Guide

Alt du trenger å vite om Bitcoins

Tema
Kryptovaluta
Passer for
Nybegynner
I denne guiden får du all informasjonen du trenger om Bitcoin – både om hvordan valutaen fungerer, hvordan du kan kjøpe dine første bitcoins og hvordan du kan begynne å grave frem disse virtuelle myntene.
Sam Farao

I denne guiden:

 • Hva er Bitcoin?
 • Slik bruker du Bitcoin
 • Slik kjøper du Bitcoins
 • Slik graver du fram din første Bitcoin
 • Hvordan Beskytte Dine Bitcoins?

hva er bitcoin

Hvis du følger med på det teknologiske og økonomiske markedet har du helt sikkert hørt om Bitcoin. Denne valutaen har vært svært mye omtalt både i norske og internasjonale medier og er i dag en veletablert betalingsform.

Bitcoin har imidlertid også måttet tåle mye kritikk. Valutaen er ikke låst til noen sentralbank og det foreligger helt spesifikke retningslinjer for bruk av disse pengene.

Hva er Bitcoin?

Bitcoins er det vi kaller en digital, desentralisert kryptovaluta. Mens tradisjonell fiat-valuta styres av et lands sentralbank som blant annet bestemmer hvor mye penger som skal produseres, har ikke Bitcoin en slik sentral styringsmyndighet.

Dette reduserer risikoen for ustabilitet i valutaens verdi som følge av uforsvarlig pengepolitikk og lignende. Det er heller ikke noe behov for banklignende tjenester som mellomledd i transaksjoner. Dette gjør det raskere og billigere å utføre transaksjoner mellom brukere.

Teknologien styres av et peer-to-peer nettverk av brukernes dataservere og alle transaksjoner lagres i åpne dataregistre. Nye Bitcoins produseres ved at datamaskiner løser mer og mer komplekse krypteringsoppgaver. Jo flere Bitcoins som produseres, jo mer datakraft kreves for å løse neste oppgave. Denne prosessen kalles for Mining og skal redusere risikoen for hyperinflasjon.

Hvert fjerde år vil antall bitcoin som man får i per blokk man miner halveres. For øyeblikket får man 12,5 Bitcoins per blokk. Ved neste halvering vil man få 6,25 Bitcoin per blokk. Dette er estimert til å skje sånn ca i år 2021.

I tillegg finnes det et fastsatt antall bitcoins på 21 millioner. Det vil altså ikke produseres noen flere bitcoins etter denne mengden er nådd, som estimeres å være i år 2140.

Enklest mulig forklart er Bitcoin en transaksjons-valuta hvor verdien fastsettes på lik linje med andre varer som gull eller norske kroner, avhengig av etterspørsel, tilgjengelighet og verdensmarkedet. Og selv om økonomer i oppstarten spådde at Bitcoin ville dø ut har valutaen vokst – og økt i verdi.

Bitcoins historie

Bitcoins så dagens lys i 2009 og den til nå anonyme skaperen går under pseudonymet Satoshi Nakamoto. Det er fortsatt ukjent om Satoshi Nakamoto var en person, eller flere personer som jobbet sammen.

De første par årene var den digitale kryptovaluten relativt ukjent for andre enn de spesielt interesserte, men den havnet i søkelyset etter at den digitale markedsplassen Silk Road, hvor Bitcoins ble brukt til å kjøpe narkotika og andre ulovlige varer fanget medias interesse. Bitcoins ble brukt ettersom det gjorde det mulig å foreta anonyme transaksjoner på svartebørsen.

Siden 2011 har man sett en enorm økning i valutaens aksept som betalingsmiddel, transaksjonsvolum og verdi. Fra den spede begynnelsen i 2009 har verdien steget fra ca. 2$ til over 20 000$ per Bitcoin på det høyeste.

Bitcoins i dag

Bitcoins har bare blitt mer og mer utbredt som betalingsmiddel rundt om kring i verden, men for at den virkelig skal bli et reelt alternativ til statlige fiatpenger må den stabilisere seg, samtidig som problemet med sakte transaksjonshastighet og høye transaksjonskostnader løses.

Kryptovalutaens volatilitet er fremdeles svært høy. Dette er normalt for nyoppdagede verdier, og man kan nok forvente at markedet etter hvert vil bli mer og mer enige om Bitcoins verdi. Dette vil igjen stabilisere vekslingskursene. Bitcoinøkonomien i sin helhet er i dag verdsatt til ca. 300 milliarder dollar.

