Sist oppdatert: 19. januar 2018

            kryptovaluta-tokens-coins
Marked

Coins, Tokens & Altcoins: Hva er forskjellen?

Denne artikkelen utforsker ulike forskjellene mellom kryptovaluta - coins og tokens, og hvorfor begrepet "kryptovaluta" egentlig er feil.
Jan H

Det kan være vanskelig å forstå kryptovaluta, spesielt siden deres underliggende teknologi – blockchain – er innhyllet i dataspråk og terminologi som er naturlig teknisk.

Dette er en stor hindring for mange som er interessert i krypto. Men ikke bekymre deg. Vi vil veilede deg til å forstå de viktigste kryptovalutakonseptene.

Hva er egentlig kryptovaluta?

La oss begynne med å prøve å forstå definisjonen av kryptovaluta. Kryptovalutaer er digitale eller virtuelle valutaer som er kryptert (sikret) ved hjelp av kryptografi. Kryptografi refererer til bruken av krypteringsteknikker for å sikre og verifisere overføring av transaksjoner. Bitcoin representerer den første desentraliserte kryptovaluta som drives av en offentlig hovedbok, også kalt blokkjede (blockchain) som registrerer og validerer alle transaksjoner.

Les mer: Hva er Blockchain

Selv om mange kryptovalutaer har eksistert før Bitcoin, er denne en viktig milepæl når det gjelder digitale valutaer, ikke minst på grunn av sin distribuerte og desentraliserte natur. Opprettelsen av Bitcoin satte i gang masse aktivitet, og en så en utvidelse av et frodig og mer variert økosystem av andre mynter og tokens, som ofte betraktes som kryptovalutaer generelt, selv om de fleste ikke faller under definisjonen av en «valuta».

Coins vs. tokens: Kategorisering av kryptovaluta

Det er viktig å merke seg at alle coins eller tokens betraktes som kryptovaluta, selv om de fleste kryptovaluta ikke fungerer som en valuta eller byttemiddel. Begrepet kryptovaluta er «feil» siden en valuta teknisk sett representerer en regningsenhet; en måte å oppbevare verdi, og et medie for utveksling.

Alle disse karakteristikkene er iboende i bitcoin. Og siden kryptovaluta ble kickstartet av at bitcoins ble til, blir andre mynter etter bitcoin generelt ansett som en kryptovaluta selv om de fleste ikke oppfyller de nevnte egenskapene til en faktisk valuta.

Den vanligste kategoriseringen av kryptovaluta er:

 • Alternative kryptovaluta (altcoins)
 • Tokens

Hva er Altcoins

Alternative kryptovalutamynter kalles også altcoins eller bare «coins». Dette er ord som brukes om hverandre. Altcoins refererer ganske enkelt til coins som er et alternativ til Bitcoin. Flertallet av altcoins er en fork av bitcoin bygget ved hjelp av bitcoins åpne originale protokoll, med endringer i underliggende koder, og blir derfor en helt ny coin med et annet sett med funksjoner.

Funfact: En fork oppstår når det er en endring i den underliggende programmeringsprotokollen, noe som resulterer i «forking» eller splittelse av den opprinnelige blokkkjeden. Dette resulterer vanligvis i opprettelsen av en ny coin. Det finnes forskjellige typer forks som hard fork eller soft fork. 

Det finnes andre altcoins som ikke er avledet fra Bitcoins open source-protokoll. Snarere har de laget sin egen blokkjede og protokoll som støtter valutaen.

Eksempler på disse myntene inkluderer Ethereum, Ripple, Omni, Nxt og NEO.

En likhet mellom alle altcoins er at de har sin egen uavhengige blokkkjede, hvor transaksjoner knyttet til deres egne mynter forekommer.

Funfact:: Den første altcoin var Namecoin, som ble opprettet i april 2011. Det er et desentralisert åpen-kildekode informasjons- og overføringssystem. 

Hva er Tokens

Tokens er en representasjon av en bestemt ressurs eller et verktøy, som vanligvis ligger på toppen av en annen blokkkjede. Tokens kan i representere alle verdier som er omsettelige, fra varer til lojalitetspoeng, til andre kryptovaluta.

Å lage tokens er en mye enklere prosess da du ikke trenger å endre koder fra en bestemt protokoll eller opprette en blokk fra begynnelsen. Alt du trenger å gjøre er å følge en standardmal på blokkkjeden – som på Ethereum eller NEO-plattformen – som lar deg lage dine egne tokens.

Denne funksjonaliteten til å lage dine egne tokens er gjort mulig ved bruk av smarte kontrakter. Altså programmerbare datakoder som er selvutførende og ikke trenger tredjeparter til å fungere.

Les mer: Hva er smartkontrakter

Tokene er opprettet og distribuert til offentligheten gjennom en ICO (initial coin offering), som er et middel til crowdfunding, gjennom utgivelsen av en ny kryptovaluta eller token for å finansiere prosjektutvikling.

Dette minner om tilsvarende «public offerings» som en ser på aksjebørser, men med kritiske forskjeller.  Mange er svært opptatt av ICOs, da de er en fin måte å identifisere interessante prosjekter og man kan få en veldig god ”innkjøpspris”.

Les mer: Hva er ICO

Funfact: En mal for å skape token er fantastisk siden den gir et standardgrensesnitt for interoperabilitet mellom tokens. Dette gjør det så mye lettere for deg å lagre forskjellige typer mynter i en enkelt lommebok. Et eksempel er ERC-20 standard på Ethereum blokkkjeden, som brukes av over 60 tokens.

Sammendrag

Hovedforskjellen mellom altcoins og tokens er i deres struktur. Altcoins er separate valutaer med egen separat blokkkjede, mens tokens opererer på toppen av en blokkkjede som gjør det enklere med etablering av desentraliserte applikasjoner. (dApps)