20 okt, 2018

Forbes Publiserer Liste over Verdens Rikeste innen Kryptovaluta

Forbes Liste over Verdens Rikeste kryptovaluta

Forbes er kjent for sin Forbes 400-liste, oversikten over USAs rikeste mennesker, som kom ut for første gang i 1982. Det er imidlertid ett marked som har beveget seg under radaren over lang tid, til tross for en total markedsverdi på flere hundre milliarder dollar.

Innen kryptovaluta er det de nyskapende, nytenkende, og ærlig talt litt rare individene som ender opp på toppen. Med enorme formuer sittende i digitale penger er dette en helt ny form for rikmenn. De beveger seg helst i skyggene og mange av dem er fundamentalt i mot tradisjonelle finanssystemer.

På lik linje med 1982-listen har flere av dem uttrykt misnøye med publisering av listen. Allikevel mener Forbes at dette er snakk om så mye penger, og et så stort voksende marked, at det ville være unaturlig å ikke sende den til trykk.

Forbes vil trekke kryptovalutamarkedet ut av skyggene

Det er ingen hemmelighet at kryptovaluta lenge har vært assosiert med, og reservert for, den litt mer lugubre delen av verdensøkonomien. Med så få krav til identifikasjon har det vært mulig å bruke kryptovaluta til ulovlig handel av nesten alle slag. Og selv om dette definitivt fortsatt er et problem på markedet begynner det sakte, men sikkert, å bevege seg ut i lyset.

Forbes ønsker å bidra til denne trenden; til å trekke kryptovaluta frem som markedsgiganten den faktisk er. Og da er det bare naturlig at man lager en liste over de rikeste personene innen markedet, tilsvarende den som allerede finnes for de ’tradisjonelle rike’.

Redaktøren for Forbes, Randall Lane, diskuterte listen med Joe Lubin på World Economic Forum. Grunnleggeren av ConsenSys hadde flere betenkeligheter med den. I bunn og grunn handlet dette om sikkerhet og et ønske om å slippe offentlig oppmerksomhet. Samtidig forstod både Lubin og andre kryptorikmenn Lane snakket med at dette er et viktig prosjekt.

Hvis man skal lykkes med å fjerne kryptovaluta fra assosiasjonene til menneskehandel, våpensalg og det verdensomspennende narkotikamarkedet må noe gjøres. Forbes’ liste kan være et steg i riktig retning, for å illustrere hvem som egentlig sitter med de store pengene i dette spille. Men å forfatte den har vært en utfordring.

Hvordan måler man formue i kryptovaluta?

Å fastsette formuen til rike personer er utfordrende i tradisjonell forstand. Med mindre de er villige til å fremlegge skatteoppgjør, lønnsslipper og oversikt over formuer og verdier blir mye gjetning. Forbes har siden 1982 holdt seg til regelen om konservative anslag.

Men hva skjer når verdiene kan forandre seg med flere titalls prosent over natten? Det er ingen hemmelighet at kryptovalutamarkedet er turbulent og usikkert. Alle som kommer med anbefalinger om investeringer sier det samme: ’Skal du investere i kryptovaluta må du være 100% forberedt på å miste hele investeringen din’.

Da er det rimeligvis også store svingninger i beholdningen til de kryptorike. Samtidig har de gjerne pengene sine stående i primært ett prosjekt, som gjør det noe lettere å fremlegge estimater. Det er også det Forbes har gjort, og publisert formuen til de 19 rikeste innen kryptovaluta oppgitt i intervaller.

Forbes brukte følgende faktorer for å fastsette intervallene:

  • estimert beholdning i kryptovaluta
  • profitt etter skatt fra handel av kryptoverdier
  • aksjer i krypto-relaterte bedrifter
  • priser på kryptovaluta fra 19. januar i 2018

Forskjellene mellom de krypto-rike og tradisjonelle rike

Den første, og statistisk mest åpenbare, forskjellen mellom rikmenn fra kryptovalutaverdenen og den eksisterende finansverdenen er gjennomsnittsalder. Der denne ligger på 67 år på Forbes 400-listen er den på bare 42 år blant de kryptorike.