Bitcoins har i dag blitt en anerkjent digital betalingsløsning over hele verden, selv om det fortsatt er mye skepsis knyttet til valutaen. Den europeiske banktilsynsmyndigheten sier eksempelvis at brukere av Bitcoin ikke beskyttes av vanlige forbrukerrettigheter, som er grunn til bekymring.

Flere av verdens største banker og finansinstitusjoner har også fått øynene opp for Bitcoins og blockchainteknologien som ligger bak og 30 av dem, som for eksempel J. P. Morgan og Citigroup har gått sammen og dannet selskapet R3 som har som mål å arbeide for implementering av blockchainteknologi i finansmarkedet. I desember 2017 begynte aksjemarkedene også å trade Bitcoin, under såkalte futureskontrakter, hvor det spekuleres i den fremtidige verdien på Bitcoin.

Til tross for mye turbulens rundt Bitcoin har disse pengene allikevel skapt et globalt system for utvinning av valutaen. Bitcoin fungerer i dag som en desentralisert digital valuta som kan brukes til handel på nettet.

Verdiutviklingen til Bitcoin

Fordi det ikke finnes noen stabiliseringsmekanisme for Bitcoin-penger er valutaens verdi svært turbulent. Mark T. Williams fra Boston University, som spesialiserer seg på risikoanalyse, sa at til og med 2014 var bitcoins syv ganger så ustabile som gull og atten ganger så ustabil som den amerikanske dollaren.

Dette kan blant annet forklares med at Bitcoin er en ny valuta i aller høyeste grad, hvor brukerne fortsatt tester ut hvor nyttig pengene kan være for dem. I tillegg har bitcoins utilstrekkelig likviditet til at verdien kan jevne seg helt ut.

På bakgrunn av dette har Bitcoin gått gjennom store oppturer og nedturer siden pengene ble lansert. I juli 2010 vokste prisen for en bitcoin med 1000%, fra 0,008 til 0,08 amerikanske dollar for én bitcoin.

Innen april 2013 hadde Bitcoin nådd den andre prisboblen sin, der en bitcoin var verdt hele $266. Men bare én måned senere stupte valutaen ned til 130 dollar igjen.

Det er allikevel ingen tvil om at de som har hatt is i magen og holdt på bitcoin-ene sine har tjent mye penger på det. I dag ligger prisen for én bitcoin på ca $20 000, etter å ha ligget på ca $700 for bare 11 måneder siden.

De som kjøpte 100 bitcoins i løpet av våren 2011 har tjent over 15 million kroner på valutaen.

Egenskaper med Bitcoin

1)   De er irreversible: Etter bekreftelse kan ingen transaksjon reverseres. Noensinne. Ingen kan reversere en transaksjon som allerede er bekreftet; ikke du, ikke banken din, ikke USAs president, ikke Satoshi, ikke utvinneren…ingen. Har du først sendt penger, har du sendt penger. Punktum. Ingen kan hjelpe deg om du feilaktig sendte midler til en svindler, eller hvis en hacker stjal dem fra datamaskinen din. Det finnes intet sikkerhetsnett.

2)   De er pseudonymstyrte: Hverken transaksjoner eller kontoer er forbundet til identiteter i den «virkelige verden». Du mottar Bitcoins på såkalte adresser som er tilsynelatende tilfeldige kjeder på 30 tegn. Selv om det vanligvis er mulig å analysere transaksjonsflyten er det ikke nødvendigvis mulig å koble sammen brukeridentiteter med disse adressene.

3)   De er raske og globale: Transaksjonene er forplantet i nettverket nesten umiddelbart, og de bekreftes i løpet av minutter. Siden de er i et globalt nettverk har din individuelle lokalisering ingenting å si. For å si det slik: Om du sender Bitcoins til naboen eller til en som bor på andre siden av jorden er resultatet helt likt.

4)   De er sikre: Kryptovalutaer er låst i et «public key» kryptografisk system. Kun eieren av den private nøkkelen kan sende kryptovalutaer. Sterk kryptografi gjør det umulig å knekke systemet, så en Bitcoin-adresse er sikrere enn Fort Knox.

5)   De er uavhengige av tillatelser: Du trenger ingen tillatelser for å bruke kryptovalutaer, for disse er avhengige av programvare som alle kan laste ned gratis. Når programmet er installert kan du sende og ta imot Bitcoins og andre kryptovalutaer. Ingen kan stoppe deg.

 

Bitcoins skaper fant en måte han kunne la to aktører handle direkte med hverandre uten å bruke tredjepersoner. Nøkkelen her er matematikk. Så lenge begge stoler på matematikken kan en være trygge på at utvekslingen skjer som forventet.

