×
Exchange

Norwegian Block Exchange

Nøkkeltall
Tradingpar
4
Åpne konto
 • Overblikk
 • Brukeranmeldelser
 • Overblikk
 • Vurdering
 • Brukeranmeldelser

Norwegian Block Exchange

Bakgrunn

Norwegian Block Exchange (NBX) er allerede i gang med seriøs testing av sin nye kryptobørs basert på Fornebu, litt utenfor Oslo. Slagordet til kryptobørsen “Trade and fly” sier mye om hva man som kunde kan forvente seg fra den nye kryptobørsen. Det sier også en del om hvor tett integreringen mellom NBX og Norwegian Air Shuttle er planlagt å bli.

Åpningen av NBX, med sine seriøse bankforbindelser og tette samarbeid med Norwegian Air Shuttle forventes å representere et nytt og spennende kapittel for bruk av kryptovaluta i Norge og Norden. Det er Kjos familien, best kjent for å ha grunnlagt Norwegian Air Shuttle og Bank Norwegian som står i spissen for NBX. Administrerende direktør for selskapet er Stig Alexander Kjos-Mathisen, støttet av blant andre Øyvind Pedersen Jr. som er direktør for produkt og forretningsutvikling.

Ledelsen i NBX ser for seg at kryptobørsen kan få en rolle som hjertet av et helt nytt økosystem. De ser også klart for seg en uunngåelig fremtid der dagens banksystemer etter hvert forsvinner slik vi kjenner dem. Grunnleggeren for NBX, 73-åringen Bjørn Kjos, har liten tvil om hvor utviklingen i finanstjenester går. Han mener at banker og kredittkortselskaper er “fremtidens Kodak”

 

Sikkerhet og rykte

Alle kryptobørser hevder at sikkerhet er en prioritet, men samtidig ble verdier i kryptovaluta tilsvarende hele 4 milliarder USD stjålet i løpet av de første seks månedene av 2019. For NBX er det mer på spill enn bare kryptobørsen. Prosjektet er nemlig assosiert med flyselskapet Norwegian Air Shuttle som i 2018 hadde en inntekt på 40 milliarder kroner, og Bank Norwegian som tilbyr forbrukslån i det skandinaviske markedet. Begge disse bedriftene er veletablerte i markedene sine og eierne har mye å tape når det gjelder rykte dersom de ikke greier å leve opp til de høyeste sikkerhetsmessige standarder. NBX er også godkjent og regulert av det strenge regelverket til det norske Finanstilsynet. I det siste har NBX også fått en vesentlig investering fra den 170 år gamle Sparebanken Øst. Dette er ikke bare en indikasjon på hvor seriøst prosjektet er, men det legger også grunnen for tett samarbeid mellom kryptobørsen og den tradisjonelle bankbransjen i Norge.

Brukervennlighet

NBX er nå midt oppe i markedstesting med et begrenset antall brukere som ikke handler med ekte verdier, men som deltar fordi de har sjanser til å vinne flyturer til noen av Norwegian sine mest populære destinasjoner. Denne typen testing gjør kryptobørsen for å passe på at de har systemer som tilfredsstiller alle krav for sikkerhet. Brukervennlighet og tilbakemelding fra de første brukerne som nå tester systemet er også viktig.

Når det gjelder brukervennlighet er ledelsen i NBX klare på at systemet de bygger har som mål å gjøre det trygt og enkelt for nordmenn å kjøpe kryptovaluta med en vanlig norsk bankforbindelse. Dette betyr mest sannsynlig at det vil bli mulig å sette over penger fra eller til norsk bank med umiddelbart oppgjør.

Støttede Valutaer

Det er på dette tidspunktet ikke klart hvilke kryptovalutaer og valutaer NBX kommer til å tilby innen hvilken tidsramme. Det som går klart frem er at NBX kommer til å tilby krypto til fiat trading par, og at de vil tilby direkte bankoverføringer via det norske bankvesenet. Norske Kroner (NOK) vil derfor naturligvis være den første fiat valutaen tilgjengelig for fiat til krypto transaksjoner. NOK vil bli tett etterfulgt av fiat valutaene SEK, DKK, EUR og USD. De kryptovalutaene som i utgangspunktet vil bli tilbudt på NBX er BTC, ETH, og USDC.

Brukere og Likviditet

Det er for tiden for tidlig å vite hvor positivt NBX kommer til å bli mottatt i det norske markedet, men de hevder for øyeblikket å allerede ha flere tusen på venteliste for å handle på kryptobørsen NBX så snart den åpner. Bitcoins Norway hadde over 25 000 brukere da de måtte stenge dørene på grunn av et hackerangrep, og de startet fra grunnen av.

Med NBX blir det litt forskjellig. De har allerede tilgang til store mengder brukere gjennom sine allianser med blant andre Bank Norwegian, Sparebanken Øst, Norwegian Air Shuttle. Dette betyr at kjøpere lett vil kunne omgjøre sin kryptovaluta til penger på bankkontoen sine eller til og med kjøpe flybilletter, hotellnetter eller lignende gjennom Norwegian Air Shuttle. Planene til Norwegian Air Shuttle er at innsparingene flyselskapet får fra bruk av kryptovaluta vil bli gitt til passasjerene i form av lavere priser. Dette kan vise seg å bli en massiv driver for trafikk på kryptobørsen. Norwegian Air Shuttle hadde over 37 millioner passasjerer i 2018, med over 50 destinasjoner rundt om i verden. I tillegg kan Bank Norwegian skilte med over 1,5 millioner kunder på lån, kredittkort eller innskudd.

