at alt som skjedde på Ethereum før dette inngrepet fremdeles regnes som gyldig også på Ethereum Classic sin blokkjede. Og fra det punktet der gaffelen ble rettet framstiller begge blokkjedene helt likt.

En fremtid med uante muligheter for Ethereum

Tilt tross for problemene med DAO-hacken er Ethereum på fremmarsj, og fremtiden ser lys ut. Ved å legge til rette for en brukervennlig plattform som lar folk bruke den kraften som finnes latent i blokkjede-teknologi hjelper Ethereum til med å desentralisere verdensøkonomien. Desentraliserte applikasjoner har potensiale til å dypt forstyrre hundrevis av bransjer, inkludert finans, eiendom, akademia, forsikring, helse, offentlig sektor, i tillegg til mange andre.

«Dersom du tror at Internettet har påvirket livet ditt skal du vite at Ethereum vil ha akkurat den samme effekten på måtene vi kommuniserer på, ja faktisk på hele vår infrastruktur som har å gjøre med informasjon. Det kommer til å påvirke alle aspekter ved vår eksistens.»

«I det skalering og konfigurabilitet i forhold til det en ønsker skal være privat og konfidensielt blir mer og mer viktig for Ethereum de neste årene, vil forbrukere bruke deres blokkjede-identitet og tilknytningspunkt til å samhandle med et varierende spekter av tilbud.»

«Dette inkluderer folkefinansieringsplattformer (Weifund), gruppeverktøy for administrasjon (Boardroom), musikk/film/kunst-innhold, registreringsplattformer (ujo), visdom-markeder (Gnosis) og gaming-apper (Virtue Poker).» - Joseph Lubin, CEO of Consensys.

Store selskaper vil styre sine forretningsprosesser på private blokkjeder

Private blokkjeder: Innen to år vil store selskaper gjøre mange av sine forretningsprosesser på egne, private, korporative blokkjeder. Ansatte, kunder, selgere og tjenestetilbydere vil ha mulighet til å sikkert kople seg på selskapets private blokkjede via sterkt kryptograferte, autentiserte transaksjoner.

«Consorita» blokkjeder: Om to år vil mange selskaper ha begynt å bruke consortia-blokkjeder med et lite antall motparter i sine økosystemer, der de samarbeider om et lite antall tilfeller der de deler på tiltrodd «source-of-truth» infrastruktur, tilbud eller verdikjeder.

Forretningsmessig bruk av offentlige blokkjeder: Noen selskaper vil benytte seg av offentlig Ethereum for sine «use cases», og disse bruker samme stabel med blokkjede-komponenter som de som har blitt kjøpt eller laget for private Ethereumbaserte implementasjoner.

Ethereum-plattformen hjelper også å forandre måten vi bruker Internett på. Desentraliserte applikasjoner prøver å forandre nettet fra å være informasjonsbasert der en umiddelbart kan se, utveksle og kommunisere, til et Internett av verdier der folk kan utveksle verdier uten at noen kommer i mellom.

I det bransjen fortsetter å undersøke blokkjede-plattformer er det klart at Ethereum har blitt en de facto leder. For en liten stund siden åpnet JPMorgan sin Quorum-plattform som er designet og utviklet ved hjelp av, og med tanke på, Og Ethereum-klienten som er laget av Jeff Wilcke og hans team. Flere andre store banker bruker Ethereum, og Microsoft har ankret opp sin Bletchely-plattform på denne som sin sentrale blokkjede-pilar. Flere bransjer fortsetter å bidra til Ethereum, og jobber med Ethereum og andre for at kodebasen skal bli mer moden. Det vil komme mange nyheter om dette etter hvert.

«Det kreves en (global) landsby for å bygge en blokkjede. Et live nettverk samt et samfunn av open-source utviklere bidrar i høy grad til dette. De forbedrer Ethereum-plattformen og hjelper med å få opp hastigheten slik at industriaktører som vil jobbe med Ethereum føler de blir bedre hørt. Alle disse investeringene som både går å¨tid og penger forteller mye om den tiltro Ethereum er blitt til fordel, og den verdien forretninger, selskaper og utviklere ser i framtidsmulighetene.» - Joseph Lubin, CEO for Consensys.

Det er fremdeles tidlig for Ethereum, og det vil helt sikkert komme flere hindringer i veien, blokkeringer som må fjernes; problemer som må løses, men likevel ser det ut som om Ethereum kommer til å lykkes som en virkelig transformativ plattform. De mest spennende applikasjonene er ennå ikke skrevet eller funnet opp, og vi kan bare undre oss over de mange uante mulighetene som venter oss.