Bitcoin bruker «public key» kryptografering og en innovativ tilnærming til bokføring for å få til autorisasjoner, balansere bekreftelser, forby dobbeltforbruk, levere verdier og registrere at alterasjon ikke er mulig. Og alt dette skjer nærmest i sanntid, uten kostnader.

Fordeler Med Bitcoin

Det beste med Bitcoin er at det er desentralisert. Dette betyr at du kan overføre penger og gjennomføre handler internasjonalt uten at du trenger å bry deg med diverse valutakurser eller gebyrer. Ingen myndigheter kontrollerer Bitcoin, og dermed kan ikke renter gå opp, for eksempel. I tillegg er alt helt transparent så¨du vet hva som skjer med pengene dine.

Du kan begynne å ta imot Bitcoin umiddelbart uten å bruke tid eller penger på ting som å få opp en kortterminal eller lignende.

Bitcoins kan ikke forfalskes, og dine kunder kan heller ikke be om å få penger tilbake når en transaksjon er bekreftet. Bitcoin kalles gjerne «Penger 2.0», og skikkelser som Bill Gates har kalt det en «tour de force» for teknologi.

Tyler Winklevoss, en av Facebooks grunnleggere, oppsummerte det med å si:

«Vi har bestemt oss for å plassere våre penger, og vår tillit, i et matematisk system som ikke inneholder politikk eller menneskelig feil».

Rick Falkvinge, grunnlegger av det svenske Piratpartiet, spådde at:

«Bitcoin kommer til å gjøre for banker det epost gjorde for postvesenet».

Ifølge John McAfee, grunnlegger av McAfee:

«Du kan ikke stoppe ting som Bitcoin: Det kommer til å komme overalt, og verden må omstille seg».

Kritikk av Bitcoin

På bakgrunn av de enorme svingningene i Bitcoin-verdien har valutaen også fått en god del kritikk slengt etter seg. Økonomer over hele verden stiller spørsmål ved hvordan Bitcoin skal kunne fungere som en stabil valuta. Når antallet bitcoins allerede er fastsatt og det ikke finnes noen sentralbank til å stabilisere svingninger blir disse pengene svært risikofylte.

Det vil alltid være negativt for en vare eller valuta at prisen både stiger og faller så enormt på så kort tid. Dette er ene og alene et tegn på ustabilitet, og selv om noen kan tjene godt på plutselig vekst, er det grunn til å stille et spørsmåltegn ved Bitcoin.

I tillegg til dette er bruk av bitcoins helt anonym. Kjøper og selger kjenner ikke hverandre, og bortsett fra en transaksjonsliste forblir altså utvekslingen hemmelig. Dette har ført til bekymring for at Bitcoin tilrettelegger for kriminelle transaksjoner. Når kjøp og salg foregår helt anonymt vil det være enklere å gjennomføre ulovlig handel.

Uten noen tilknytning til en bank eller en regjering er det også vanskelig for myndigheter over hele verden å kreve inn skatt og avgifter fra Bitcoin-transaksjoner. Disse pengene opererer altså utenom vanlig nasjonaløkonomi, som er bekymrende for de økonomiske institusjonene som bidrar til å stabilisere den.

Alternativer til Bitcoin

Fordi Bitcoin har vokst så enormt i popularitet har det ikke tatt lang tid for andre aktører å komme på banen. I dag finnes det flere titalls kryptovalutaer (digital valuta) som har en verdi på over 1 dollar eller mer.

Ethereum

Ethereum er en desentralisert plattform som kan kjøre andre desentraliserte apper på seg. Veldig forenklet fortalt så er Ethereum en slags ”app store” som andre kryptovalutaer kan bruke som en platform. Per dags dato kjører 43 av de 100 mest verdifulle kryptovalutaene på Ethereum platformen. De mest populære av disse inkluderer EOS, OmiseGo og TRON.

Ripple

XRP er den digitale valutaen til selskapet Ripple. Formålet med XRP/Ripple er å øke transaksjonshastighetene ved utenlandske overføringer. Ved hjelp av XRP er det mulig å overføre et hvilket som helst beløp fra for eksempel Norge til Japan på ca. 5 sekunder.

Bitcoin Cash

Bitcoin Cash er en såkalt ”fork” av Bitcoin, altså resultatet av at blokkkjeden til Bitcoin ble splittet i to. Dette skjedde i August i 2017 på grunn av uenigheter rundt blokkstørrelse. Større blokkstørrelse gjør at Bitcoin Cash har lavere transaksjonstider enn vanlig Bitcoin.

Litecoin

Litecoin er en av den første konkurrententene til Bitcoin når det kommer til digital valuta. Denne selger seg selv som sølvet til Bitcoin Gold.