Bruksområder og andre tjenester

Det er ikke for tiden klart om det foreligger planer om å tilby giring og marginhandel på den nye kryptobørsen, men det foreligger planer om andre tjenester. Et eksempel på tjenester som vurderes på den nye plattformen er kryptolommebøker der man kan tjene renter på å låne ut pengene sine gjennom desentraliserte finanstjenester slik som for eksempel crowdfunding-lån basert på smartkontrakter. Dette vil i så fall være et produkt som ligger ganske nært opptil ekspertisen som allerede foreligger i Bank Norwegian.

En annen løsning som kommer til å introduseres er mulighet for blant annet betaling av flybilletter gjennom betalingsløsningen NBXPay. Norwegian Air Shuttle ser store fordeler i dette. Det betyr nemlig at bedriften kan spare noe på gebyrene som trekkes fra av kredittkortselskapene, ofte kommer dette på mellom 1,5%-2,5% av billettprisen. I tillegg tar det alltid tid før kredittkortselskapene leverer betalingen. Dette koster Norwegian millioner i kapitalkostnader. Betalinger i kryptovaluta vil bedriften derimot kunne motta umiddelbart. Dette kan bidra sterkt til likviditeten i et flyselskap. Planene til Norwegian er at betalingene enten omveksles til fiat-valuta eller tilUSDC som er en stablecoin fra Coinbase. Norwegian sier de har planer om å gi innsparingene videre til passasjerene som vil få rabatter når de kjøper billettene sine med kryptovaluta.

Betalingsløsningen NBXPay vil bli utviklet i samarbeid med hubii sin Nahmii protokoll. Nahmii protokollen er en løsning som brukes på toppen av Ethereum og som gjør det mulig å gjennomføre umiddelbare transaksjoner, skalere bedre, samt å stabilisere og redusere transaksjonskostnader. Løsningen samarbeider med blant andre Microsoft. Nahmii gjør det også mulig å bruke betalingskanaler som har ustabile internett-tilkoblinger, noe som kan være viktig for mobile betalingsløsninger.

En annen side av betalinger med kryptovaluta som Norwegian har sett på med stor interesse er betalinger til leverandører for varekjøp. Flyselskaper opererer i mange forskjellige land, så det sier seg nesten selv at internasjonale overføringer kan komme opp i seriøse summer. Det betyr at det kan være mye å spare på å kutte det dyre og tungrodde bankvesenet ut av prosessen. I følge Norwegian er mange av deres leverandører positivt innstilt til å vurdere oppgjør via en stablecoin slik som for eksempel USDC.

Vurdering
 • Brukervennlighet
  90
 • Sikkerhet
  90
 • Handelspar
  50
 • Verifikasjonshastighet
  60
Fordeler
 • Tett integrering opp mot norske banksystemer slik at dyre kredittkortkjøp unngås
 • Muligheter til å bruke kryptovaluta for betaling av reiser
 • Planlagte muligheter for kryptovaluta-kontoer med renter
 • Konkurransedyktige priser
 • Sterk fokus på sikkerhet
 • Ledelse med solid rykte innen norsk næringsliv
 • Solid finansiering av prosjektet
 • Fiat til og fra kryptovaluta i kroner slik at veksling unngås
Ulemper
 • Ny kryptobørs med ukjent handelsvolum fra starten av
 • Relativt strenge KYC krav kan forventes i samsvar med norske regler
 • Norwegian Air Shuttle som er en pådriver i NBX prosjektet har i de senere år vært på “tynn is” økonomisk sett med lav profitt
Konklusjon

Norge er et marked der mange har et forholdsvis høyt nivå av forståelse når det gjelder blokkjedeteknologi og kryptovaluta når man sammenligner med mange andre markeder. Samtidig har det norske markedet så langt manglet et solid lokalt alternativ til utenlandske kryptobørser. NBX er et initiativ som kommer fra kjente norske forretningsfolk med bred erfaring fra norsk næringsliv og finanssektor. Prosjektet har også så langt hatt solid økonomisk støtte fra Norwegian, samt i det siste også fra Sparebanken Øst. Samarbeidet med Sparebanken Øst er et interessant strategisk steg som mest sannsynlig forsikrer at NBX i så stor grad som det er mulig vil kunne forbedre brukeropplevelsen ved å tilby avansert og praktisk integrasjon med norske banksystemer. Nettverket til NBX, og synergiene denne kryptobørsen har med for eksempel Norwegian Air Shuttle gjør det veldig sannsynlig at de vil kunne tiltrekke seg mange brukere på kort tid. Den finansielle backingen, og det at NBX er drevet av profesjonelle og kjente folk fra norsk næringsliv i henhold til reglene fastsatt av det norske Finanstilsynet, gjør NBX til en veldig attraktiv kryptobørs for norske brukere. I tillegg vil tett integrering med norske banksystemer bli et stort pluss. Integreringen med Norwegian Air Shuttle har særlig stort potensiale ettersom man her snakker om en bedrift med stor omsetning og lave marginer, og som derfor har store insentiver for å støtte opp om NBX så mye som overhodet mulig. Dersom denne fremgangsmåten virker for Norwegian Air Shuttle er det liten tvil om at mange andre flyselskaper nok kommer til å stå i kø for implementering av lignende løsninger. Internasjonalt har Norge et veldig godt rykte, og en seriøs kryptobørs basert i Norge kommer derfor sannsynligvis til å bli et attraktivt alternativ til mange andre kryptobørser rundt om i verden som i veldig mange tilfeller har mindre enn plettfri rulleblad.

Åpne konto
Se flere
Skriv anmeldelse
Name
Email
Review Title
Rating
Review Content