Dette er et godt utgangspunkt for å illustrere de litt mer subtile forskjellene mellom gigantene fra disse to områdene innen finans. Det er nemlig ingen tvil om at de rikeste innen kryptovaluta er av et ganske annet slag enn sine tradisjonelle forgjengere.

Husk på at disse menneskene er pionerer innen helt ny tenkning og drift av verdensøkonomien. Og selv om mennesker som Bill Gates og Oprah Winfrey så absolutt er innovative kan man kalle de kryptorike for revolusjonærer. Grunnleggerne av de mest suksessrike krypto-prosjektene forsøker å endre verden som vi kjenner den.

I tillegg til dette er anonymitet en fundamental del for mange som handler kryptovaluta. Selv de som har tilegnet seg en formue gjennom helt legitime transaksjoner og investeringer ønsker gjerne å få være i fred. Dette står i sterk kontrast til tradisjonelle rike, som ofte er mer enn villige til å vise frem rikdommen sin til det offentlige.

De ukonvensjonelle rikmannskategoriene innen kryptovaluta

Forbes har laget fem kategorier for sin liste over de rikeste innen kryptovaluta, som gjenspeiler den nytenkende kulturen på dette markedet. Flere av mennene (for det er kun menn) på listen faller innunder flere av grupperingene:

  • Idealister
  • Byggere
  • Opportunister
  • Infrastruktur-spillere
  • Etableringsinvestorer

Noen ønsker å endre verden; andre bygger systemene som gjør det mulig å realisere krypto-prosjekter verden over. Så er det de som er på jakt etter raske penger, og skaper seg rikdom ved å jobbe i et annet gir enn alle andre. Til sist har man de som driver med selve infrastrukturen til kryptoteknologi, og etableringsinvestorene som finansierer prosjektene idealistene og byggerne er nytenkende nok til å komme på.

Alt i alt ender man opp med en merkelig blanding av mennesker i rikmannsklubben for kryptovaluta. De har imidlertid alle til felles at de tror på teknologien og det enorme potensialet denne har for fremtiden.

5 viktige navn på Forbes’ liste – og den estimerte formuen deres

Vitalik Butarin

Vitalik Butarin er gullgutten innen kryptovaluta. I 2015 lanserte han og teamet hans Ethereum, og siden den gang har Butarin altså klatret seg opp på listen over de rikeste. Kryptovalutaen til Ethereum, Ether, er den nest største i markedsverdi, bak Bitcoin. Butarin er bare 24 år gammel, men denne russisk-kanadiske programmereren har en lys fremtid innen kryptomarkedet.

Estimert formue: 400-500 millioner dollar (USD)

Chris Larsen

Chris Larsen er verdens rikeste mann innen kryptovaluta. Han er den tidligere administrerende direktøren av Ripple, den tredje største valutaen på kryptomarkedet. Larsen sitter med 5.2 milliarder XRP og jobber nå som styreleder for Ripple-organisasjonen. Mellom januar 2014 og desember 2017 steg XRP med godt over 5000% i verdi.

Estimert formue: 7.5-8 milliarder dollar (USD)

Joseph Lubin

Joseph Lubin er fra Toronto og var med på å grunnlegge Ethereum. Han er en tidligere leder fra finansgiganten Goldman Sachs og har grunnlagt ConsenSys. Dette programvare-selskapet har over 600 ansatte verden over, og jobber med å videreutvikle teknologi basert på Ethereum-plattformen.

Estimert formue: 1-5 milliarder dollar (USD)

Cameron og Tyler Winklevoss

Du kjenner kanskje navnet fra 2004-søksmålet mot Facebook, men Cameron og Tyler Winklevoss har siden den gang gjort enorme framskritt på kryptovalutamarkedet. De var blant få som kjøpte Bitcoin allerede i 2012, og har holdt godt fast på investeringen sin siden den gang. De har i tillegg bygget kryptobørsen Gemini.

Estimert formue: 900 millioner-1.1 milliarder dollar (USD)

Changpeng Zao

Changpeng Zao, bedre kjent som CZ, er grunnleggeren av verdens største kryptobørs, Binance. Han gjennomførte denne bragden på under 7 måneder og har nå flyttet driften sin til tre forskjellige land for å holde seg et steg foran potensielle regelverk som kan true handelen.

Estimert formue: 1.1-2 milliarder dollar (USD)