Andre kryptovalutaer som har kommet ut på markedet er blant annet IOTA (som har en norsk grunnlegger), Monero, NEO og Cardano, for å nevne noen. Det er imidlertid ingen av disse som ligger i nærheten av verdien på en Bitcoin, verken på pris eller på markedsverdi.

Akkurat som med Bitcoin ser man at desentralisert digital valuta er ustabil. Når det ikke finnes noen reguleringsmekanismer på plass vil pengenes verdi heller ikke jevne seg ut. Dette blir spesielt problematisk når digital valuta skal konverteres til og brukes parallelt med sentralisert valuta, som norske kroner eller amerikanske dollar.

 

Slik bruker du Bitcoin

Hvordan kan du tjene penger på Bitcoins?

Fordi Bitcoins er en valuta som det er bekreftet at vil ta slutt på et tidspunkt er disse enhetene svært ettertraktede.

Du kan derfor eksempelvis tjene penger ved å starte din egen Bitcoins-kran, som er forholdsvis greit å få til. Dette gjør du ved å sette opp en enkel nettside som gir ut et lite antall Bitcoins til besøkende. Det du imidlertid tjener penger på her vil være annonser og reklame på nettsiden. Fordi Bitcoins er så populære har nettsider som gir ut Bitcoins svært mye og variert trafikk og er derfor attraktive for markedsførere.

Du kan også tjene penger ved å starte din egen Bitcoins-side som informerer og hjelper brukere av Bitcoins. Dersom du får nok trafikk til en slik nettside vil du på samme måte som på kran-siden kunne tjene penger på annonser og reklame.

Men dersom du ønsker å virkelig investere og tjene penger på Bitcoins må du tenke på valutaen som på andre aksjer. Du må rett og slett kjøpe billig og selge høyt. Det er heldigvis noe enklere å få til med Bitcoins enn med andre penger.

Fordi Bitcoins er en digital valuta er den svært ustabil og har store svingninger i forhold til andre, mer stabile valutaer. Dersom du følger godt med vil du kunne tjene flere tusen kroner på handel i Bitcoins. Du må imidlertid være klar over at dette er høyrisiko-sport i aller høyeste grad, og du må aldri investere mer penger enn du kan tape når du kjøper Bitcoins.

Eventuelt kan du kjøpe Bitcoins og rett og slett holde på de og håpe på at de går opp i verdi, noe som de har vist seg å gjøre, historisk sett.

Hvorfor bør du investere i Bitcoins?

Det er veldig få personer som har investert i Bitcoins som ikke har tjent penger på det. Mellom oktober og desember i 2013 gikk valutaen fra å være verdt 104 USD per enhet til å være verdt 1152 USD per enhet. Mange trodde at noe lignende aldri ville skje igjen, og at toget derfor hadde gått for dem, men mellom oktober og december 2017 gikk Bitcoin fra å være verdt ca 4000USD til 20 000USD.

Fordi valutaen er såpass dyr per enhet vil også avkastningen bli høyere dersom du har mulighet til å investere i en del Bitcoins.

Du må altså følge godt med på Bitcoins-markedet dersom du skal få til å tjene penger på investeringen din. Men om du har mulighet til å investere med høy risiko har du med Bitcoins en unik mulighet til å profitere på verdens første digitale valuta.

Les mer: En nybegynners guide på hvordan investere i kryptovaluta

Gruvedrift av Bitcoins

Så hvordan får man tak i bitcoins?

I og med at det bare vil finnes 21 millioner bitcoins på det digitale markedet slippes pengene ut ved hjelp av et helt spesifikt system. Dette forsikrer at valutaen distribueres i en jevn takt, som bidrar til noe stabilitet. Jo flere som graver, jo mer stabilt vil Bitcoin-nettverket bli.

Systemet kalles for gruvedrift av bitcoins. Se for deg at en bitcoin-mynt sitter fast inne i en stor blokk med stein. For å få tak i mynten må du hakke deg gjennom steinen. Digitalt gjøres dette ved hjelp av matteproblemer, som kalles for bitcoin-algoritmer.

Når algoritmen løses mottar brukeren som jobbet på matteproblemet et visst antall bitcoins. Dette har skapt en hel industri for gruvedrift av pengene, som blir stadig mer omfattende og komplisert. Vanskelighetsgraden på matteproblemene økes nemlig automatisk i henhold til hvor raskt de løses.

I oppstarten var det mulig å bruke en helt vanlig datamaskin til å grave etter bitcoins. Nå er imidlertid algoritmene blitt så kompliserte at det kreves helt spesielle prosessorer og databrikker for å løse problemene.

Det er også verdt å nevne at antallet bitcoin man får for hver blokk man miner halveres sånn ca hvert fjerde år. For øyeblikket får man 12,5 Bitcoins per blokk, med neste halvering estimert til å skje iløpet av år 2021.

Det er selvfølgelig også mulig å kjøpe bitcoins på det digitale emarkedet. Her vil du imidlertid betale markedspris for valutaen, som styres av tilbud/etterspørsel.

Valget ligger altså mellom å bruke tid, penger på utstyr og penger på strøm på å grave etter pengene, eller å kjøpe dem direkte fra noen andre.

For å kjøpe/trade bitcoins anbefales det at man oppretter en konto på Coinbase.

Digital lommebok og Bitcoins

For å kunne handle med bitcoins må du først og fremst skaffe deg en digital lommebok. Denne fungerer akkurat som en vanlig lommebok, bortsett fra at den kun brukes til å handle med Bitcoin.

Det finnes lommebøker for nesten alle digitale betalingsløsninger. Du kan skaffe deg en digital lommebok på mobiltelefonen din, hvor det finnes applikasjoner til Android, iOS, Windows Phone og Blackberry.

I tillegg til disse kan du også ha digital lommebok på datamaskinen din (Windows, Mac og Linux). Her finnes det mange forskjellige løsninger, som fungerer på alle tre operativsystemer.

Les mer: Slik holder du dine Bitcoins trygge!

Bitcoin gir deg også muligheten til å administrere lommeboken din via nettet, dersom du ønsker å holde den digitale lommeboken helt nettbasert. Eventuelt kan du bare oppbevare dine bitcoins på siden du kjøper bitcoins fra, selv om dette ikke anbefales med mindre du har planer om å kjøpe/selge ofte.

Når du skaffer deg den digitale lommeboken din er det viktig at du leser gjennom sikkerhetsanbefalingene til Bitcoin. Så lenge du følger disse kan du føle deg trygg på at bitcoin-ene dine er sikrede. Det er spesielt viktig å få på plass en sikkerhetskopi av lommeboken din, samt en skikkelig kryptering.

Husk på at med en digital valuta er du mer utsatt for datakriminalitet. Nå som Bitcoin-kursen har steget så mye over de siste månedene er det mange som gjerne skulle hatt tak i disse pengene. Det er derfor svært viktig at du får på plass så mye sikkerhet som mulig rundt den digitale lommeboken din.

Skal man lagre bitcoins sikkert må man stå for lagringen selv, og ikke stole på tredjeparter. Den beste måten å gjøre dette på er å kjøpe en Nano Ledger S på https://www.ledgerwallet.com/

Nano Ledger S er like trygg som de to andre hardware-lommebøkene. Den er populær fordi den er priset lavt (USD 65) sammenlignet med konkurrentene. Dette er en hardware-lommebok som er konkurransedyktig priset.

Slik kjøper du Bitcoins

Når du skal kjøpe Bitcoins trenger du først en personlig, digital og kryptert lommebok.

 1. Klikk deg inn på Blockchain. Dette er en av de mest anerkjente leverandørene av digitale wallets (lommebøker).
 2. Når du har registrert deg bør du klikke deg inn på ”Security Center” for å sikre kontoen din mot uvedkomne.
 3. Du bør du gå gjennom og gjennomføre samtlige av de ulike sikkerhetsalternativene dine. Dette er for å sikre verdiene dine og anbefales på det sterkeste. Du kan blant annet opprette et 2-trinns innloggingsbekreftelse, samt blokkere IP-adresser som har tilknytning til TOR-nettverket.

Nå har du et sted å oppbevare kryptovalutaen din, så da er det på tide på kjøpe noen Bitcoins.

Det finnes flere internasjonale, digitale markedsplasser for kjøp og salg av Bitcoins. Her henviser vi til Coinbase.com.

 1. Klikk deg inn på Coin Når du registrerer deg må du laste opp bilde av enten pass eller førerkort. Bildet må være av god kvalitet og lett leselig. Får du ikke bildet godkjent kan du heller ikke handle Bitcoins.
 2. Etter att du har legitimert deg kan du kjøpe og selge Bitcoins. Klikk på ”Buy/Sell Bitcoin”.
 3. Her kan du skrive inn hvor mange euro du ønsker å kjøpe Bitcoins for. Velg Visa som betalingsmetode og klikk på ”Buy Bitcoins Instantly”.
 4. Når du har kjøpt Bitcoin vil disse plasseres i den lokale lommeboken på Coinbase.com, BTC Wallet.
 5. Trykk på ”Send/Request” og fyll inn adressen til lommeboken du opprettet på blockchain.info/wallet.
 6. For å finne riktig adresse må du inn i lommeboken på blockchain.info og klikke på ”Receive” Kopier denne adressen inn i feltet på Coinbase.com.
 7. Kontroller at informasjonen er riktig og trykk på ”Send Funds”. Du må nå bekrefte overføringen.
 8. Overføringen til lommeboken på Blockchain vil skje umiddelbart, men det vil ta kanskje et par timers tid for blockchain-nettverket å verifisere transaksjonen.

Når du handler med Bitcoin er det viktig å huske at det er snakk om et finansinstrument med høy volatilitet. Derfor er det viktig at du, i likhet med når du investerer i volatile aksjer, ikke investerer med enn du har råd til å tape. Det er også viktig at du ikke tar noen snarveier når du sikrer de digitale verdiene dine.

Anonym handel med Bitcoin

I denne artikkelen har vi fokusert på Coinbase.com som markedsplass for Bitcoins. Ønsker du å handle anonymt kan du bruke localbitcoins. Dette er en peer-2-peer-tjeneste som gjør det mulig å handle anonymt hvis du ønsker det. Det er også en av de mest populær anonyme markedsplassene. Her er som regel prisene litt høyere enn de du finner på Coinbase.

Vi har her fokusert på Visa som betalingsmiddel for å handle Bitcoins. Dette er det raskeste og enkleste alternativet. Det er verdt å merke seg at det påløper et transaksjonsgebyr på 3% ved bruk av Visa og den relativt lave maksgrensen på daglig handel. Det er også mulig å overføre penger rett fra banken. Da slipper du unna med 1% i transaksjonsgebyr og du kan handle for hele 3000 euro om dagen.

Vi anbefaler deg å oppbevare Bitcoins i din personlig wallet fremfor hos Coinbase.com. Tjenesten skal i utgangspunktet være både trygg og stabil, men det er alltid greit å være på den sikre siden. Så lenge du aktiverer de ulike sikkerhetstiltakene og husker å oppbevare passordet ditt på en trygg plass offline er du trygg.

Det er også mulig å printe ut Bitcoins. Dette gir deg ekstra sikkerhet, men det er viktig at du oppbevarer pengen i trygge omgivelser, som for eksempel en safe.

Slik gjennomfører du en Bitcoin-transaksjon

En transaksjon med bitcoins fungerer på mange måte som en helt vanlig pengetransaksjon. Den store forskjellen er at kjøp og salg med Bitcoin er helt anonymt. Det er altså kun adresser til de digitale lommebøkene som utveksles.

For at transaksjonen skal kunne gjennomføres må det foreligge informasjon om betaler og mottaker, samt hvor stort beløpet er, akkurat som i vanlig handel. Det blir også lagt til bevis på at du som kjøper har mottatt nok transaksjoner inn i din digitale lommebok for å kunne dekke salgsbeløpet.

Hvis det er du som skal kjøpe noe legger du inn adressen til mottakerens lommebok. Dette kalles for den offentlige nøkkelen. Når pengene skal overføres må du i tillegg signere med din private nøkkel, og det må også mottakeren. Dette kan på mange måter sammenlignes med kontonummer (offentlig nøkkel) og BankID-passord (privat nøkkel).

Noen ganger kan det ta litt tid før Bitcoin-transaksjonen går gjennom. Dette er fordi gruvearbeiderne vi diskuterte over må godkjenne transaksjonen. I praksis betyr dette at du tidvis må vente til gruvearbeiderne er ferdige med å grave etter bitcoins før pengene blir overført.

I tillegg til dette er det også verdt å vite at bitcoins fungerer som låste beløp til låste transaksjoner. Si at du mottar 4 bitcoins i form av en transaksjon á 1 bitcoin og en transaksjon á 3 bitcoins. Når du skal bruke disse 4 myntene til å betale for noe annet må du overføre de to transaksjonene videre hver for seg.

Transaksjonslisten til Bitcoin

Noe av det mest interessante med bitcoins er at de ikke eksisterer noe sted. Ikke som spesifikk kode eller som digitale penger i en bankkonto. Det eneste stedet bitcoins opererer er via transaksjoner med et fastsatt antall bitcoins.

Transaksjonslisten til Bitcoin oppdateres hver gang en mengde bitcoins overføres. Dette er altså en offentlig liste, og bakgrunnen for at handel med bitcoins er i utgangspunktet helt anonym. Man kan ikke se hvem som har kjøpt eller solgt pengene, bare at de har blitt flyttet. Det er verdt å nevne at USAs skattemyndigheter offentligjorde for et par år siden at de har fullstendig kartlagt hele transaksjonslisten.

Hver gang en transaksjon går gjennom, altså en mengde bitcoins blir flyttet på, vil det føre til at den såkalte bitcoin-blokkjeden vokser. Dette er i prinsippet en transaksjonsliste for pengene. Jo mer en bitcoin sirkulerer, jo lengre vil denne blokkjeden bli.

Det gjennomføres flere hundre tusen Bitcoin-transaksjoner hver dag. Disse vil legges inn i transaksjonslisten, og denne inneholder samtlige transaksjoner siden Bitcoin kom på markedet. Altså kan man spore hver eneste bitcoin som er blitt gravd frem av gruvearbeiderne siden 2009.

Fordi Bitcoin-transaksjoner er offentlige kan du også følge med på markedet via dedikerte nettsider som oppdateres kontinuerlig. Her er det enkelt å se hvor store blokkjedene som selges er, samt hvordan verdien for bitcoins ser ut fra dag til dag.

Bruk Bitcoins til varehandel, overføringer og donasjoner

Bitcoins har sine svakheter som valuta. Dette handler primært om at antall bitcoins-mynter også er låst til sine respektive transaksjon-blokkjeder. Du kan på mange måter tenke på dette som sedler og mynter.

Akkurat som at en 10-kroning er verdt nøyaktig 10 kroner vil en bitcoin-transaksjon være verdt nøyaktig x antall bitcoins. Med andre ord finnes det spesielt noen former for handel som blir veldig vanskelige å gjennomføre med Bitcoin.

Dette blir særlig problematisk når det er snakk om gjentagende betalinger. Du kan eksempelvis ikke bruke bitcoins som betalingsløsning for Netflix- eller Spotify-abonnementet ditt. Myntene er ikke løse fra transaksjonene sine, og kan derfor ikke brukes til å overføre faste beløp.

Bitcoins er best egnet til varehandel, overføringer og donasjoner. I nettbutikker som aksepterer bitcoins vil transaksjonene gjennomføres på akkurat samme måte som med kort eller Paypal. Du blir sendt videre til en applikasjon hvor du fyller inn lommebok-informasjonen din og kjøpet godkjennes.

Som overføring mellom to personer er bitcoins også svært praktiske. Dette fungerer på mange måter akkurat som å overføre penger fra én bankkonto til en annen. I stedet for et navn har du en lommebok-adresse å forholde deg til, men ellers er overføringen prikk lik en i nettbanken.

I og med at bitcoins er låste til transaksjonene sine passer de videre godt til å donere penger med. Så lenge organisasjonen eller prosjektet har funksjonalitet for å ta imot bitcoins vil transaksjonen være enkel å gjennomføre.

Slik graver du fram din første Bitcoin

Har du lyst til å bryne deg på gruvedrift av bitcoins? Som nevnt kan du selvfølgelig kjøpe valutaen. Men dataentusiaster verden over har bidratt til å skape et enormt nettverk av dedikerte Bitcoin-gruvearbeidere.

Uansett må du starte med å skaffe deg en digital lommebok for å kunne grave etter bitcoins. Når du finner myntene må de jo ha et sted å samles opp. Velg den applikasjonsløsningen som passer for deg, og så kan du sette i gang med gruvearbeidet.

Bitcoin har i skrivende stund en kurs på rundt 8670 kroner per mynt. Med andre ord kan du komme forholdsvis langt med selv en brøkdel av en Bitcoin. I gruvedrift av bitcoins er det vanlig å operere både med hele bitcoins (BTC) og millibitcoins (mBTC).

Algoritmene som må løses for å få tak i bitcoins blir stadig mer kompliserte. Det betyr at du trenger spesifikk teknologi for å grave etter myntene. Vi kommer tilbake til denne om litt. Det kan også hende at du bør vurdere såkalt pulje-graving, spesielt som nybegynner.

Med denne arbeidsformen går du sammen med andre gruvearbeidere i såkalte puljer. Dere samarbeider for å løse algoritmene. Når dere får tak i bitcoins blir vinningen delt i stigende rekkefølge etter hvem som bidro mest til gravingen.

Nødvendig teknologi for å grave fram Bitcoins

Selv om du samarbeider med andre gruvearbeidere er det fortsatt en del teknologi som må være på plass når du skal grave etter bitcoins. Dette handler om at matteproblemene som skal løses for å få tak i mynter blir mer og mer krevende.

Den første oppgraderingen som ble gjort for å grave etter mynter raskere var å ta i bruk skjermkortene som brukes til gaming. Disse ble implementert av gruvearbeiderne over en periode, og sørget for at algoritmene ble løst fortere.

Skjermkort til gaming bruker imidlertid mye strøm, og etter hvert ble også disse for trege til å løse matteproblemene. Da ble det utviklet skjermkort spesifikt til å grave etter bitcoins. Disse kalles for ASIC-kort (Application Specific Integrated Circuit) og finnes nå i en rekke forskjellige modeller.

Hvis du har tenkt til å grave etter bitcoins for å tjene penger er du nødt til å ha godt utstyr på plass. Dette betyr en sterk datamaskin med rask prosessor, og sannsynligvis bør du også investere i et ASIC-kort. Tek.no anbefaler AMD Radeon 7970-kortet.

Strømforbruk, innkjøpspris og profitt

Så kommer selvfølgelig det store spørsmålet: Kan jeg bli rik av å grave etter Bitcoin?

Her er det viktig at du tar flere faktorer i betraktning.

Først og fremst må du se på hvor mye strøm utstyret ditt bruker på gruvedriften. Hvis du ikke har optimal teknologi på plass er det sannsynlig at prisen for dette vil være høyere enn pengene du tjener ved å grave.

Du må imidlertid også ta innkjøpsprisen for utstyret du bruker med i betraktning. For at gruvedriften skal være lønnsom må du sannsynligvis satse på teknologi som er spesialdesignet til graving etter Bitcoin. Da blir det også viktig å se på lønnsomheten i et langtidsperspektiv.

Konklusjonen er at du definitivt ikke vil bli rik av å grave etter bitcoins over natten. Dette er reservert de menneskene som hoppet på Bitcoin-trenden tidlig i spillet. De sitter nå med en enorm vinst. Myntene som var enkle å grave fram for en 5-6 år siden er nå steget kraftig i verdi.

Dette kan allikevel også tyde på at Bitcoin-kursen vil fortsette å stige. Dersom du har tro på valutaen og er interessert i data kan dette være en fin måte å tjene litt ekstra penger på. Bare husk at profitten din vil avhenge av utstyret du investerer i, i tillegg til tidsperioden du legger ned i gruvedriften.

Hvordan Beskytte Dine Bitcoins?

Her har du tre råd som vil hjelpe deg. Akkurat som en vanlig lommebok bare lagrer et mindre antall kontanter er det også lurt å oppbevare et mindre Bitcoin-beløp på datamaskinen, mobilen eller serveren, til bruk for daglige transaksjoner. På denne måten vil dine restrerende Bitcoins oppbevares på en tryggere måte.

 • Husk på å gjennomføre regelmessige backups, og husk å kryptifisere lommeboken eller smarttelefonen med et sterkt passord for å beskytte den mot tyver (selv den ikke hjelper med keylogging hardware eller software dessverre ikke.
 • Lagre noen av dine Bitcoin på en lommebok som ikke er knyttet opp mot nettet. Du kan tenke på dette som om det er en slags bank, for de fleste går bare rundt med en liten mengde kontanter, mens de oppbevarer resten av pengene i en bank.
 • Husk på å oppdatere programvaren. For et ekstra lag beskyttelse kan du bruke Bitcoins multisignatur-funksjon som tillater at en transaksjon krever flere, uavhengige godkjennelser for å bli brukt.

Om du bruker litt tid på de overnevnte punktene kan du gjøre pengene dine tryggere.

Les vår guide om kryptolommebøker her

Svindelforsøk Du Må Passe Deg For

De fire mest typiske Bitcoins-svindler er Ponzi, utvinnings-svindel, falske lommebøker og falske børser.

 • Ponzi:Dette kalles også for «high yield» investeringsprogrammer, og de frister deg med høyere rente enn markedsrenten (som er rund 1-2% per dag) mens de overfører pengene dine til en tyvs lommebok. Disse svindelprosjektene pleier å gå inn og ut av eksistens, og gjerne også bytte navn en rekke ganger. Hold deg unna selskaper som gir deg Bitcoinadresser for inngående betalinger i motsetning til betalingssystemer som BitPay eller Coinbase.
 • Utvinnings-svindel:Disse selskapene vil tilby å utvinne store mengder Bitcoin for deg. Og du må betale dem. Men om du gjør dette er det siste gang du ser disse pengene, uten at du sitter igjen med Bitcoin.
 • Falske børser:Disse svindelforsøkene tilbyr ofte ting som vanlige lommebøker ikke gjør, som for eksempel PayPal eller kort-prosessering, eller bedre kurser enn på andre børser. Det er vel ikke nødvendig å si at disse svindelforsøkene vil føre til at du blir fattigere.
 • Falske lommebøker: Dette likner på online lommebøker, men det er en forskjell. Og forskjellen er at svindel-lommebøker vil be deg om penger som et slags depositum. Adressen leder til dem og ikke til deg.

Av alle disse er falske lommebøker mest utbredt, og svindlere håver inn millionbeløp